Verleg je grens en durf te delen

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, organiseren het Badhuistheater en HVO-Querido, in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam, vluchtelingenproject Hoost, basisschool Aldoende en Stichting StreetDinners, op het Boerhaaveplein in Amsterdam Oost een vrijheidsfestival.

straatdiner-16-1700-sqDe organisator en initiatiefnemer namens HVO-Querido is Alan Hughes, woonbegeleider bij Discus aan de Mauritskade. Het is voor de tweede keer op rij dat hij dit evenement op touw zet. ‘Het doel is verbindingen maken in de buurt. We organiseren dit vrijheidsfestival dan ook echt samen met de buurt,’ vertelt Alan Hughes enthousiast.  ‘Hierdoor ontstaat er contact tussen allerlei verschillende mensen, contact dat er anders misschien niet zo snel zou zijn. Bijvoorbeeld tussen onze cliënten en buurtbewoners, maar ook tussen studenten en cliënten, tussen buurtbewoners onderling en bijvoorbeeld met de Syrische vluchtelingen uit de opvang HOOST aan de Mauritskade, hier om de hoek. En ik ben blij dat onze collega’s van het Passantenhotel Boerhaave, hier vlakbij en ook van HVO-Querido, dit jaar meedoen.

Met de buurt

Voor ons is dit een goede manier om cliënten op een positieve manier in contact te laten komen met buurtbewoners. Wat is je positie in de buurt? Word je omarmd door de buurt of juist niet. Dat zijn belangrijke vragen en niet alleen voor onze cliënten. Studenten Culturele en Maatschappelijke Vorming van de Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat hebben hier in de buurt een klein onderzoek gedaan naar het onderlinge contact. Of dat er is en in hoeverre mensen dat eventueel missen. Het blijkt dat met name ouderen dat contact missen.
Maar 5 mei is geen studiedag, er is dan ruimte voor feest en veel uitbundigheid. Er is dans, muziek, een open podium en de dag wordt feestelijk en spectaculair afgesloten door David van Os, hij is een klant van Discus en vuurdanser.’

Floortje Schouten van Stichting StreetDinners en Alan Hughes van HVO-Querido voor het Badhuistheater

Vrijheid en grenzen

Er is een gevarieerd programma opgesteld voor jong en oud dat ’s middags al begint. Het thema van het 4 en 5 mei comité is dit jaar: Op de grens. ‘Wij spelen daar natuurlijk op in,’ aldus Hughes. ‘Zo organiseren we samen met de openbare basisschool Aldoende, een hele leuke Daltonschool hier in de buurt, een tekenwedstrijd voor kinderen met een expositie over vrijheid en grenzen. Er komen verschillende mensen, ook cliënten van HVO-Querido, een verhaal vertellen over grenzen. Grenzen waar je tegenaan loopt in het leven en grenzen die je verlegt of oversteekt. Bij het diner brengen de Syrische buren ons culinair over de grens, want zij leveren een belangrijke bijdrage aan het tot stand komen van de maaltijd.’

Samen eten

Een belangrijk onderdeel van het vrijheidsfestival is het straatdiner, oftewel streetdinner, samen met buurtgenoten eten op straat. Hiervoor heeft Alan de hulp ingeroepen van Floortje Schouten van Stichting StreetDinners. Het vrijheidsfestival aan het Boerhaaveplein is één van de, tot nu toe, negen locaties waar in Amsterdam op 5 mei een dergelijk diner plaatsvindt.
Volgens Alan is dit niet alleen leuk en gezellig, het kan ook bijdragen aan de goodwill in de buurt. ‘De gedachte achter de straatdiners is dat je alles samen met mensen uit de buurt doet, zowel het bereiden van de maaltijd als het opeten. Zo ontstaat er in de keuken al contact.’

Toegankelijk

Het vrijheidsfestival op Boerhaaveplein is vrij toegankelijk, iedereen is van harte welkom. Deelname aan het straatdiner is alleen gratis voor cliënten van Discus en Passantenhotel Boerhaave van HVO-Querido. Anderen moeten reserveren of terplekke een kaartje kopen. Toch ligt de drempel ook hier laag, houders van een Stadspas eten al voor 1 euro mee.

Programma

15:00-16:00 uur: opening Oosterparkorkest, schminken en tekenwedstrijd voor kinderen
15:30-16:15 uur: voetbalwedstrijd voor kinderen
15:30-16:00 uur: DJ Rizvan
16:00-16:45 uur: Poppentheater Egon
16:00-17:00 uur: Salsa Group Latin Adventure
17:00-18:00 uur: Capoeira
18:00-19:00 uur: Streetdinner*
19:00-20:00 uur: Open bak**
20:00-20:30 uur: Feestelijke afsluiting buiten, m.m.v. David van Os, vuurdans

* Kijk voor reserveringen voor het diner op http://www.streetdinners.org/nl of koop op de dag zelf een kaartje aan de kassa.
** Als je wilt optreden tijdens de Open bak met muziek, theater of een voordracht, neem dan contact op met Roger van de Hogeschool van Amsterdam via (06) 34 84 46 89.

straatdiner-16-poster-1700