Mensenhandel

Tovertuin in ACM

Op 21 augustus is bij het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel van HVO-Querido een zogeheten Tovertuin geopend. In dit geval zijn zes woonruimtes van het ACM grondig opgeknapt, zowel voor gezinnen met oudere als met jongere kinderen, en zijn de activiteitenruimte en de speelkamer voor de kinderen opnieuw ingedeeld en ingericht. Dit is mogelijk gemaakt door stichting Het Vergeten Kind, voorheen de Guusje Nederhorst Foundation, wijnhandel Poot Agenturen, AON en kinderen van de Willemsparkschool.

Bij de opening sprak regiodirecteur Anita Schaaij het welkomstwoord. Zij dankte iedereen die een bijdrage heef geleverd aan de realisatie van de Tovertuin. Zij zei dat het in een tijd waarin financiering zich vaak tot het noodzakelijke beperkt, fijn is om af en toe eens iets extra’s te kunnen doen voor cliënten, en dat is hier gebeurd.
Daphne Schreuder, directeur van Het Vergeten Kind, zei verheugd te zijn om in de opvang een omgeving te kunnen creëren waar kinderen tot rust kunnen komen en onbezorgd kunnen spelen. Hret huidige project  is de grootste van de zestien die de stichting inmiddels tot stand heeft doen komen en wordt daarom Tovertuin XXL genoemd met een eigen pagina op de website van Het Vergeten Kind.
Kijk hier voor deze pagina met afbeeldingen van de het interieur en meer informatie.

Menselijk

Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel sinds 2006, vertelde al meerdere malen op bezoek te zijn geweest bij het ACM. Zij stelde dat veel slachtoffers van mensenhandel door de aard van de zaak een staat van ontmenselijking ervaren, waardoor het van groot belang is hen juist in een zo menselijk en prettig mogelijke omgeving op te vangen.
‏’Een blije middag in het ACM. Kinderen even het middelpunt dankzij @HetVergetenKind,’ twitterde Corinne Dettmeijer.

Dinand Woesthoff, de oprichter van Het Vergeten Kind, was de enige die beloofde het kort te houden en dat ook deed. Hij nodigde de kinderen uit om de ruimtes maar snel te openen en de taart te gaan eten. En dat gebeurde; joelend en uitgelaten stoven diverse prinsessen, Spiderman en vele andere de kinderen, samen met twee acteurs als Woezel en Pip, door de nieuwe units, activiteiten- en speelkamers.

Zie ook de editie Amsterdam van website Dichtbij (Echo).