Nieuws

  1. HVO-Querido
  2. >
  3. Nieuws
  4. >
  5. Eén plus één is meer...

Eén plus één is meer dan twee

13 februari, 2025

Teammanager Marion van den Boorn verlaat HVO-Querido na ruim vijftien jaar om van haar welverdiende vrije tijd te gaan genieten. Op de valreep geeft ze ons in haar uitzwaaigesprek haar motto mee: blijf vooral in- en extern goed samenwerken. Want samen sta je sterker en één plus één is meer dan twee.

‘Ik ben begonnen als teammanager in september 2009 in Amsterdam Nieuw-West,’ vertelt Marion. ‘Eerst zaten we aan het Osdorpplein, later aan de Johan Huizingalaan. Beschermd wonen Nieuw-West, Hof van Socrates en Noordzijde, waren “mijn” teams. De oorspronkelijke bewoners van Noordzijde verhuisden in die tijd naar het nieuwe Hof van Socrates. In Noordzijde kwamen mensen te wonen van sociaal pension Vrijburg, dat toen werd gesloten. [Op die locatie zit nu passantenpension Ruysdael, red.] Daarmee gingen we van louter psychiatrie naar een bewonersgroep met een dubbele diagnose.

Marion van den Boorn bij de opening van Noordzijde in 2010

Marion van den Boorn bij de opening van Noordzijde in 2010

Handelen

Dat leidde tot veel weerstand en gedoe in de buurt, want men was bang dat onze doelgroep een aanzuigende werking op dealers zou hebben. Dat was best heftig, maar na twee jaar van intensieve gesprekken met omwonenden, in samenwerking met het stadsdeel en de wijkagent, hebben we ervoor kunnen zorgen dat de buurt qua leefbaarheid niet inleverde. Doen wat je hebt afgesproken en direct zichtbaar handelen als er iets speelt, zijn de basis voor dit succes.’

Opening Johan Huizingalaan, 2012

Opening Johan Huizingalaan, 2012

Vertalen en verbinden

Voor Marion zit de aantrekkingskracht als teammanager in haar rol in het midden. ‘Je bent de verbinding tussen de directie en de uitvoering,’ stelt ze. ‘Ik heb mijn taak altijd gezien als het zo goed mogelijk faciliteren van je collega’s en duidelijk maken waar we als organisatie naartoe willen of moeten gaan. Je bent een vertaler van beleid. Ik vond het belangrijk om zo goed mogelijk uit te leggen waarom we ergens links- of rechtsaf gaan. Mijn ervaring is dat als je je collega’s daarin meeneemt er meer begrip en motivatie ontstaan. Van abstracte plannen maak je gezamenlijk duidelijk tot welke concrete acties die op de werkvloer kunnen leiden. Die gezamenlijkheid motiveert om je met plezier in te zetten en gevraagde resultaten te bereiken.
Tegelijkertijd geef je de directie input over wat er leeft en speelt in de teams. En wat er nodig is of gevraagd wordt vanuit de stad.
Die twee werelden samenbrengen, vind ik een heel boeiend spel en een belangrijke taak.
Ik kreeg als teammanager ook veel ruimte om dingen zelf op te pakken en in te vullen.’

Zuidoost

Lustrum Noordzijde, 2015

Lustrum Noordzijde, 2015

‘Toen ik begon was HVO-Querido nog regionaal georganiseerd,’ vertelt Marion, ‘en ik werkte in Zuid/Nieuw-West, met de doelgroepen psychiatrie en psychiatrie met of zonder verslaving. Daarna werden de zorgprogramma’s leidend en toen heb ik voor bewoners met een dubbele diagnose gekozen.
Van daaruit ben ik van Amsterdam Nieuw-West, via Noord, waar ik ook nog heel even heb gewerkt, in Zuidoost terecht gekomen, bij de teams Varikstraat, Fleerde en Anton de Komplein. De eerste twee zijn nu onderdeel van het ambulante Team Zuidoost.
Zuidoost is echt een leuk en bruisend stadsdeel. Als je het nu over Amsterdam als inclusieve stad hebt… in Zuidoost wonen meer dan 170 nationaliteiten! En alles gaat hier gepaard met koken en eten, en dat is iets wat mij als “Belgische Bourgondiër” erg aanspreekt.’

Samenwerken

‘Ik ben van dingen samen doen, ik denk dat je meer bereikt met elkaar en het is ook nog eens veel leuker! Ook op organisatieniveau vind ik het belangrijk om samen te werken. Daarom ben ik ook een grote fan van wijkgericht werken, waarin dit wordt gestimuleerd,’ verklaart Marion stellig.
‘Ik geloof in wijkgericht werken, sterker nog, het is volgens mij de toekomst, want je kan het als organisatie niet meer alleen. We spreken nu over “zorgzame buurten” met de vraag wie wat kan brengen om de buurt leuk, gezellig en leefbaar te houden.
Je kunt zoveel leren van elkaar door samen te werken. Samen ben je sterker. Zoek elkaar op, deel met elkaar en ga voor de verbinding. Samenwerken moeten we vooral blijven doen.

Investeren

‘We moeten mee met de tijd, dus ook investeren in de verdere digitalisering van ons werk,’ aldus Marion. ‘Niet dat ik daar nu zoveel verstand van heb, integendeel. Maar we kunnen er niet omheen, want het is de toekomst. Het gaat erom onze mensen beter te faciliteren. Ik ben ervan overtuigd dat er veel digitale hulpmiddelen zijn, en zeker nog zullen komen, die het werk van onze begeleiders makkelijker, gebruiksvriendelijker, en misschien ook leuker maken. Slimme systemen voor verslaglegging bijvoorbeeld, waardoor mensen meer tijd en aandacht kunnen geven aan hun klanten, bewoners, Amsterdammers.’

Marion op een bijeenkomst met collega's, 2017

Marion op een bijeenkomst met collega’s, 2017

Onze aard

‘Na de sociale academie werkte ik een tijdje in de crisisinterventie. Maar op een gegeven moment was ik het geklets om het geklets een beetje beu en koos ik voor commercieel werk en heb ik vijftien jaar in de farmaceutische industrie gewerkt. Ik begrijp dat HVO-Querido een wat zakelijker koers wil varen. Niet overal meteen ja op zeggen, keuzes maken. Onze focus is kwalitatief goede zorg kunnen bieden. En als dat niet kan, dat dan ook toegeven en nee zeggen.
Blijven doen waar we goed in zijn, dus ook blijven inspelen op acute vragen uit de samenleving. Vluchtelingen? Wij vangen ze op! Dat hoort bij ons, dat zit in onze aard. Mensen opvangen, daar zijn wij goed in.’

In gesprek

Op het CB, 2021

Op het CB, 2021

‘De laatste jaren is de afstand tussen het Central bureau en het primair proces zoveel groter geworden dat je wat mij betreft kunt spreken van een gat,’ aldus Marion. ‘Ik mis soms het gesprek. Op de afdelingen hebben we regelmatig te maken met ondersteunende diensten die dingen ongevraagd overnemen. Dat komt er weer een goedbedoeld plan dat achter een bureau is bedacht en dat amper wordt ingeleid of uitgelegd. Ik zeg: vraag om input. Je hoeft niet te overleggen om te overleggen, maar je moet wel weten wat er speelt en wat er nodig is. Niet weten leidt tot onbegrip en onvrede.’

Menselijk contact

‘Als het aan mij ligt, mogen we stoppen met MS-Teams. Soms kan het niet anders, maar ik pleit voor meer live contact. Natuurlijk, tijdens corona was het een uitkomst en soms is het efficiënt. Voor mij gaat het gesprek gewoon beter in het echt. Ik ben 60+, dat kleurt uiteraard de manier waarop ik de veranderende wereld om mij heen bekijk. Wat mij inspireert en motiveert is anders dan voor iemand die net uit de schoolbanken komt. Jongere collega’s zullen zich wel eens afvragen: Marion, waar heb je het over?’

Projecten in de wijk

‘Met de komst van wijkgericht werken is voor mij een hele nieuwe wereld open gegaan.
Het beter leren kennen van onze externe partners heeft vele mooie nieuwe mogelijkheden om samen te werken in beeld gebracht. Door vooral vraag- in plaats van aanbodgericht te werken, sluit je beter aan bij de Amsterdammer.
De laatste maanden bij HVO-Querido, heb ik me vooral beziggehouden met verschillende projecten met externe partijen. Bijvoorbeeld om overlast aan te pakken in de H-buurt door middel van Buurtbalans.
En het project Lekker in je vel, waarin we formele en informele zorg op een laagdrempelige manier toegankelijk maken. En casuïstiekbesprekingen en deskundigheidsbevordering organiseren voor begeleiders van verschillende organisaties.

Marion van den Boorn bij Team Zuidoost aan de Bijlmerdreef, 2025

Marion van den Boorn bij Team Zuidoost aan de Bijlmerdreef, 2025

Het verder uitwerken van de Wooncirkel Varik in samenwerking met externen, waar wij echt vraaggericht de wijk ingaan. Het onderzoeken van een passende locatie voor een prikkelarme 24-uursopvang, daar was eerst Langerlust voor in beeld en nu de Abcouderstraatweg. Het opzetten van een Lichthuis en mogelijk ook een Vrijplaats… Kortom, er gebeurt heel veel in Zuidoost.’

Mooi werk

‘Het is niet zo dat ik ben uitgekeken op mijn werk of op de organisatie, beslist niet,’ besluit Marion. ‘Wij doen gewoon heel mooi werk. Maar ik ben nooit van plan geweest om tot mijn pensioen te blijven. Er is voor mij meer in de wereld dan werken.
Ik ga nu eerst genieten van het niet moeten. En ik weet ook dat ik niet stil blijf zitten. Eindelijk heb ik alle tijd om samen met mijn man leuke dingen te gaan doen zoals golfen, meer op stap gaan of aan ons schip te werken.
Er blijft denk ik ook altijd wel iets van Florence Nightingale in mij zitten, ik wil graag van betekenis kunnen zijn voor Amsterdam.
De samenwerking met leuke collega’s ga ik zeker missen, dus ik wil iedereen bedanken voor de mooie jaren.’

Kijk hier voor een interview uit 2011 met Marion van den Boorn. 

Deel dit bericht:

Marion van den Boorn bij Team Zuidoost aan de Bijlmerdreef, 2025

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.