Nieuws

Verbroedering in de natuur

Afgelopen week was de HOT (Hero Outdoor Training) Challenge van 2017. Een bont gezelschap aan bewoners en begeleiders vanuit zes verschillende voorzieningen van HVO-Querido verzamelden zich in Bant, Flevoland.

Een verslag van persoonlijk begeleider Rijk Smitskamp – De uitdaging voor de begeleiders was om van de losse groep mannen een hecht team te maken. De eerste dag stond in het teken van vertrouwen creëren, samen uitdagingen aangaan en gezamenlijk een doel stellen. De opdrachten varieerden van leuke spellen tot een intensieve tocht door het bos, waar spullen moesten worden verzameld om een vlot te bouwen en het meer over te varen. Midden in het bos verhinderde een groot spinnenweb de doorgang, waardoor iedereen er doorheen moest klimmen, zonder de grond en het web aan te raken. Prachtig om te zien hoe de grote groep op volwassen wijze tot besluitvorming kwam en uiteindelijk door het spinnenweb is gekomen.

Motivatie

Aangekomen bij het meer werd druk overlegd en technieken uitgeprobeerd om een degelijk vlot te bouwen. Het water van het meer was koud, heel koud. Dat was een goede motivatie om stevige constructies te bouwen. Oudgedienden Nabil en Rutger hadden hun ervaring ingebracht voor een goede constructie, maar ook nieuwkomers Stefan en Gregory stonden hun mannetje met stevige bouwconstructies.

Team

Bijzonder om te zien was hoe een aantal jongens hun plek innam in de groep, terwijl zij normaal gesproken niet zo spraakzaam zijn. Maar hun inzicht en talent werd erkend door de groep en daar werd waardering aan gegeven. Op deze wijze begon er steeds een mooier team te ontstaan.

Sterk

Aan het einde van de dag is er gezamenlijk een lekkere BBQ bereid. Ook onze speciale gast Patrick Lusink (Oger) was superactief als BBQ master en toonde zich erg enthousiast over het samenwerken met onze mannen. Het avondprogramma was een inspirerende djembésessie met Koko uit Togo. Met twintig djembés hebben we een knallend ritme gemaakt en kwamen tot inzicht: samen zijn we sterk.

Delen

De volgende ochtend waren de meesten weer bijtijds wakker en was iedereen koud en verkleumd en hadden de meesten beroerd geslapen. Maar iedereen was toch opgetogen vanwege de bijzondere ervaring van de voorgaande dag. Na een lekker ontbijt en een warme kop koffie bij het kampvuur heeft iedereen gedeeld hoe hij terugkeek op de vorige dag en wat hij heeft geleerd heeft en wat hij van deze dag verwachtte. Iedereen stelde zich open op, wat zorgde voor concentratie, aandacht en focus.

Inspiratie

De vrijdag stond in het teken van het bouwen van een zweethut. Als een hecht team zijn alle materialen door het bos getild naar de plek van bestemming: een fabelachtige plek midden in het bos aan de rand van een meer. Daar vertelde Willem Wout de Klerk een inspirerend verhaal over hoe waardevol en perfect we allemaal zijn, dat er helemaal niets mis met ons is en dat de meeste van ons dat zijn vergeten. In de zweethut mag je weer ervaren hoe mooi en volledig je bent en wanneer je gedachten iets anders zeggen dat je daar doorheen mag ademen. Dat is waar de zweethut over gaat: ademen. Hoe zwaar het ook maar wordt, stop je verhaal, stop je denken en adem. Alle hoofden knikten instemmend in reactie op zijn verhaal.

Uitdaging

Tegen het einde van de middag werd het vuur hoog opgestookt en stonden de mannen klaar in badjas en zwembroek, midden in het bos, om dapper de kleine hut in te stappen. Eenmaal in de hut bleek het een grote uitdaging: iedereen hing over elkaar heen en zat ongemakkelijk, het was heet en pikdonker. De eerste roodgloeiende stenen werden binnengedragen waardoor de temperatuur snel steeg. Met het sluiten van de ingang bleef alleen de duisternis over. Willem Wout zong indianenliederen die we meeneurieden. Samen zijn we sterk. Samen komen door de eerste ronde heen. Ondanks belemmerende gedachten lukte het iedereen om binnen te blijven en de eerste ronde vol te maken. Hierna volgde nog twee ronden. Na afloop was iedereen stil, staand onder de volle maan in de duisternis, midden in het bos. Een magisch moment waarin we allemaal onze diepere kracht voelden en de verbondenheid met elkaar tijdens deze bijzondere reis.

Broeder

Na een wederom heerlijke barbecue hebben we de avond gelachen, waardering naar elkaar uitgesproken en de commitment aangegaan om elkaar vanaf hier te blijven steunen in het waarmaken van onze dromen en het behalen van onze doelen. Delano stond op bracht op indrukwekkende wijze een zelfgemaakte rap ten gehore, terwijl we hem allemaal joelend en als team zijn podium gaven. Delano was overdag down, maar stond nu te stralen als een van de broeders.

Verder

De laatste ochtend hebben we het kamp opgeruimd en na een laatste oefening hebben we in de cirkel afgerond en heeft iedereen nog eenmaal gedeeld wat hij uit de dagen heeft gehaald en hoe hij verder wil.

De komende tijd volgen nog meer verhalen van de deelnemers en komt er een film uit over de HOT Challenge. So stay tuned for more.

 

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *