Nieuws

Plek gevonden

Brian Derby woont momenteel bij afdeling de Aak van HVO-Querido. Collega Florence Braams tekende zijn verhaal op.

Brian is in Suriname geboren. Hij komt uit een gezin met acht kinderen, waarvan een zus inmiddels is overleden. Zijn ouders zijn tijdens zijn verblijf in Nederland ook overleden.
‘Ik heb een zoon van acht jaar oud,’ vertelt Brian. ‘In 2007 werd ik door een van mijn zussen naar Nederland gehaald om gezondheidsredenen. Toen ik ongeveer veertien jaar oud was, ben ik in Suriname aan mijn been geopereerd, in verband met korte pezen. De operatie was bedoeld om mijn spieren te verlengen, maar ik raakte na de operatie op onverklaarbare wijze mijn mobiliteit kwijt. Mijn wereld stortte in.
Toen ik naar Nederland kwam, had ik alle hoop gevestigd op de expertise van de specialisten hier. Na een paar onderzoeken bleek dat in Suriname een verkeerde diagnose was gesteld, want ik lijd aan een spierziekte en had niet geopereerd moeten worden. Dit viel op z’n zachtst gezegd zwaar op mijn dak. Ik zal niet meer kunnen lopen.

Naar de Aak

Ik heb een jaar in verpleeghuis Gaasperdam gewoond, maar ik moest er weg en de Aak bleek mijn enige optie. Ik zag er heel erg tegenop om naar de Aak te komen, te meer omdat ik geen verslaving heb, maar ik kreeg de toezegging dat ik naast medische zorg hier ook geholpen zou worden op juridisch gebied en dat ik via de Aak sneller en gemakkelijker aan een woning zou komen. Dit blijkt achteraf niet waar te zijn.

Positief

Ik heb gelukkig wel mijn plek gevonden op de Aak en ik probeer er maar het beste van te maken. Ik heb goed contact met de begeleiders en ik heb hier een vriendenkring opgebouwd. Soms loop ik tegen het feit aan dat ik beperkt ben, dan zakt mij de moed in de schoenen. Dit komt gelukkig niet vaak voor.
Als dagbesteding vind ik het leuk om te dammen en ik verricht ook corveetaken in huis. Er wordt voor mij uitgekeken naar dagbesteding buiten de deur. Ik blijf ondanks alle tegenslagen positief.’

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *