Verder dan je eigen hachje

De Centrale Cliëntenraad van HVO-Querido heeft een nieuwe voorzitter: Arthur Rodrigues. Wat zijn zijn plannen met cliëntenraad? Wat wil hij bereiken? Naar aanleiding van deze wisseling van de wacht een dubbelgesprek met Arthur en Norbert, zijn voorganger.

Norbert Wissing is dan wel afgetreden als voorzitter, hij blijft nog wel een poosje lid van de Centrale Cliëntenraad (CCR) en zit als penningmeester ook nog altijd in het dagelijks bestuur. Hoe is hij eigenlijk in de cliëntenraad terecht gekomen?

Boeiend

‘Ik woonde destijds in de Nassau aan de Wittenstraat, waar ik werd gevraagd voor de bewonerscommissie aldaar,’ vertelt Norbert. ‘Toen ben ik in de regioraad 1 gekomen, regioraden waren de voorlopers van de huidige zorgraden, en dat vond ik heel leuk en boeiend. Er speelde van alles. Op een gegeven moment ben ik toen ook gevraagd voor de CCR, zo gaat dat. Dat was in 2008. Na een paar jaar vicevoorzitter te zijn geweest, ben ik in 2012 voorzitter geworden, dus dat heb ik zes jaar gedaan.
Het boeiende is aan het werk in de CCR is dat je er heel direct bovenop zit. Je kunt diep op allerlei MT-besluiten ingaan. Je weet hoe de organisatie reilt en zeilt en wat er speelt. En die kennis zet je in om de positie van cliënten te verbeteren.’

Norbert Wissing

Succes

‘Het is niet zo dat wij maar lukraak beslissingen nemen,’ vult Arthur aan. Arthur heeft en Nederlandse vader en een Portugese moeder. Hij werd in Lissabon geboren en werkte voordat hij bij HVO-Querido terecht kwam als bouwvakker. Hij woont momenteel in een satellietwoning van de Vaart en binnenkort elders in de stad via Housing First. Arthur zit inmiddels twee jaar in de Centrale Cliëntenraad.
‘Een van de successen van de laatste tijd is het beschikbaar komen van internet voor alle cliënten van HVO-Querido,’ vertelt Arthur. ‘De verbinding is nog lang niet overal optimaal, maar het is een mooie eerste stap, iets dat we verder moeten laten groeien.
Daarnaast is het beleid rond de verplichte urinecontrole, onder meer bij de Vaart, verbeterd. Iedereen moest dat verplicht uit eigen zak betalen, dat is nu van de baan. De voorwaarden zijn aanzienlijk verbeterd voor cliënten.’
‘En vergeet het voedingsgeld voor cliënten niet,’ aldus Norbert. ‘De CCR heeft ervoor gezorgd dat dit omhoog is gegaan.

Bezig

Wij zijn ook veel bezig geweest met het schorsingsbeleid. Dat is inmiddels iets beter, maar ik ben er nog altijd niet tevreden over. Er wordt teveel geschorst en er moeten duidelijke richtlijnen voor komen.’
‘De winteropvang is ook verbeterd,’ stelt Arthur, ‘daar ben ik nog als undercover klant geweest. We zijn er nog niet met de winteropvang, dat moeten we echt verder uitdiepen.’

Arthur Rodrigues

Invloed

‘We hebben elke maand overleg met de bestuurder, met Clemens,’ aldus Norbert. ‘Dat zijn pittige gesprekken, maar altijd respectvol en soepel. Verder hebben wij goede contacten met de Raad van Toezicht van HVO-Querido, wij zijn heel blij met Bert van Raalte.
Macht vind ik een rotwoord, dat klinkt al snel zo negatief, maar als cliëntenraad kunnen we wel degelijk invloed uitoefenen. We worden daarin gesteund door de WMCZ, de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen.
Met een andere kapitein aan het roer vaar je nu eenmaal een andere koers. Ik heb geen enkele behoefte om over mijn graf heen te regeren, om het zo te zeggen. Nu is Arthur aan zet. Ik heb niet meer dan een adviserende rol, al ben ik er nog steeds twee dagen per week mee bezig. Ik heb het altijd heel prettig werk gevonden.

Muziek

Gelukkig gaat mijn andere ander werk, het componeren, heel goed. Daar krijg ik het alleen maar drukker mee. We zijn nu met drie componisten bezig met een album en in november speelt het Willinkkwartet werk van mij in Splendor.’

Bouwen

‘Ik vind het belangrijk dat cliënten van HVO-Querido, en dan bedoel ik alle cliënten, het iets beter krijgen,’ stelt Arthur. ‘Daar wil ik me voor inzetten. Er zijn al veel dingen bereikt, we moeten nu de volgende stappen zetten. Ik was bouwvakker, ik ga nu door met bouwen.
Om op de hoogte te blijven van wat er speelt, gaan we regelmatig op locatiebezoek. We zijn net bij de Aak geweest, bijvoorbeeld. Verder horen we natuurlijk dingen van de mensen uit de zorgraden en van de bewonerscommissies.
Vroeger hield ik niet van vergaderen, dat was niks voor mij, maar nu wel, heb ik ontdekt. Omdat het vaak over heel interessante thema’s gaat.
Ik neem het gewoon zoals het is. Voor andere mensen opkomen is mooi om te doen. Het gaat in de cliëntenraad veel verder dan je eigen hachje. Het gaat om alle cliënten. Ik ben er trots op dat ik dit werk mag doen en denk dat ik er veel van zal leren. Hopelijk zijn er ook andere mensen die denken: ik wil bij dat clubje horen, want we hebben dringend nieuwe leden nodig.’

Lid worden?

Bel met de cliëntenraad via (06) 11 19 58 37 of mail naar clientenraad@hvoquerido.nl.
De leden van de cliëntenraad komen graag bij je langs om met je te praten over jouw mogelijkheden in de raad.