Nieuws

P&G292 neemt deel aan Aids 2018 conferentie in Amsterdam

Van 23 tot en met 27 juli 2018 vindt in de Amsterdamse RAI de 22e Aids-conferentie plaats. Een internationale bijeenkomst – de grootste in z’n soort – die naar schatting 30.000 wetenschappers, beleidmakers, belangenorganisaties en andere geïnteresseerden trekt van over de hele wereld. Vanzelfsprekend mag P&G292 daarbij niet ontbreken. Sterker nog, in de dagen voorafgaand aan de bijeenkomst is het gezamenlijke Prostitutie en Gezondheidscentrum van de Amsterdamse GGD en HVO-Querido al actief met een conferentie en een perspresentatie.

Het thema van de internationale Aids-conferentie is ‘Breaking Barriers, Building Bridges’, waarbij de aandacht in hoge mate uitgaat naar aidspreventie en het voorkomen en beheersen van andere SOA onder bevolkingsgroepen in Oost-Europa, Centraal Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Maar het wegnemen van beperkingen en het kweken van begrip geldt net zo goed voor de specifieke doelgroepen waar P&G292 zich voor inzet, in Amsterdam. Een internationale benadering is nodig, zo meldt de congresorganisatie vooraf al, en niet zonder reden is er dan ook een ‘global village’ ingericht in de RAI. NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) uit de hele wereld presenteren zichzelf daar. P&G292 is daar ook voor ingeloot en kan zich daardoor met een eigen stand – als onderdeel van het ‘Amsterdam Pavillion’ – richten op de vele duizenden bezoekers.

Casus: sekswerk en stigma

In de global village vinden allerlei culturele activiteiten, live optredens en voorstellingen plaats. P&G292 laat een animatiefilm over het werk van de organisatie zien. Daarnaast is er een film over de Nederlandse wet- en regelgeving ten aanzien van prostitutie.
Bij P&G292 weten ze dat je het meeste leert door te doén. En dus willen de medewerkers bezoekers laten ervaren hoe P&G292 werkt. Wat gaat er gebeuren? Bezoek je de stand dan krijg je een van acht casussen toegewezen. Congresdeelnemers wordt gevraagd bijvoorbeeld in de huid van een sekswerker uit Roemenië te kruipen die op de Wallen werkt. Vervolgens gaan ze over specifieke hulpvragen in gesprek met een verpleegkundige en of maatschappelijk werker van P&G292. Hierin willen we de congresbezoekers het stigma op sekswerk, wat ook in Nederland nog steeds het geval is, laten ervaren.

Fotoserie

Een van de blikvangers van de presentatie van P&G292 is ongetwijfeld de fotoserie die Mariska Majoor maakte samen met haar dochter. Majoor, oprichter van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC), reisde de wereld over en legde met mooie portretten leven en werken van sekswerkers vast. De foto’s die op de expositie te zien zijn, gaan vergezeld van pakkende teksten en vormen een voorproefje van het boek ‘Under a red umbrella’, dat Mariska Majoor in december uitbrengt. P&G292 financiert dit project uit een gerichte subsidie.

Oude Kerk

Een deel van de foto’s van Mariska Majoor is van 21 juli t/m 29 juli te zien in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam. Gaat u naar de Oude Kerk? Bezichtig dan meteen het werk van kunstenaar Giorgio Andreotta Calò. Hij heeft de ramen van de kerk bedekt met rode filters, verwijzend naar de beeldenstorm, naar de katholieke oorsprong van de kerk, en uiteraard naar de rosse buurt.

Hiv-preventie

Op zondag 22 juli biedt P&G292 samen met de universiteit van Maastricht en PROUD een conferentie aan die in teken staat van hiv-preventie bij transgender personen. P&G292 kiest daarbij de invalshoek van de transgender sekswerkers en zal daarover het woord voeren. P&G292 heeft namelijk een specifiek aanbod voor deze groep professionals.

10 jaar P&G292

De Aids-conferentie komt op een goed moment naar Amsterdam. Dit jaar bestaat P&G292 10 jaar. In het vorige nummer van onze nieuwsbrief besteedden we hier al aandacht aan in de vorm van een interview met het hoofd van de SOA-poli, Arjan Hogewoning en HVO-Querido directeur Anita Schaaij.

Meer weten over de SOA/Aids-conferentie: www.soaaids.nl
Meer informatie over het werk van P&G292 is te vinden op www.pg292.nl

Tour voor journalisten

Enkele dagen voorafgaand aan de conferentie is de internationale pers al in Amsterdam. Voor gespecialiseerde journalisten wordt een drietal tours georganiseerd waarin zij verder kennis kunnen maken met belangenorganisaties die zich inzetten voor sekswerkers, met een bordeel, en – als laatste halte tijdens deze tour – met P&G292. Daar is er de gelegenheid om vragen te stellen aan medewerkers van de gemeente Amsterdam, de GGD, P&G292, maar ook aan een exploitant van een seksbedrijf. Voor P&G292 opnieuw een kans om aan internationaal publiek te vertellen hoe goed de gecombineerde medische en maatschappelijke ondersteuning aan sekswerkers werkt.

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *