Nieuws

Rik rent voor StreetSmart

‘De kick van hardlopen is dat je tegen je eigen grens aanloopt,’ aldus Rik Stoeten die dit jaar op 22 september aan de avondeditie van de Dam tot Damloop meedoet voor StreetSmart Amsterdam. StreetSmart maakt de stad een beetje mooier door geld in te zamelen voor daklozen en gezinnen in nood.

Rik Stoeten (1966) is geboren en getogen in Amsterdam, waar hij opgroeide aan de Stadhouderskade. Als kind was hij al sportief aangelegd en onder meer een fanatieke voetballer. Het wekte dan ook geen verbazing dat hij na de mavo naar het CIOS ging, het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders, in Haarlem. Maar na het tweede jaar sloeg hij naar eigen zeggen op tilt en moest hij de opleiding afbreken.

Wonen en werken

Hij ging aan de slag bij Albert Heijn, in Amsterdam, in Eindhoven en weer in Amsterdam. Met wisselend succes. Soms werd het hem teveel, dan werd het te druk in zijn hoofd. In 1994 is hij bij de Beschermende Woonvorm Oosterparkbuurt van HVO-Querido komen wonen. Inmiddels woont hij alweer een paar jaar vrijwel zelfstandig met een Volledig Pakket Thuis en komt er nog maar eens per week een begeleider bij hem langs.
Rik kwam bij ons voormalige DAC Linnaeushof (de voorloper van Centrum Robert Koch) in het restaurant van Henk Ogier te werken en stroomde van daaruit door naar het restaurant van het Tropenmuseum. Sinds enige tijd werkt Rik met veel plezier vier dagdelen per week in het magazijn van kringloopbedrijf De Lokatie in Amsterdam Noord, waar hij het kleingoed doet.

Rik Stoeten

Gezond

‘Minstens twee keer per week kom ik bij Centrum Robert Koch,’ vertelt Rik Stoeten. ‘Op woensdag doe ik er yoga, en als dat niet doorgaat doe ik mee met sport en spel in de Wethouder Verheijhal. We zijn deze zomer ook met een busje naar de Social Inclusion Games geweest in Enschede. Ze organiseren veel leuke, sportieve dingen.
Ik ben opgegroeid met sport, ik heb het van huis uit meegekregen en ik heb er ook aanleg voor. Ik rook niet, ik drink niet, ik houd ervan om te bewegen. Steeds meer eigenlijk, naarmate ik ouder word. Naar mijn werk in Noord ga ik altijd met de fiets en ook naar mijn moeder in Osdorp. Het is belangrijk om de gezonde kant van jezelf op te zoeken.

Ritme

Elke maandagmiddag loop ik hard vanuit hier. Meestal doe ik dat samen met Nick Scholz, een ander bezoeker, en soms loopt Geertjan Nijenhuis [sportcoördinator, red.] ook mee. We lopen elke maandag drie kwartier. Je komt in een lekker ritme, een fijne cadans, vooral als je samen loopt. Hardlopen geeft mij een gevoel van vrijheid.
Om me een beetje voor te bereiden op de Dam tot Damloop loop ik nu in mijn eentje ook op vrijdag.
Ik heb goede schoenen, goede kleding en we krijgen als deelnemer een loopshirt.

Kick

De kick van hardlopen is dat je tegen je eigen grens aanloopt en die dan steeds een klein beetje verlegt qua afstand en qua tijd.
In een ver verleden heb ik eens een halve marathon gelopen. De Dam tot Damloop is best zwaar, maar het is leuk om jezelf uit te dagen. Mezelf verbeteren, daar houd ik van. Ik hoop een goede tijd neer te zetten.
Ik heb al eens eerder meegedaan. De Damloop is anders dan een training. Het is echt een happening, er doen veel mensen me, er staan heel veel mensen langs de kant. Daardoor ben je toch een beetje gespannen.
Dit jaar loop ik de acht kilometer, volgend jaar wil ik de hele Dam tot Damloop proberen.

Steunen

StreetSmart vind ik een goed initiatief. Het is voor mensen die het zwaar hebben en wel wat steun kunnen gebruiken. Ik ben er trots op dat ik daar aan een bijdrage aan mag leveren. Natuurlijk hoop ik dat zoveel mogelijk mensen mij steunen. Iedere deelnemer heeft van StreetSmart een inzamelingspagina gekregen op internet om geld op te halen. Bij BW Oosterpark hebben ze ook een potje “Rik for StreetSmart” gemaakt en dat bedrag storten ze dan op de rekening.’

Kijk hier voor de sponsorpagina van Rik op Whydonate.

 

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *