Onvergetelijk

Collega Heleen Driessen, de huidige prostitutie vertrouwensvrouw in Amsterdam, herdenkt op persoonlijke wijze haar voorganger, de vorige week overleden Thérèse van der Helm.

Lieve Thérèse,
Zo’n 20 jaar geleden mocht ik voor het eerst met jou meelopen over de Wallen. Op het Oudekerksplein hoorde ik aan alle kanten: mi amor, doctora Theresa, mi amor. De deuren werden opengeslagen en eenmaal binnen werden we op bed gezet en begonnen de vrouwen duizend en één verhalen tegen je te vertellen. Ik begreep er in het Spaans de helft nog niet van, maar het enthousiasme en de liefde waar ze je mee naar binnen trokken zei me genoeg.

Er zijn

En niet alleen op de Wallen was je naam alom bekend, in de nachtelijke uren struinde je ook nog eens met regelmaat rond als verpleegkundige op de tippelzone aan de Theemsweg. Als er een klein, opgewonden vrouwtje met blond piekhaar binnenkwam, vormde zich al snel een rij voor haar spreekkamer. De sekswerkers bezochten graag je spreekuur en het maakte jou niet uit waar ze mee kwamen, je handelde vakkundig en direct. Gaf adviezen. Met duidelijkheid en zorg. Je was er. Niemand kon om jou heen.

Thérèse van der Helm in 2008, vlak voor de opening van P&G292

Nalatenschap

En toen het laatste project in je kleurrijke carrière, het prachtige P&G292. Jouw project, jouw nalatenschap. Opgezet samen met zoveel fantastische mensen. Je deed wat nodig was voor jouw sekswerkers. Een critica in het overleg met politie en gemeente als je het ergens niet mee eens was. Liever geen concessies. Pittig, direct.

Afscheid

Wat hebben we een plezier gehad en gediscussieerd. Maar vooral gelachen. Voor velen van ons was jij de reden om dit werk te willen doen. Met pensioen gaan, leverde nog wat strijd op, daar was je eigenlijk niet aan toe. Maar wat een daverend afscheid kreeg jij in het Betty Asfaltcomplex. Onvergetelijk. En je kreeg er vrede mee en vond natuurlijk weer talloze interessante nieuwe projecten.
Onvergetelijk ben je. Voor je familie en vrienden. En wat was je ongelofelijk trots op ze.
Onvergetelijk ben je. Voor je oud-collega’s en de sekswerkers.

Voetsporen

Aan mij was een paar jaar geleden de lastige taak om in jouw voetsporen te treden als prostitutie vertrouwensvrouw. Ik neem je sindsdien nog steeds mee in mijn rondje over de Wallen. Herinneringen kunnen zo dierbaar zijn. Namens het hele team van P&G en de sekswerkers, dank daarvoor.