Jongeren

Ordet kjærlighet i loven*

Het Nederlands Jeugdzorg Instituut organiseerde op 24, 25 en 26 september een studiereis naar Noorwegen rondom het thema 18- en 18+. Een delegatie van 25 mensen bestaande uit medewerkers van NJI, GGZ Nederland, de ministeries van VWS en OCW, Movisie, de gemeentes Amsterdam, Utrecht en Hogeveen, Spirit en HVO-Querido was hiervoor uitgenodigd.

Een verslag van Marc Onnen, beleidsadviseur jeugd – Tijdens deze drie dagen hebben we veel informatie gekregen over het Noorse systeem. Kenmerkend voor het land is dat de waarden wederkerigheid en gelijkheid algemeen worden gedragen. Dat zie je overal terug. Zo bestaat er geen speciaal onderwijs in Noorwegen, alle kinderen zijn immers gelijk en hebben tot hun 21ste recht op gratis onderwijs. Er is ook gratis gezondheidszorg, behalve tandheelkunde, voor iedereen.

Korte lijnen

Verder is het zo dat de gemeenten niet alleen verantwoordelijk zijn voor welzijn en zorg, maar daar ook de uitvoerders van zijn. Dat brengt een gigantisch ambtenarenapparaat met zich mee. We waren op bezoek in Drammen, een stadje van 67.000 inwoners, en daar waren 2000 ambtenaren werkzaam voor het departement gezondheid. Een voordeel is dat er hele korte lijnen zijn tussen beleid en uitvoering.

Liefde

Ook bezochten wij de Forandringsfabrikken, waar de inzet van ervaringsdeskundigen jongeren heel ver is gevorderd. Zo hebben jongeren geregeld overleg met de minister van Kinderen en Gelijkheid. Dankzij de inzet van deze jongeren is in de wet op de Jeugdzorg het woord liefde opgenomen. Kinderen hebben het recht om met liefde op te groeien, zo staat het in de wet!
Noorwegen is een van de rijkste landen ter wereld, dat maakt natuurlijk heel veel mogelijk.

 

* Het woord liefde in de wet.

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *