Nieuws

Specialistische training criminele uitbuiting

Tags: ctm
25 november, 2024

Op dinsdag 22 oktober vond in Amsterdam een kennisbijeenkomst plaats rondom het thema criminele uitbuiting. De kennisbijeenkomst was door de gemeente Amsterdam georganiseerd en luidde de start in van een tiental specialistische trainingen ‘criminele uitbuiting’.

Slachtoffers van criminele uitbuiting zoeken niet snel hulp. Uit angst, schaamte of omdat zij zichzelf niet als slachtoffer herkennen. De gemeente Amsterdam wil dat professionals sneller de signalen kunnen herkennen zodat de juiste hulp ingezet kan worden. De gemeente heeft daarom de opdracht gegeven om zorgprofessionals daarop te trainen. Ze ontwikkelde een ‘routekaart’ die laat zien welke stappen te nemen bij signalen van criminele uitbuiting.

Voorproefje

Het Centrum Tegen Mensenhandel had een prominente rol tijdens de kennisbijeenkomst. Zorgcoördinator Mill Bijnen sloot in het panel, dat verder bestond uit de officier van justitie, het team mensenhandel van de politie, slachtofferadvocaat Annet Koopsen en de teamleider Intensieve Forensische Aanpak van Levvel. Bo van Ladesteijn, zorgcoördinator bij het Centrum Tegen Mensenhandel, gaf daarna samen met Jonna Coornaert van Levvel in twee rondes een workshop over het herkennen van signalen van criminele uitbuiting. De workshop was een voorproefje van een tiental specialistische trainingen ‘criminele uitbuiting’ die van november 2024 tot en met januari 2025 plaatsvinden.

Herkennen van signalen

Bo van Ladesteijn, die ook een deel van de trainingen verzorgt: “Mensenhandel speelt zich soms recht onder onze neus af. Zonder dat we het herkennen. Het is niet alleen de seksuele uitbuiting van vrouwen die met mooie verhalen uit het buitenland naar Nederland worden gehaald. Het is ook je buurjongen die wordt gedwongen om drugs te vervoeren. Of je nichtje dat onder invloed is van een mensenhandelaar. Als we meer alert zijn en weten hoe we signalen kunnen herkennen, kunnen we samen veel beter optreden tegen mensenhandel.”

Inschrijven voor training

De trainingen zijn voor zorgpersoneel in de jeugdzorg en de GGZ en worden – in opdracht van de gemeente – gegeven door het Colleqtief. Het Collectief is een samenwerking tussen Levvel en HVO-Querido (waar het Centrum Tegen Mensenhandel onderdeel van is). Tijdens de training leren de deelnemers wat criminele uitbuiting is, hoe je het kan herkennen en wat je kan doen bij mogelijke signalen. Elke training duurt vier uur en wordt gegeven door een trainer die kennis heeft van (het herkennen en begeleiden van) slachtoffers van mensenhandel, samen met een collega met een forensische specialisatie. Er zijn nog een aantal data waarop deelnemers zich kunnen inschrijven. Speciaal voor deze gelegenheid is er ook een podcast gemaakt over dit thema.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.