Nieuws

Tot bloei komen

Olivier woont nu ruim een jaar met begeleiding van het Ambulant team Marnixkade van HVO-Querido in zijn eigen woning in de wijk Amsteldorp, een onderdeel van de Amsterdamse Watergraafsmeer. Hieronder vertellen Olivier en Kim, zijn persoonlijk begeleider, hoe dit gaat.

Olivier (1978) wordt geboren in Paramaribo. Een jaar later verhuist hij naar Nederland, waar hij met zijn familie in Amsterdam Zuidoost gaat wonen. ‘Ik ben opgegroeid in Zuidoost waar de Surinaamse cultuur nooit ver weg is. Daar heb ik van huis uit het nodige van mee gekregen. Je hebt toch bepaalde tradities. Als kind ging ik al naar Surinaamse festivals en feesten. Ik ben ook een aantal keer terug naar Suriname geweest voor vakanties.

Ondernemer

‘Mijn laatst genoten opleiding is de detailhandelsschool, het KMBO (Kort Middelbaar Beroepsonderwijs, red.),’ aldus een ontspannen Olivier op de bank in de woonkamer van zijn nette en opgeruimde woning. ‘Mijn vader was lasser, maar ik wilde altijd handelaar worden. Ondernemen zit mij in het bloed, dat past bij mij.

Kim en Olivier

Rustig

Op 13 februari 2017 ben ik hier komen wonen. Hiervoor zat ik in een kliniek van Mentrum, daar weer voor woonde ik eerst op mezelf in Zuidoost en daarna samen met een vriendin in Amsterdam West. Toen ik uit de kliniek zou komen was ik feitelijk dakloos, toen vroegen ze bij Mentrum of begeleid wonen niks voor mij zou zijn. Nou, dat wilde ik wel en zo ben ik hier terecht gekomen.
Amsteldorp bevalt me goed, het is een hele rustige buurt, misschien zelfs een klein beetje saai. Het is in ieder minder levendig dan Zuidoost en West. Daar kun je naar buiten stappen en van alles kopen, hier moet ik echt de fits pakken om naar de supermarkt te gaan.’

Scratch

Persoonlijk begeleider Kim Hoever (1975) werkt al tien jaar bij HVO-Querido. Eerst als oproepkracht en later als B-verpleegkundige bij de Aak en vanaf begin 2017 bij het relatief jonge Ambulant team Marnixkade. ‘Het was heel leuk bij de Aak, maar na al die jaren was het gewoon tijd voor iets nieuws en met de plotselinge boom van het ambulant werken dacht ik: dat is iets voor mij. Het leuke van een nieuw team is dat je het helemaal van scratch opbouwt. Met z’n allen moet je veel dingen zelf uitzoeken en uitvinden.

Ontwikkeling

Het leuke van ambulant werken vind ik de vrijheid en de afwisseling. Je kunt meer zelf je werk verdelen en je kunt je helemaal op jouw cliënten richten. In een instelling ben je feitelijk 24/7 met alle bewoners tegelijk bezig. Er zijn er altijd wel een paar die op hetzelfde moment een beroep op je doen. Het is ook leuk dat de begeleiding die ik nu biedt vooral is gericht op ontwikkeling. Ik biedt nu meer perspectieven. Cliënten hebben een woning in de stad en je werkt toe naar uitstroom. Het is de bedoeling dat die woning op hun eigen naam komt en dat de begeleiding steeds minder nodig is en uiteindelijk stopt. Het doel is dat mensen weer zelfstandig in de maatschappij staan. Dat vind ik mooi, daar werk ik graag aan.’

Stabiel

Kim werkt 32 uur per week en zij begeleidt in die tijd negen cliënten. ‘De meeste mensen zie ik eens per week, gemiddeld zo’n drie uur per cliënt en soms wat meer. Het verschilt uiteraard per cliënt hoeveel begeleiding er nodig is. Wat je doet, hangt af van de fase waarin de begeleiding zit. In het begin moet je elkaar leren kennen, het huis moet worden ingericht, de administratie moet op een stabiel niveau worden gebracht, dat soort dingen.
Als de situatie redelijk stabiel is, kunnen we gaan werken aan ontwikkeling en het voorbereiden op zelfstandig wonen en functioneren. Mijn werk is een aaneenschakeling van kleine successen.’

Droom

Oliver: ‘Mijn leven is nu stabiel. Ik doe dagbesteding, eerst bij de Voedselbank, nu drie, vier dagen per week bij Kwekerij Osdorp. Ik heb niet echt groene vingers, maar het is op zich leuk werk. Wat ik uiteindelijk wil gaan doen als werk weet ik nog niet precies. Vroeger heb ik bij verschillende bedrijven bij de klantenservice gewerkt, dat hoeft van mij niet meer.
Het is mijn droom om een eigen onderneming te hebben. Ooit heb ik een eigen platenlabel gehad. Ik produceerde hiphop, reggae en r&b. Ik houd erg van muziek, als producer dan, hoewel ik ook wel zelf beats zou willen maken. Daar moet je een goede laptop voor hebben, die heb ik nu niet, maar dat komt wel. Ondernemen kost geld, je moet durven en kunnen investeren.’

Verantwoordelijkheid

‘Verder doe ik overdag de gewone dagelijkse dingen. Boodschappen doen, eten maken, opruimen, contact met vrienden, chillen, lachen. Daar heb ik allemaal geen moeite mee.
Als ik iets zou moeten noemen wat ik lastig vind, is het misschien solliciteren. Naar mijn gevoel heb ik een tijdje niet echt meegedaan in de maatschappij. Ik was meer aan het overleven, zeker in de kliniek, maar hier ook, in het begin. Nu moet ik mijn rol weer opeisen, weer zelf verantwoordelijkheid gaan nemen.’
Kim: ‘Dat ben ik met je eens, je kunt je verder ontplooien, je hebt meer in je mars. Het gaat al heel goed, maar je kunt nog meer tot bloei komen.’

Vrij

Oliver: ‘Het fijne van een eigen woning is dat je vrij bent in je doen en laten. Ik heb ook samengewoond en dan moet steeds rekening houden met de ander, dat is logisch. Nu heb ik mij eigen huisje en mijn eigen regels, daar ben ik heel blij om. Ik wil hier wel een paar jaar blijven wonen. Ik sta op het punt om uit te stromen en dan komt deze woning op mijn eigen naam.
Ik hoop snel schuldenvrij te zijn en uiteindelijk wil ik ook vader worden en een gezin stichten.’

Klik

Kim: ‘Cliënten krijgen bij ons de begeleider die het beste past bij hun wensen. We matchen dat aan de hand van profielen zoals de coach en de moeder. Ik ben de wijkagent. Daarnaast kijken we natuurlijk of er van beide kanten een klik is tussen cliënt en begeleider, dat moet wel, want succesvolle hulpverlening staat of valt met goed onderling contact.
Olivier is een stabiel persoon. Hij staat midden in het leven, hij weet wat hij doet, hij is vriendelijk, sociaal. Het is een doorzetter met het hart op de goede plek.’
Oliver: ‘Kim toont veel empathie voor mij. Zij zit nooit om een initiatief verlegen, ze kan mij motiveren. Ik heb het idee dat ze dingen echt doet uit zichzelf, uit haar hart, niet omdat dit toevallig haar werk is. Ik vind haar gewoon heel oké.’

 

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *