Nieuws

Reislust

Antoinette (Netty) Poort woont momenteel in de Aak, de voorziening van HVO-Querido  voor dak- en thuislozen met een medische zorgvraag en meervoudige kwetsbaarheid. Onze collega Florence Braams van de Aak sprak met haar.

Netty Poort is geboren in Amsterdam aan de Prinsenstraat bij de Jordaan. Zij heeft meer dan dertig jaar in Amerika gewoond. Haar avontuurlijke reis begon toen ze in 1959 in het Duitse Frankfurt een Turkse arts ontmoette. Zij is toen zonder geldige papieren met haar nieuwe vlam mee gegaan naar Turkije. Daar is ze met deze man getrouwd en heeft enige tijd in Turkije gewoond. Haar man wilde daar niet blijven en toen hij een baan kreeg aangeboden bij het consulaat Saoedi-Arabië, greep hij zijn kans en zij ze in de stad Djedda gaan wonen.

Vier kinderen

Na een paar jaar Saoedi-Arabië trok het stel richting Canada. In Canada kreeg Netty  twee zonen, waarna ze met haar gezin koers zette naar Amerika, waar zij twee dochters kreeg. Haar man kwam te overlijden en Netty zette haar leven voort met haar vier kinderen en later ook twee kleinkinderen. Na verloop van tijd kreeg zij echter heimwee naar Nederland. Ze hunkerde ernaar om weer Nederlander te zijn. In 2008 kwam zij dan ook terug naar ons land.
Dat ging goed totdat zij een TIA kreeg gevolgd door een beroerte. Ze werd ook nog beroofd van haar geld en persoonlijke papieren. Netty werd depressief. Het ging niet goed met haar en in 2009 is ze door haar dochter opgehaald en weer teruggegaan naar Amerika.

Ondergebracht

Na een lange strijd tegen depressie is Netty volledig hersteld en kwam in oktober 2015 opnieuw naar Nederland terug. Ze heeft zich toen gemeld bij de politie, omdat ze dakloos was en is in contact gebracht met de GGD. Zij is toen naar de Haven gebracht van het Leger des Heils, maar daar kon ze niet blijven omdat ze geen trappen kan lopen. Netty is toen overgeplaatst naar de Veste van HVO-Querido, maar om medische reden kon ze ook daar hier niet blijven en is ze bij de Aak ondergebracht.

Plannen

Netty heeft het naar haar zin op de Aak. Ze heeft een goed contact met een aantal  medebewoners en ook met het personeel. Netty heeft nog niet genoeg van het reizen. Ze wil graag door Europa gaan reizen. Ze denkt daarbij aan Monte Carlo en Nice. Ze wil ook  naar Turkije om samen met haar dochter en haar kleinzoon haar schoonzusje te bezoeken. Maar eerst wil Netty een zelfstandige woning vinden, want ze heeft een vriend in Amerika die ze graag naar Nederland wil halen.
Kortom, deze dame is nog lang niet uitgeschakeld.

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *