Waarom krijgen wij geen kans?

Ilhaam Awees is een 31-jarige uitgeprocedeerde asielzoekster die momenteel in de Walborg verblijft, de bed, bad, broodopvang van HVO-Querido in Buitenveldert. Zij treedt veelvuldig op als woordvoerder van We Are Here, een belangenorganisatie van en voor vluchtelingen.

Awees is van Somalische afkomst, maar heeft daar nooit gewoond. Als kind van vluchtelingen is zij geboren in Saoedi-Arabië en opgegroeid in Jemen, van waar zij naar Nederland vluchtte. Zij verblijft nu bijna zes jaar in ons land en heeft tot nu toe zonder succes enkele pogingen gedaan om hier een verblijfsvergunning te verkrijgen. Terugkeer naar Jemen, dat in oorlog verkeert, of Somalië, waar ze niet alleen nog nooit is geweest, maar waar ook nog altijd een burgeroorlog woedt, is voor haar geen optie. Awees heeft de strijd om een verblijfsvergunning dan ook nog niet opgegeven.
Zij trad op in een theatervoorstelling tijdens het Holland Festival en won vorig jaar de You Go Girl Award, een prijs voor vrouwen die prominent aanwezig zijn in de media ten behoeve van een maatschappelijk doel.

Ilhaam Awees bij de Walborg

Droom

‘In Nederland heb ik al op best veel verschillende plaatsen gewoond,’ vertelt Ilhaam Awees in vlot en uitstekend Nederlands. ‘Twee keer in Ter Apel, Venray, dat was in een heerlijk rustig bos, Zevenaar, Crailo, een oude kazerne, in de Pauluskerk in Rotterdam, in Vught, in Almere en nu alweer een tijd op verschillende plekken in Amsterdam. Eerst was er het tentenkamp in Osdorp en daarna een hele rij tijdelijke verblijven met ‘vlucht’ in de naam: Vluchtkerk, Vluchtflat, Vluchtkantoor, Vluchthaven, Vluchtgarage, Vluchtgebouw en nog meer.
Nu zit ik hier in de Walborg, dat is mooi, maar het is alleen nachtopvang. Een groot probleem voor vluchtelingen is dat ze overdag nergens heen kunnen. Zelf volg ik een cursus scheikunde aan de VU. In Jemen heb ik geneeskunde gestudeerd, ik heb mijn hele leven al arts willen worden, het liefst chirurg, dat is mijn droom.

Thuis

In Nederland voel ik me thuis, ik ken de taal steeds iets beter, ik voel me hier veilig. Je hebt hier, zeker in vergelijking met Jemen en Saoedi-Arabië, veel rechten als vrouw. Ik ben een soort van geïntegreerd. Ik ben meer Westers dan Afrikaans. Ik draag bijvoorbeeld vaak een broek, dat doen vrouwen in Somalië niet, dat kan echt niet.
Ik hoop dat ik hier mag blijven om een toekomst op te bouwen. Studeren, werken en dan in Amsterdam of in de buurt wonen. Later wil ik ook trouwen en een familie stichten.

Respect

Ilhaam Awees na de Dam tot damloop

Ik ben een liberale moslim. Soms ga ik naar de moskee en ik houd me aan de ramadan, maar ik ben niet streng en heb respect voor alle geloven. Voor mij zijn alle mensen gelijk. Geweld komt voor bij alle fanatieke gelovigen, maar heeft niks te maken met het geloof, dat is misbruik maken van religie.

Behalve de politiek zijn veel Nederlanders aardige, lieve mensen die vluchtelingen echt helpen. Mensen van de gekraakte panden bijvoorbeeld, zij steunen ons heel erg. Ik heb ook veel vrienden die Nederlands zijn.
We hebben best veel meegemaakt. Ik ben dankbaar dat ik hier mag zijn. Mensen van de Walborg staan echt voor je klaar. Ik vind het hier wel fijn. Om vijf uur ’s middags mag je naar binnen, we eten, je kunt je kleren wassen, je hebt een eigen kamertje. Alleen moet je om negen uur ’s ochtends weer naar buiten en je eigen tijd invullen. Naast mijn cursus doe ik vrijwilligerswerk en probeer ik veel hard te lopen. Een tijdje geleden heb ik meegedaan Dam tot damloop in het team van HVO-Querido. Ik was de 16.777e van de 19.558 mensen die over de finish kwamen.
Veder lees ik studieboeken over medicijnen en ik kijk net als iedereen tv: actiefilms, romantische films, GTST, de Voice of Holland.

ilhaam-awees-sqWij zijn hier

We Are Here bestaat uit een kleine 400 mensen, een mix van vele nationaliteiten en culturen. Wij discussiëren heel veel in de groep. Wij komen op voor de belangen van vluchtelingen, wij demonstreren daar ook voor, maar altijd zonder geweld. Ik ben tegen geweld. Wij zijn hier omdat wij niet terug kunnen naar onze geboortelanden waar het heel onveilig is. Wij kunnen nergens anders heen. Wij willen hier graag blijven, leren, werken en meedoen aan deze maatschappij, erbij horen. Wij willen zelfs graag belasting betalen. Waarom krijgen wij geen kans?

‘Woordvoerder’ vind ik een groot woord, ik ben er gewoon ingerold. Op een gegeven moment stond AT5 in de Vluchtflat en iemand moest iets zeggen. En dat blijf je dan doen. Het heeft er natuurlijk mee te maken dat in de taal spreek, ook al moet ik nog veel leren hoor, er zijn veel woorden die ik nog niet ken. Het is nog lang niet perfect, maar ik leer er elke dag bij. Wat ik doe, wil ik graag goed doen.

Bewondering

Ik heb bewondering en respect voor mensen zoals president Obama en in Nederland bijvoorbeeld Peter R. de Vries. Ik ken hem niet persoonlijk hoor, alleen van de tv, maar ik waardeer de manier waarop hij dingen uitzoekt en ontdekt, hij toont zich betrokken en lijkt echt werk van mensen te maken. Koningin Maxima vind ik ook heel leuk, een mooie, sterke vrouw die haar invloed goed gebruikt, zodat mensen er iets aan hebben. Ik wil graag dat zij ook mijn Koningin is.’

Naschrift: Inmiddels heeft Ilhaam Awees een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen en verblijft zij opnieuw in een asielzoekerscentrum.