Gezinnen

Ons leven weer op de rit!

Dankzij de hulp en begeleiding van HVO-Querido kunnen Rachel en haar zoontje Levinio de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet zien. Never give up, staat er op haar arm getatoeëerd, en zo staat zij ook in het leven.

‘Als gezin wil je niet op straat komen te staan. HVO-Querido was voor ons echt een uitkomst, je wordt hier onvoorwaardelijk gesteund,’ aldus Rachel. Zij verbleef bijna een jaar in de Velserpoort, een van onze opvanglocaties in Haarlem. Inmiddels woont zij met haar gezin weer zelfstandig. Dit gesprek vindt plaats tijdens haar op één na laatste dag in de opvang, de witte verf van het klussen in haar nieuwe woning zit nog op haar arm.

Weer naar school

Rachel Bos (1996) is een geboren en getogen Haarlemse die opgroeide in een harmonieus gezin de oude Amsterdamse buurt. Haar vader werkte op Schiphol, haar moeder was kwaliteitsmedewerker bij een grote supermarkt. ‘Bij ons was alles zoals je dat zou wensen als kind,’ vertelt Rachel, ‘ik heb een hele gelukkige jeugd gehad. Absoluut. Ik wilde ik altijd kapster worden. Daar heb ik ook de opleiding voor gedaan, maar tijdens mijn stageperiode bleek dat de zaak waar ik werkte niet erkend was als stagebedrijf, dus had ik dat in feite voor niks gedaan en toen ben ik ermee gestopt. Nu ben ik even fulltime huismoeder, maar eind augustus, als het nieuwe schooljaar begint, start ik met aan een opleiding: facilitaire dienstverlening, op mbo-2 niveau. Dat is heel breed, daar kun je veel kanten mee op.

Popeye

Op mijn negentiende werd ik moeder. Dat was natuurlijk niet zo gepland. Ik merkte pas na vierenhalve maand dat ik zwanger was. Maar we zijn natuurlijk wel heel blij met Levinio. Met zijn vader ben ik nog steeds samen, dat gaat supergoed. Hij werkt heel hard als steigerbouwer en heeft het superdruk. Hij gaat om zes uur ’s morgens naar zijn werk en als het meezit is hij om zes uur ’s avonds terug. Zwaar werk, hij lijkt net Popeye.
We zijn hier in de Velserpoort terechtgekomen door schulden. Op het laatst woonden we illegaal op industrieterrein Waarderpolder, maar daar moesten we uit en toen stonden we op straat met zijn drieën.

Rachel en Levinio

Steun

Ik wist helemaal niet eens dat zoiets er was, ik had me er ook nooit in verdiept. Maar nu ben ik ontzettend blij dat een opvang zoals dit bestaat. Ik heb er onwijs veel steun aan gehad. De mensen van de begeleiding regelen echt alles voor je, ik ben er heel tevreden over. Ik wil ze bedanken da ze er altijd voor ons zijn geweest.
Met andere bewoners had ik ook goed contact, je zit min of meer in hetzelfde schuitje. Je kunt elkaar alles vertellen, je weet vaak wat de ander doormaakt. Je trekt elkaar er doorheen. Je hebt onwijs veel steun aan elkaar, maar het is ook gewoon gezellig. Drie meiden zijn echt vriendinnen van me geworden.

Lief en leed

Natuurlijk ben ik heel blij dat we een nieuwe woning hebben, maar ik vind het ook moeilijk om hier weg te gaan. Je hebt toch bijna een jaar lang lief en leed gedeeld. Ik heb zware periodes gehad, onder andere omdat het helemaal niet goed ging met mijn vader, dat gaat nu gelukkig weer iets beter met hem, hij gaat vooruit.
Goed communiceren is een van de dingen die ik hier heb geleerd. Je leeft met een heleboel mensen samen in één pand, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met elkaar en dingen afspreekt.

Zelfstandig

Wat ik ook een belangrijke les vind: je zit hier voor jezelf en voor niemand anders, het gaat er niet om wat de buren er van vinden. Je hoeft je voor anderen niet te verantwoorden, je bent hier om voor jezelf en je gezin dingen te bereiken. Je kunt beter over je problemen praten dan je kop in het zand steken. Ik durf nu om hulp te vragen, ik ben veel opener geworden.
Bij de Velserpoort heb ik echt geleerd om zelfstandig te zijn. In het begin was ik best onzeker. Doe ik het wel goed? Ben ik wel een goede moeder? Ik voelde me schuldig. Dat is voorbij, nu sta ik onwijs sterk in mijn schoenen.

Toekomst

Als ik straks weer naar school ga, gaat Levinio naar de kinderopvang. Daarnaast heb ik veel steun aan mijn ouders, daar is hij ook vaak. Zij zijn gek op hem.
Wij hebben nu een mooi huis in de Leidsebuurt in Haarlem, met twee slaapkamers en een tuintje. Ik wil graag in Haarlem blijven wonen. Over twee jaar hoop ik mijn opleiding af te ronden en een mooie baan te vinden en dan, over een paar jaar, een broertje of zusje van Levinio erbij. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.’

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *