Nieuws

10 jaar Discus: woning als startpunt nieuwe toekomst

In juni 2006 startte Discus als afdeling van HVO-Querido. Vanaf het eerste uur is de werkwijze het regelen van een eigen woning voor cliënten, waarna de verdere psychosociale begeleiding wordt vormgegeven.

Deze aanpak is overgenomen van de Amerikaanse psychiater Sam Tsemberis, die in New York vanaf de jaren ’90 goede resultaten boekte met zijn Pathways to Housing. Discus introduceerde deze werkwijze in Amsterdam en bouwde dat in tien jaar uit tot een succes. Circa 300 Amsterdammers vonden het afgelopen decennium via Housing First een eigen huis en daarmee een nieuwe toekomst.

Simpel

De ondersteuning door Discus begint op een simpele manier. Cliënten krijgen, nog voordat de begeleiding start, een woning aangeboden. Onder twee voorwaarden: de huur moet worden betaald en er mag geen overlast worden veroorzaakt. Na een korte bedenktijd beslissen cliënten of ze het aanbod aangaan of niet. Vervolgens start de begeleiding en ondersteuning. Eerst een woning, dan verdere je leven op orde brengen: Housing First. Cliënten van Discus wonen verspreid over heel Amsterdam.

Doelen stellen en eigen regie

In de eerste jaren is de begeleiding zeer intensief, daarna als er een stabiele situatie is ontstaan, komt er ruimte voor meer afstand in de ondersteuning. Die tendens past bij het inzicht dat mensen beter ambulant, op afstand, begeleid kunnen worden. Cliënten hebben zelf de regie op hun leven en krijgen hulp waar nodig. Niets voor, maar alles met de cliënt. Zowel de cliënt als de medewerker van Discus kunnen het initiatief nemen tot contact over de begeleiding. Kortom, de cliënt bepaalt zelf zijn doelen en daar wordt gezamenlijk aan gewerkt. Maatschappelijke participatie hoort daarbij. Waar mogelijk ook werk of juiste dagbesteding.

Omslag jubileumboek Discus

Omslag jubileumboek Discus

Boek 10 jaar Discus

Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van Discus brengt HVO-Querido een boek uit met portretten van 24 van de in totaal bijna 300 cliënten die dankzij een eigen huis en de daarop volgende begeleiding een nieuwe toekomst kregen. Discus-cliënt Maggie Stewart mocht vandaag het eerste exemplaar van het boek 10 Jaar Discus in ontvangst nemen.

Wil je ook een gedrukt exemplaar van dit boek ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Mieke Jager o.v.v. jubileumboek Discus.

Of lees het hier online.

 

Reacties ( 3 )

  • Kees van Koevorden says:

    Ook ik heb door hulp van HVO Querido mijn leven weer op de rails gekregen.Eerst heb ik in de Walenburg gewoond en was toen nog verslaafd aan harddrugs en alcohol.In de Walenburg met hulp van mijn begeleidster in de schuldhulp verlening terecht gekomen.
    Toen de Walenburg ging sluiten kreeg ik een plekje in de WOB Wassenaar Obdamstraat en heb daar van jan.2004 tot en met dec.2005 langzaamaan mijn leven weer op de rails gekregen ,gestopt met gebruiken,een stukje daginvulling gaan doen en tja,weer opnieuw leren leven in de maatschappij,afspraken nakomen,het huishouden doen,schoonmaken,koken.Ook verantwoording nemen en de juiste keuzes maken.De 2 jaar in de WOB heeft me echt goed gedaan en kan nu met trots zeggen dat ik mede door de hulp van HVO sinds 2006 zelfstandig woon,schuldvrij ben en niet meer gebruik! Daarvoor ben ik HVO dankbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *