Thérèse van der Helm overleden

Thérèse van der Helm, een oud-collega van de GGD, is op 22 november op 72-jarige leeftijd overleden. Zij was al geruime tijd ernstig ziek.

Van der Helm werkte 31 jaar bij de GGD Amsterdam. Eerst als sociaal-verpleegkundige bij de soa poli, later als soa-preventiewerker voor prostituees en vanaf 1988 als vertrouwensvrouw voor die groep.
In die laatste functie heeft zij zich sterk gemaakt voor en meegewerkt aan de oprichting van het Prostitutie en Gezondheidscentrum (P&G292) dat in 2008 zijn deuren opende.

Krachtig

Als gedreven professional die met gevoel voor humor altijd contact met vrouwen wist te maken, beschouwde zij prostituees niet zozeer als slachtoffers, maar juist als krachtige vrouwen. Zij zag zichzelf als echte vrouwenvrouw, die zich altijd en overal inzette om de rechten van vrouwen te bevechten.

Mooi zo

Toen Thérèse van der Helm zich in 2009 realiseerde hoe goed P&G292 draaide met de verpleegkundigen van de GGD en de maatschappelijk werkers van HVO-Querido, besloot zij dat dit een goed moment was om met haar werk te stoppen. ‘Het voelde als af. Het is mooi zo.’

Herdenking

Op donderdag 29 november om 14:45 uur wordt in crematorium De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan 126 in Amsterdam het leven van Thérèse herdacht.