Nieuws

Van kennis halen naar kennis brengen

De inspiratie voor Housing First komt uit Amerika en is door de afdeling Discus van HVO-Querido de afgelopen twaalf jaar met succes in Amsterdam neergezet. De innovatieve Housing First aanpak is zo geslaagd dat het hier de standaard manier van werken is geworden. Nu reizen medewerkers van Discus regelmatig door Europa om organisaties te helpen ook de vruchten van Housing First te plukken.
Housing First, de naam zegt het al, is een manier van werken waarbij dak- en thuisloze mensen bij de aanvang van de hulpverlening een woning krijgen toegewezen en van daaruit hun problemen te lijf gaan en zich gaan richten op hun ontwikkeling. Dit is het omgekeerde van de woonladder waarbij cliënten zich stapsgewijs steeds zelfstandiger moeten tonen voordat ze een woning krijgen.

NYC

De Housing First aanpak vindt zijn oorsprong in New York, waar de methode in 1992 werd gelanceerd door Sam Tsemberis van de organisatie Pathways to Housing. Enkele Nederlanders die daar op bezoek waren, raakten enthousiast van de Housing First methode en besloten dit ook in Amsterdam te proberen. Dat gebeurde aanvankelijk op kleine schaal en bij wijze van gezamenlijk experiment door drie partners: GGZ-organisatie Arkin, woningcorporatie De Alliantie en HVO-Querido. Inmiddels is de experimenteerfade ruimschoots voorbij en is Housing First in Amsterdam de standaard manier geworden om dak- en thuisloosheid aan te pakken. HVO-Querido is de organisatie die dit doet.

Hot

Valerie Boogaard (1976) is zowel zorgcoördinator bij team Discus van HVO-Querido als medewerker van onze afdeling Staf & Innovatie, waar ze zich met de verdere ontwikkeling van Housing First bezighoudt. Zij is de drijvende kracht achter het internationaal promoten van deze methode.
‘Het is snel gegaan,’ aldus Valerie Boogaard. ‘Discus is in 2006 gestart met Housing First en al sinds 2008 worden we in verschillende Europese landen uitgenodigd om te komen vertellen over onze manier van werken. Vroeger gingen we kennis halen, nu brengen we kennis. De laatste tijd is Housing First echt overal hot. En wij zijn daar zo’n beetje de pijler van in Europa, het is bij ons begonnen. In Amsterdam is het echt tot een succes uitgegroeid.’
Valerie Boogaard spreekt haar talen, dat helpt. Ze heeft een Engelse vader, een Franse moeder en groeide op in Spanje. Ze heeft inmiddels als spreker opgetreden in België, Frankrijk, Engeland, Schotland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje en Tsjechië.

Valerie Boogaard geeft een lezing in Padua, Italië

Praktisch

‘De vraag die organisaties hebben is bijna overal dezelfde: wij willen Housing First gaan opzetten, maar hoe begin je zoiets? Ze willen tips, hulp en ondersteuning. Wij verzorgen daar ook trainingen voor. Ik denk dat ze graag mensen van Discus willen horen op een conferentie omdat wij uit de dagelijkse praktijk van de hulpverlening komen en in onze verhalen ook dicht bij die praktijk blijven. Het helpt natuurlijk ook dat we met cijfers kunnen onderbouwen dat onze methode werkt. Conferenties zijn soms zo ontzettend boring, met lange wetenschappelijke verhandelingen. De aanwezigen snakken vaak naar iets concreets, iets echts, iets met emotie. Uit het leven gegrepen, daar zijn wij goed in. Wij houden altijd een praktische blik.

Wow

Op een conferentie moet je vaak in een minuut of tien je verhaal kwijt. Je wilt mensen raken en geboeid zien te houden. Ze moeten na afloop denken: “O, wow, HVO-Querido,” dan ben ik tevreden. Ik doe dat vaak met echte verhalen van echte klanten, bijvoorbeeld dat van Joop. Hij was mijn allereerste klant bij Discus. Mijn eerste werkdag viel samen met zijn eerste Housing First dag. Aan de hand van zijn verhaal en korte filmfragmenten blijf ik dichtbij de werkelijkheid en praktisch. Als ik het niet zelf had ervaren, zou ik het ook niet kunnen overbrengen. Het gaat mij er niet om dat ik persoonlijk erkenning krijg, ik wil erkenning voor onze manier van werken. Alle mensen die vinden dat je een dakloze geen huis kunt geven, want dat zoiets toch niks wordt, I want to prove them wrong.

Housing First in Glasgow, Schotland

Menselijke benadering

Het is deze human approach, mensen behandelen als mens en niet als patiënt, van life with dignity die mensen aanspreekt. Met Housing First biedt je mensen perspectief en een tweede kans. En als dat niet werkt een derde kans. Wij hebben maar drie regels: je begeleidbaar opstellen, geen overlast veroorzaken en de huur betalen. Die drie simpele regels zijn in al die jaren niet veranderd. Housing First is verder niet gebaseerd op regels en beheersing, wij zijn er juist voor de mensen die telkens stuklopen op de regels.

Sociale traditie

Ik vind het fantastisch dat Nederland op deze manier investeert in mensen die een risico kunnen vormen. Het past in de sociale Nederlandse traditie. Ik zie een doorgaande lijn van de eerste woningcorporaties in de negentiende eeuw, via de Werkloosheidswet en de AOW in de jaren ’40 en ’50, langs de AWBZ in 1968 tot Housing First anno nu.

1000ste woning

Housing First is een van de meest innovatieve sociale concepten van de laatste tijd en ik ben er supertrots op dat we dat voor elkaar hebben gekregen en dat ik daaraan mag bijdragen. Het is daarbij heel leuk om in bijvoorbeeld Glasgow, ik noem maar iets, daar ben ik toevallig net geweest, HVO-Querido te promoten. Van internationale contacten kun je ook lokaal profiteren. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidies voor projecten.
Wij zorgen er daarom altijd voor dat onze naam en ons logo goed herkenbaar aanwezig zijn. Ik ben er ook trots op dat onze manier van werken door de gemeente Amsterdam is omarmd als staand beleid. We zijn begonnen als proef met 26 woningen en nu kunnen we naar verwachting in november van dit jaar de duizendste cliënt in een Housing First woning plaatsen. Dat gaan we natuurlijk niet ongemerkt laten passeren.’

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *