Jongeren

Van Amerbos naar de Alexanderkade

Op 10 april 2015 betrekken de eerste bewoners de nieuwe voorziening van HVO-Querido aan de Alexanderkade. Het gaat om jongeren die tot heden in onze voorziening Amerbos in Amsterdam Noord verbleven.

Alexanderkade, verhuizing 10 april 2015

Alexanderkade, verhuizing 10 april 2015

De Alexanderkade biedt plaats aan 37 jongeren, dat is vijf meer dan in Amerbos en ook die plaatsen zijn al opgevuld. Volgens medewerker Jolanda Bouman (hierboven links) zijn zowel de bewoners als de medewerkers erop vooruit gegaan. ‘En dat mag ook wel, want er is hier echt flink verbouwd en opgeknapt.’ Volgens haar is in het nieuwe pand niet alleen alles water ruimer, maar vinden verreweg de meeste jongeren het ook fijn om dichter bij het centrum van de stad te zitten.
Op zes units na hebben alle kamers een eigen keukentje. Het is dan ook de bedoeling dat de jongeren zelf hun maaltijden bereiden. De zes bewoners zonder eigen kookgelegenheid kunnen gebruik maken van een goed uitgeruste centrale keuken. Volgens persoonlijk begeleider Ton Jeup (hierboven rechts) past dit goed bij het streven van de Alexanderkade om jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op zelfstandig wonen.

Alexanderkade
Alexanderkade 64
1018 ZC Amsterdam
(020) 219 51 30
alexanderkade@hvoquerido.nl

Het pand Alexanderkade

Het pand Alexanderkade

Over het pand

Het pand is in 1920 neergezet als administratiegebouw en officiersmess van de veel oudere Oranje-Nassau Kazerne (in 1810-1813 gebouwd door Abraham van der Hart). Nadat de militairen in 1987 vertrokken, fungeerde het gebouw als Blijf-van-mijn-lijfhuis en was niet zo langs geleden, van 2005 tot 2013, onder de naam Alexandria een voorziening van HVO-Querido voor jonge vrouwen en jonge moeders en hun kinderen. En nu is het dus woonruimte voor jongeren.

1987-kazerne-stadsarchief-Achter is het gebouw van de officiersmess-3

Het pand aan de Alexanderkade in 1987 als het nog onderdeel van de kazerne is.  Foto Stadsarchief.

Het pand aan de Alexanderkade in 1987 als het nog onderdeel van de kazerne is. Foto’s Stadsarchief.

Reacties ( 1 )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *