Van de straat naar de natuur

Wat gebeurt er wanneer een groep mannen, die in het verleden beslissingen hebben gemaakt die niet door iedereen werden begrepen, in contact komt met de natuur, met elkaar en met hun eigen natuur?

Deze vraag staat centraal in de korte film Van de straat naar de natuur over de HOT Challenge van HVO-Querido. Een groep mannen ging de uitdaging aan en werkt na deze leerzame ervaring samen met hun begeleiders verder aan hun eigen ontwikkeling. In de natuur van Bant in de Noordoostpolder hebben ze hun stedelijke gejaagdheid even kunnen loslaten.

Broederschap

Rijk Smitskamp, persoonlijk begeleider bij HVO-Querido en initiatiefnemer van de Hero Outdoor Training (HOT), spreekt aan het begin van de film de hoop uit dat de groep als een broederschap uit de training zal komen.
In het begin gaat het er bij de samenwerking regelmatig ruw en chaotisch aan toe, maar dat is volgens Nabil nu eenmaal de manier van communiceren op straat. ‘Iedereen heeft zijn bagage, zijn verleden en obstakels om te overwinnen,’ zegt Nabil.
In de film zien we mensen voortdurend samenwerken, samen dingen bouwen en samen dingen delen. Het gaat om zaken als respect, contact, aandacht en verbondenheid.
‘Je kunt ervoor kiezen om een andere weg in te slaan,’ zegt een van de deelnemers. ‘We hebben gewerkt als team, dat vind ik wel dope, want ik ken die boys niet,’ aldus een ander. Iedereen is verschillend, ‘maar uiteindelijk zijn we toch één,’ stelt Arthur.

Vertrouwen en gelijkwaardigheid

Bij de première van de film, vandaag op het Centraal Bureau van HVO-Querido, begonnen de toeschouwers, net als de deelnemers aan de HOT Challenge, in een cirkel. Een cirkel van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Goede ideeën worden altijd geboren in een cirkel rond een kampvuurtje, aldus een van de begeleiders. Bovendien sprak iedereen in één woord zijn verwachting over de film uit, want een cirkel is pas compleet als iedereen zijn stem heeft laten horen.
Want zoals Delano, de jongste deelnemer aan de HOT Challenge, het verwoordt: ‘We hebben toch een verhaal, ook al is het niet een goed verhaal, we hebben wat om over te praten, zo kom je wel met elkaar aan de praat.’

Meer

Bij de nabespreking waren de toeschouwers onder de indruk van de impact die de HOT Challenge op deelnemers heeft. Als er één ding duidelijk is geworden, is het wel dat HVO-Querido beslist meer met deze onconventionele uitdaging wil gaan doen.

De Hero Outdoor Training wordt georganiseerd door Jerry Winkler en Rijk Smitskamp van HVO-Querido.

• Marko de Haan says:

Als belangenbehartigend, cliëntenvertegenwoordigend vertrouwenspersoon, woonachtig met partner op schip tracht ik nu zo’n 10jr. te starten met een PilotProces “de BredeHerberg”, zelfsturend zelfbeheerd naar eigenaarschap toewerkende WoonLeerWerkCoReCreatiefOnt-moetingsKennisdelingOnafhankelijkeCliëntondersteunings ParticipatieveDagvolleZinbelevingsBuriburi-LeunKreunSteunpuntenFormaliteitenbrigadeRavotplekken VoorTijdens en Naschoolse begeleidingKeukentafelgesprekkenNeutraleOmgeving VriendenFamilieherenigingBurgerBeleidsParticipatie…naar en met eigen verdienmodellen Coöperatieve Wijkonderneming als zelfstandige ondernemers uit de uitkering en uit de zorg(en) gerakende KANTELING. Nwe. Verbanden en Verbindingen, soc.maatsch. ondernemers, sportverenigingen, zorg en hulpverleningsorganisaties, Huis van de Wijk PLUS, maatsch. opvang in eigen beheer….WINWINWINNERDEWIN situaties van jewelste! Nu we nog in de luxe verkeren om te kunnen kiezen hoe we een veilige, tolerante, prettig leefbare, saamhorige samenleving behouden, versterken danwel creëren, BOTTOM-UP! Nu het nog kan, met de “naar de onderaan de soc.maatsch.ladder gedirigeerde”, gemiddeld sensitievere stadsgenoten, die moeite hebben zich te kunnen handhaven in huidige SYSTEEM’SAMENLEVING’…in de hoofdrol, i.s.m. buurt/wijkbewoners.
    Zoekende naar samenwerking gelijkgestemden van deze “brede herberg visie” verblijf ik te Schellingwoude, LandelijkNoord, waar nog enige bewegingsruimte aanwezig is….HELLEP!

• Claudia says:

Wat een geweldige ervaring ontzetten bedankt.