Walenburg dicht

In de Amsterdamse binnenstad, aan de Montelbaanstraat achter de Nieuwmarkt, was Walenburg jarenlang een vertrouwd baken voor dakloze mannen van diverse pluimage. En nu is Walenburg eind 2005 gesloten en zijn bewoners en medewerkers verhuisd, vooral naar De Rijswijk, de nieuwe 24-uursvoorziening van HVO-Querido aan de Poeldijkstraat.

Richard en Marcel wonen beide sinds drie maanden in Walenburg.
Waar ken je Walenburg van?
Marcel: Op de straat stond Walenburg bekend als junkenhol.
Richard: Ik ken een pension dat pas echt voldoet aan deze omschrijving, het valt hier best wel mee.

Hoe denk je er nu over?
Richard: Het is een plek waar je tot rust komt, waar regelmaat is en je een eigen kamer hebt. Dat heb ik lange tijd niet gehad. Hier kan veel. Soms is het wel beter als het personeel de mensen meer in de gaten houdt, als je wilt kan je sjoemelen met de regels en de afspraken. Een goed gemixte club mensen, zo zie ik het nu. Ik hoop wel dat erin mijn nieuw stekkie meer aandacht is voor de mensen. Ik ben erg blij met wat het personeel hier allemaal voor mij doet hoor!

Wat doe je zoal in huis?
Richard: Een ieder heeft huishoudelijke taken: tafel dekken, schoonmaken, bardienst, tuinieren. Ik heb als taak de avondafwas. Af en toe worden er activiteiten georganiseerd door het personeel.

Waar ga je nu wonen?
Marcel: Ik sta nu op de wachtlijst voor De Vaart. Wel jammer dat ik hier weg moet. Ik begin hier net te wennen.

Waarom sluit Walenburg?
Teamleider Lenie Schipper: Het pension moet zijn deuren sluiten om meerdere redenen. In de loop der jaren zijn er steeds meer mensen komen wonen met een psychische problematiek die om meer en specifiekere zorg vragen. Daarnaast voldoet de huisvesting niet meer aan de huidige criteria en dient het hele pand gerenoveerd te worden. inds november 2004 werd bekend dat de sluiting definitief werd, de plannen waren al enige tijd bij ons bekend.

Wat gebeurt er met de bewoners?
Voor 1 oktober dienen de laatste bewoners een andere plek te hebben gevonden. Samen met de bewoners, de woonbegeleiders en het maatschappelijk werk wordt er gezocht naar een goede vervolgplek voor de huidige bewoners. Een hele klus. Van de 61 bewoners gaan er 8 mee naar een nieuwe plek die AWBZ geëndiceerd is, De Rijswijk. Dit is een plek voor mensen die psychiatrische problemen hebben en/of verslaafd zijn. Zij krijgen meer begeleiding. De Rijswijk biedt plaats aan 48 mensen.

Hoe zijn de bewoners geïnformeerd?
Het is erg belangrijk om mensen in de veranderingen te betrekken. Een aantal mensen woont hier al 20 jaar! Het gaat je niet in je koude kleren zitten als je te horen krijgt dat jouw vertrouwde plek verdwijnt. Walenburg heeft een goed lopende cliëntencommissie. Deze is actief betrokken bij de sluiting van Walenburg. Samen hebben wij ervoor gekozen om de commissie voor iedereen toegankelijk te maken. Iedereen kan op de maandelijkse bijeenkomsten vragen stellen en zijn wensen kenbaar maken. Kan ik mee naar de nieuwe plek? Wat moet ik doen om AWBZ geïndiceerd te worden? Waar moet ik nu gaan wonen?

En het personeel, waar gebeurt daarmee?
Een aantal mensen gaat mee naar de nieuwe voorziening, een aantal heeft te kennen gegeven of zelf iets anders te zoeken of intern te solliciteren. Ook voor het personeel gebeurt er een hoop. Toen ik 1,5 jaar geleden als teamleider begon, kwam ik terecht in een pension waar veel onvrede en onrust was onder bewoners en personeel. We hebben er hard aan moeten trekken om alles weer goed op de rails te krijgen. Naast ervoor te zorgen dat de rust in de tent weerkeerde, diende er ook een grote inhaalslag te worden gemaakt. Samen met de bewoners zijn we volgens het 8-fasenmodel gaan werken met als doel planmatiger te begeleiden. Tot tevredenheid van iedereen is dit perfect gelukt. En nu dit alles afbouwen: dat is moeilijk.

Wat zal je gaan missen?
De diversiteit: nu wonen er mensen van alle soorten en maten. In de nieuwe voorziening komen mensen te wonen met een eenduidigere problematiek. Walenburg is het beste te typeren als een pittige mengelmoes. Nu Walenburg dicht gaat, ben ik bang dat er veel mensen buiten de boot vallen. Juist de laagdrempeligheid en de kortdurende opvangmogelijkheid, daar is veel behoefte aan onder dak- en thuislozen.

Zullen de buurtbewoners jullie missen?
Moeilijk te zeggen. Het afgelopen anderhalf jaar zijn er slechts drie klachten binnengekomen. Met name klachten over bezoekers van bewoners. Als Walenburg waren wij goed vertegenwoordigd in de buurtcommissie. Je kan wel stellen dat het internaat hier een goede plek heeft gevonden. Helemaal weg uit de buurt gaat HVO-Querido overigens niet. Als het pand is gesloopt, zal er een nieuwe voorziening worden gebouwd voor een andere doelgroep.