Gezinnen

Creatief communiceren met kinderen

Dankzij financiering van de Stichting Kinderpostzegels volgden alle uitvoerend medewerkers van het zorgprogramma gezinnen de training creatief communiceren met kinderen. De training is gegeven door Ben Baarda van Logavak opleidingsgroep in Amsterdam op 6, 13 en 22 februari 2018. 53 medewerkers namen deel aan deze training.

De training

Verbale technieken, tekentechnieken, speltechnieken en knutseltechnieken kwamen aan bod tijdens de training. Ben Baarda gaf voorbeelden van creatieve communicatietechnieken. Deze technieken kan je niet alleen gebruiken om kinderen en hun gezin te leren kennen, maar ook om moeilijke situaties met kinderen bespreekbaar te maken. Aanleiding voor de training was de behoefte om de methodiek Kind in Beeld goed uit te kunnen voeren. Medewerkers gaven de training gemiddeld een 8,3!

Kinderen in de opvang

De vrouwenopvang en maatschappelijke opvang vangt jaarlijks 5000 kinderen op met een of beide ouders. HVO-Querido biedt opvang en begeleiding aan ongeveer 200 gezinnen met in totaal ongeveer 500 kinderen. De meeste gezinnen wonen in zelfstandige woningen. Maar er zijn ook gezinnen die in de residentiële gezinsopvang en in de crisisopvang zitten. Deze kinderen hebben vaak te maken met problematiek en een groot aantal risicofactoren, die in onderstaande afbeelding zijn weergegeven.

Stichting Kinderpostzegels, bedankt!

• Oscar says:

Wat mooi dat jullie zoveel gezinnen en kinderen helpen!
    Ik lees dat 23 % van de gezinnen ook kampt met een verslavingsproblematiek. Als ouders willen leren clean te worden, blijven en opvoeden, kunnen ze wellicht ook geholpen worden door VNN (Verslavingszorg Noord Nederland). Daar staat nl. de enige gezinskliniek voor verslaafde ouders en hun kinderen (tot 12 jaar) : De Borch in Eelderwolde.