Nieuws

Opnieuw noodopvang dak- en thuislozen

Naar aanleiding van de lockdown en de richtlijn van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is besloten om vanaf woensdagavond 16 december 2020 noodopvang te openen voor dak- en thuislozen in Amsterdam.

Daklozen kunnen zich melden bij de Jan van Galenstraat 323 ingang B voor een screeningsgesprek met de GGD. De openingstijden zijn van 14:00 tot 16:00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
Morgen, op 16 december 2020, kunnen dak- en thuislozen zich tussen 12:00 en 16:00 uur melden bij de Jan van Galenstraat, omdat het de openingsdag is.
Tijdens de screening wordt meer informatie gegeven over de opvang. Mensen kunnen in de opvang terecht vanaf 16:30 tot 09:00 uur de volgende ochtend.

Klaar

HVO-Querido vangt in dit kader op twee locaties mensen op. Op de Transformatorweg is plaats voor 110 extra dak- en thuislozen (naast de 104 bewoners van de 24-uuropvang aldaar) en in het Stayokay Hostel aan de Kloveniersburgwal in het centrum kunnen nog eens 60 mensen worden opgevangen.
‘Wij zijn er klaar voor,’ zegt teammanager Jolanda Verkuyl, ‘wij zijn er altijd klaar voor. Op de T6 (Transformatorweg 6) zouden in normale omstandigheden bij extreme koude zo’n 400 mensen kunnen worden opgevangen. Vanwege corona kan dat nu niet. Iedereen die binnenkomt krijgt een mondkapje, er wordt in shifts gegeten, cliënten blijven op anderhalve meter afstand.
Ik ben nog wel bezig om te kijken of mensen ’s ochtends niet wat langer mogen blijven. We gaan ze nu om 9 uur weer op straat zetten in een lege stad, waar helemaal niks te doen is. Tijdens de vorige periode van noodopvang had ik het voor elkaar dat mensen tot 11:00 uur in de ochtend konden blijven. Maar dat is nu nog niet rond, daar gaan we het met de gemeente over hebben.’

Hoe lang?

Net als de vernieuwde coronamaatregelen duurt deze noodopvang voorlopig tot 19 januari 2021, of zolang VWS de aanwijzing geeft om dak- en thuislozen op te vangen. Overdag kunnen dak- en thuislozen in Amsterdam gebruikmaken van de verschillende inloopvoorzieningen in de stad.

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *