Tuinieren op De Nieuwe Ooster

Een van de klussen die het Centrum Robert Koch van HVO-Querido aanpakt, is het tuinonderhoud van een klein deel van begraafplaats aan de overzijde.

Om bij hun werk te komen hoeven de mannen van het werkproject alleen maar de Kruislaan over te steken, begraafplaats De Nieuwe Ooster is een van de buren van het Centrum Robert Koch. Weer of geen weer, zomer en winter, elke maandagochtend gaat een ploegje van vier man er onder leiding van werkbegeleider Johan Zwaan een paar uur aan de slag. De ploeg van HVO-Querido is verantwoordelijk voor vak 4. Ze nemen zelf hun schoffels mee, de rest van het tuingereedschap, zoals kruiwagens en bladharken, stelt de begraafplaats  beschikbaar. De aard van het werk wisselt per seizoen, momenteel zijn ze vooral bezig met het opruimen van afgewaaide takken en bladeren.

Bas Deems (links) aan het werk

Iets goeds

Bas Deems (1984) woont beschermd bij HVO-Querido in de Indische buurt in Amsterdam Oost en is een van de vrijwilligers die ’s maandags op De Nieuwe Ooster werken. ‘Het is hartstikke leuk werk,’ vertelt Bas. ‘het is hier heerlijk rustig en ik heb hier echt het gevoel dat ik iets goeds doe. Ik doe ook nog andere dingen voor project Diensten bij wonen. Primair ben ik verhuizer, ik houd van rust, maar ook heel erg van aanpakken en hard werken. Daarnaast doe ik ook nog aan houtbewerking; we maken meubels voor in de tuin. Bij elkaar doe ik zo’n drie dagen per week vrijwilligerswerk als dagbesteding.

Lekker buiten

Het leuke van het werk hier op de begraafplaats is dat je lekker buiten bent in de frisse lucht. Soms regent het een beetje, maar vaker is het mooi weer en werk je lekker in de zon met een beetje natuur om je heen. Ik zou niet op een kantoor kunnen zitten.

Diversiteit

Het is toch een soort heilige grond, De Nieuwe Ooster. Sommige jongen willen hier liever niet werken, maar ik vind het niet morbide, het hoort bij het leven. Als ik hier aan het werk ben, lees ik wel eens de opschriften op de stenen. Het mooie vind ik dat het hier niet voor één bepaalde groep is, maar voor heel veel verschillende mensen en religies. Net als de rest van Amsterdam eigenlijk.’