Nieuws

Theater

Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni 2013 bracht Theatergroep Met eLKaar alweer haar vierde achtereenvolgende productie in evenveel jaar op de planken, het toneelstuk Gebuur, in de Maarten Lutherkerk in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

Theatergroep Met eLKaar, een gezelschap van oudere en jongere bewoners uit de Rivierenbuurt, met en zonder psychiatrische ervaring, is een initiatief van de Maarten Lutherkerk en DAC De Miranda van HVO-Querido. Theatergroep Met eLKaar wordt mede mogelijk gemaakt door de Diaconie van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Zuid.

Buren
In het toneelstuk Gebuur, onder regie van Elias van Zanden, ontdekken we wat er gebeurt als een nieuwe buurvrouw komt kennismaken met de bewoners van de vijf andere woningen in hetzelfde trappenhuis in Amsterdam Zuid. Zijn het goede buren of ontpoppen ze zich als verre vrienden? Hoe gaan de bewoners om met nieuwe mensen en vice versa?

Poëzie
De bewoners vormen uiteraard een bont gezelschap. Van een grote familie tot een man alleen. Van jong tot oud, van deftig tot vols, van fietsenmaker tot damkampioen. Ieder met zijn eigen karakter, eigenaardigheden en talenten. Zo geeft de fietsenmaker, een mooie rol van Joost de Mare, zomaar een staaltje oerblues ten beste in een wilde improvisatie. Veel andere spelers barsten nogal eens uit in gezang en poëzie, onder andere met gedichten van Annie M.G. Schmidt, J.C. Bloem en Slauerhoff, van wie het sonnet ‘Woningloze’ wordt gereciteerd.

Alleen in mijn gedichten kan ik wonen,
Nooit vond ik ergens anders onderdak
Voor de eigen haard gevoelde ik nooit een zwak,
Een tent werd door de stormwind meegenomen.

Alleen in mijn gedichten kan ik wonen.
Zolang ik weet dat ik in wildernis,
In steppen, stad en woud dat onderkomen
Kan vinden, deert mij geen bekommernis.

Het zal lang duren, maar de tijd zal komen
Dat vóór de nacht mij de oude kracht ontbreekt
En tevergeefs om zachte woorden smeekt,

Waarmee ‘k weleer kon bouwen, en de aarde
Mij bergen moet en ik mij neerbuig naar de
Plek waar mijn graf in ‘t donker openbreekt

De voorstelling werd met buitengewoon energie en veel vaart gebracht en het spelplezier spatte er als altijd van af.

Muziek
De voorstelling werd met buitengewoon energie en veel vaart gebracht en het spelplezier spatte er als altijd van af. Naast het theaterspektakel, met vele mooie geluidseffecten, waren er muzikale intermezzo’s op de piano met werken van onder meer Mozart, Satie en Prokofjev en – in een lichtere toets – diverse klassieke hits uit het groot Amsterdams liedboek om mee te zingen.
Wij zien uit naar de lustrumvoorstelling van theatergroep Met eLKaar.

gebuur

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *