Vrijwilliger bij het Respijthuis

In het Respijthuis Amerbos van HVO-Querido kunnen Amsterdammers met een psychische kwetsbaarheid die het thuis even niet redden op adem komen. Het Respijthuis draait op professionals en vrijwilligers, bijna allemaal ervaringsdeskundigen. Gelukkig kan men rekenen op een aantal toegewijde vrijwilligers, maar er is behoefte aan meer mensen die zich hier belangeloos willen inzetten.

Een van deze vrijwilligers is Samira (1993) die werd geboren in Amsterdam, opgroeide in de Transvaalbuurt in Oost en inmiddels in Zuid woont. Zij werkt al twee jaar twee dagen per week bij ons Respijthuis.
‘Eerst deed ik een opleiding voor secretarieel medewerker, maar de hele dag typen en op kantoor zitten, dat was toch niks voor mij,’ vertelt Samira. ‘Ik wilde liever met mensen werken, de samenleving in en maatschappelijk bezig zijn. Daarom ben ik overgestapt naar de mbo-opleiding Helpende Zorg & Welzijn, dat vond ik echt leuk. Daarna ben ik de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg gaan doen. Ik liep bijvoorbeeld stage bij een project voor daklozen, dat vond ik echt fantastisch. Maar toen ben ik door persoonlijke omstandigheden vastgelopen.

Waardering

Toen ben ik iets gaan zoeken dat niet fulltime is, want daar ben ik nog niet aan toe, maar ik wil wel iets doen met mijn leven. Zo kwam ik via internet op het Respijthuis uit, dat trok me aan, want dit past bij mij, weet je. Van HVO-Querido had ik wel eens gehoord van vriendinnen die begeleid wonen, maar ik wist niet dat ze dit ook doen.
Het leuke van dit werk, ik bedoel natuurlijk niet leuk leuk van lachen, maar goed, het leuke is de grote waardering die je krijgt. De gasten hier waarderen de dingen die je doet heel erg, terwijl het voor mij meestal een kleine moeite is. Ze waarderen het dat je er bent, dat je naar ze luistert. Ik houd er gewoon van om gewaardeerd te worden in het leven en zeker ook op mijn werk.

Samira

Toveren

Soms hoor je hier natuurlijk wel zielige verhalen van de gasten waardoor je soms medelijden met ze hebt en denkt: wat heb ik het toch goed. Maar het mooie is dat je hier echt iets kunt betekenen. Je kunt hier een lach op het gezicht toveren van mensen die in de put zitten, dat maakt het heel speciaal, het is dankbaar werk.
Als vrijwilliger bij het Respijthuis moet je sociaal zijn en vriendelijk en je moet inlevingsvermogen hebben en een luisterend oor. Voor mij is het geen moeilijk werk, je bent gewoon mens hier.

In gesprek

Maar ik luister en praat niet alleen hoor, ik houd er ook van om dingen te doen. In mijn geval is dat vaak koken. Ik houd ervan om lekker eten te maken voor anderen. Iedereen moet toch eten. Net had ik het al even over waardering en de mensen zijn altijd heel blij als ik kook, dan krijg ik zoveel complimenten. Daardoor wil ik gewoon iedere keer weer iets voor ze koken. Ik maak van alles: nasi, bami, pasta, roti, aardappels, echt alles. Met vlees of juist vegetarisch, halal, lactose- of glutenvrij, we houden hier rekening met iedereen.
In de keuken raak je bovendien op een makkelijke manier vanzelf in gesprek met de gasten, dat gaat haast vanzelf.

Thuis

Ik voel me hier op mijn gemak. De medewerkers hier zijn hele prettige, makkelijke mensen die je snel het gevoel geven dat je hier thuis bent, dat je mag zijn wie je bent. Net zoals wij met zijn allen onze gasten het gevoel van thuis proberen te geven.’

Ook vrijwilliger worden?

Heb je interesse in vrijwilligerswerk bij Respijthuis Amerbos? Onze ondersteuners leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn, wat we van jou vragen en wat je van ons mag verwachten. Neem voor meer informatie contact met ons op via (020) 219 51 70.
Kijk hier voor meer informatie over het Respijthuis.