Mensenhandel

Uitbreiding ACM

Op 23 juni 2010 heeft demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie)  de officiële start verricht van een pilot voor opvang van slachtoffers van mensenhandel.

In deze tweejarige pilot Categorale Opvang Slachtoffers Mensenhandel (COSM) zijn verspreid over Nederland vijftig extra opvangplaatsen voor slachtoffers van mensenhandel ingericht, boven de bestaande gemeentelijke capaciteit. Onze afdeling Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel (ACM) neemt hiervan met twintig extra plaatsen een groot deel voor haar rekening.
Omdat de pilot onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van VWS en Justitie valt kwam Hirsch Ballin op die zonnige woensdagochtend naar het ACM om het startsein te geven, voor een rondleiding langs de zojuist in allerijl opgeleverde units en voor een gesprek met professionals en slachtoffers.

acm-2010-1700-02

Voor de deur staat het ontvangstcomité al klaar, de man van het ministerie met de elektronica, – ‘ze zijn binnen een minuut hier, ik zie het’ – algemeen directeur Jaap Fransman en regiomanager Anita Schaaij. Een paar minuten later komt er een mevrouw aangefietst, een bewoonster. Zij heeft de link snel gelegd. ‘Bij de sigarenzaak staat een Audi, ook met heren in pak,’ zegt ze behulpzaam terwijl ze haar fiets vastmaakt. Even later arriveert de minister en worden er handen geschud. Als het gezelschap deze bewoonster in de gang opnieuw passeert, valt bij haar het kwartje bijna helemaal. ‘Zeg, was dat niet Hirsi, eh…’

In de personeelsruimte aarzelt Jaap Fransman aanvankelijk bij het kiezen van de juiste woorden. Het klinkt immers merkwaardig om te spreken van het ‘vieren’ van een uitbreiding van een voorziening waarvan de aanleiding nu juist zo triest is. De minister van justitie legt in zijn toespraak natuurlijk veel nadruk op de strafrechtelijke kant van de aanpak van mensenhandel, zonder overigens de aandacht voor de zorg voor de slachtoffers uit het oog te verliezen. En passant wijst hij op de lastige Europese aanbestedingsprocedure in deze, die voor veel vertraging bij de realisatie heeft gezorgd.

acm-2010-1700-03

Als waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher voor enige commotie zorgt door de laat te arriveren, wijst Jaap Fransman de aanwezigen op de Amsterdamse actualiteit, die dag kiest de gemeenteraad immers een nieuwe burgemeester. Dat gaat Hirsch Ballin, voormalig hoogleraar staatsrecht, te ver. Als hij echter begint aan een exposé over de finesses van de procedure, waarbij het gaat om een voordracht voor benoeming die nog door het kabinet moet worden worden bekrachtigd, aarzelt Jaap Fransman geen moment. ‘U kunt zo bij ons in de ondernemingsraad,’ voegt hij de bewindsman toe.

Dan maken de minister en ambtenaren van VWS, Justitie en de gemeente onder leiding van medewerkers van het ACM een rondleiding langs de nieuwe units. Tot slot laat Hirsch Ballin samen met medewerkers en kinderen ballonnen op en daarmee is de uitbreiding ook officieel geopend.

Lees meer hierover op de website van de rijksoverheid.

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *