Nieuws

Nieuw: Poeldijkstraat 10

De Poeldijkstraat 10 biedt onderdak aan ruim 180 bewoners van De Rijswijk, De Veste en het Passantenverblijf en is ook kantoor is voor het Mobiel Team. Het pand  telt twaalf verdiepingen en biedt dus het mooiste uitzicht over de stad. Wat heeft het pand te bieden aan onze bewoners en hoe is die verhuizing van ruim 180 mensen nu eigenlijk verlopen? Een terugblik.

Passantenverblijf

Teammanager van het Mobiel Team en het passantenverblijf Larissa Wijnnobel kan er een boek over schrijven. De periode van vlak voor, tijdens en na de verhuizing moet een van haar drukste periodes zijn geweest.
Op 17 januari om 8:30 uur ‘s morgens sloot het Passantenverblijf op het oude adres, Poeldijkstraat 16 zijn deuren. Om 17:00 uur dezelfde dag gingen de deuren van het nieuwe Passantenverblijf al weer open. Een verhuizing in een dag. Zonder de medewerking van cliënten en het team van het Passantenverblijf en het Mobiel Team was dat ons niet gelukt, aldus Larissa. We hebben veel hulp gehad van de zogenaamde passantenwerkers, cliënten die meewerken in het Passantenverblijf en daardoor voor een langere periode hier kunnen verblijven, die ook hielpen bij het ontruimen en schoonmaken van het oude pand. Hoewel nog niet alles werkte, zoals de keuken en allerlei sloten in het pand, was hier veel begrip voor onder de cliënten, aldus Larissa.
Naast de verhuizing deed ook de winteropvang nog een extra aanslag op de  medewerkers. Afgelopen winter is er tot viermaal toe een korte winteropvang geweest vlak voor, tijdens en na de verhuizing met ook nog eens een extra capaciteit van 100 bedden. Gelukkig wel met ondersteuning van medewerkers van De Aak. Kortom veel drukker had het dit jaar niet kunnen starten voor de medewerkers van het Passantenverblijf.

poeldijk-10-ring

Wat is er veranderd voor het Passantenverblijf?

Het Passantenverblijf telt nu 53 kamers verdeeld over vier verdiepingen in het pand. Op de eerste verdieping bevindt zich het restaurant. De vrouwenafdeling is gelegen op de tweede verdieping, de passanten die overnachten via een reservering verblijven op de derde verdieping, cliënten van het instroomhuis op de vierde en de passantenwerkers op de vijfde verdieping tot ze doorgestroomd zijn. De nieuwe tweepersoonskamers zijn een duidelijke verbetering voor de bewoners die daardoor wat meer privacy hebben gekregen. De passanten mogen nu hun persoonlijke spullen meenemen naar hun kamers, ze hebben ieder hun eigen locker met code. Voorheen kon men slechts een mandje met spullen meenemen naar de kamer. Door de grotere ruimtes is de agressie onder de bewoners minder heftig geworden. Vroeger zaten de mensen veel dichter op elkaar en ook meer door elkaar. Meer ruimte en dus bewegingsvrijheid heeft voor een omgeving gezorgd die nu dus prikkelarmer is geworden en dat is merkbaar. Naast meer ruimte biedt ook het nieuwe deurbeleid meer vrijheid. Moesten mensen vroeger na binnenkomst binnen blijven, nu moeten ze uiterlijk voor 21:30 uur binnen zijn.
De medewerkers van het passantenverblijf werken nu in een groot gebouw met een formatie die tijdelijk is verhoogd. Al werkende moeten we ervaren of dit voldoende is.
We zijn de eerste nachtopvang in Amsterdam met twee stelletjeskamers. Daar was vraag naar en die zitten altijd vol.
Alle dozen zijn inmiddels uitgepakt, maar er moeten nog wat zaken gedaan worden. Zoals de binnentuin en de balkons die nog verder moeten worden ingericht en de verbouwing van de receptie waar we een balie willen hebben. Wat nog wel beter moet is de rolstoeltoegankelijkheid. De deurposten moeten breder en de douche moet nog worden aangepast, aldus Larissa Wijnnobel.
Als ik terugblik is alles toch in goede samenwerking gegaan, zowel met het CB, de cliënten en de medewerkers. De werkgroepen waren hierbij wel onmisbaar, die perfect aangestuurd werden door Lenie Schipper. Iedereen werd hierdoor bij het hele proces betrokken.

poeldijk-10-sleutel

Voor iedereen beter

Volgens medewerker Hamid van het Passantenverblijf was het na de verhuizing wel even wennen, maar loopt het nu weer en heeft iedereen zijn plekje gevonden. De passanten zijn nu verdeeld over 4 verschillende slaapafdelingen, waar eerst iedereen bij elkaar werd opgevangen. Dit werkt voor iedereen beter, er is duidelijk minder agressie en de cliënten zijn tevreden.
Het algemene gevoel is dat we te snel zijn verhuisd. We hebben nu nog regelmatig te maken met allerlei kinderziektes, maar die worden nu hopelijk een voor een opgelost. Zoals de rookmelders die niet goed stonden afgesteld waardoor het alarm in het gehele gebouw om de haverklap weer afging.
Door de verdeling van cliënten over diverse verdiepingen maak je als medewerker wel wat meer meters op een dag.
Hoewel het een mooi gebouw is met veel lichtinval door de vele ramen, kan de temperatuur in de kantoren aardig oplopen. Als het buiten 15 graden is, kan het binnen nu al oplopen tot 36 graden. Het probleem is dat de ramen op de kantoren niet open kunnen. Het is nog even afwachten hoe het straks in de zomer wordt, aldus Hamid.

Rijswijk

Jeltje Bunt, teammanager van De Rijswijk en De Veste is goed te spreken over de verhuizing. De bewoners van De Veste zijn op woensdag, op de dag van de verhuizing, met een aantal medewerkers naar Artis geweest. Toen zij rond vijven terugkwamen konden ze meteen naar hun nieuwe kamer. Dat hebben we de volgende dag ook zo gedaan met de bewoners van De Rijswijk.
Cliënten hebben in het kader van de dagbesteding bijgedragen aan de verhuizing. Zo hebben zij de bedden in de nieuwe kamers opgemaakt, een welkomstpakket neergezet en schoonmaaksetjes uitgedeeld.

De capaciteit van De Rijswijk is uitgebreid van 48 naar 56 bewoners. De bewoners hebben nu allen ruimere eenpersoonskamers gekregen op de 6de tot de 12de verdieping, maar nu  met eigen douche, wc en keukenblokje. Hier waren de bewoners zo blij mee dat sommigen in het begin wel een uur stonden te douchen uit blijdschap. Je merkt dat de bewoners nu ook schoner en frisser zijn.
Tenslotte zijn er nog 16 zogenaamde wuifwoningen gerealiseerd. Dit zijn eenpersoons appartementen met woon- en slaapkamer. De begeleiding van deze mensen wordt opgepakt door medewerkers van De Rijswijk.

poeldijk-10-balkons

Veste

Voor de bewoners en begeleiders van De Veste heeft de verhuizing de meeste consequenties. De Veste is RIBW geworden wat o.a. een andere manier van werken met zich meebrengt. Het betekent dat de bewoners de mogelijkheid moeten hebben om zelf te koken. Daarom zijn er op het laatste moment huiskamers in het ontwerp ingepast en ruimtes herverdeeld zodat het koken met cliënten mogelijk is. Daar was tijdens het ontwerp van het nieuwe gebouw geen rekening mee gehouden. Met drie huiskamers op de eerste etage en een huiskamer op de vierde etage is dit opgelost. De Veste is met 40 eenpersoonskamers verdeeld over vier etages.
Hoewel die extra ruimte in het nieuwe pand natuurlijk prettig is, blijft het voor het team lastig om alles te bemensen. De formatie van De Rijswijk en De Veste is wel uitgebreid van 34 naar 50 fte, inclusief de receptie en de nachtwaker.
Volgens teammanager Jelte Bunt keert de rust, na al die hectiek rond de verhuizing en de winteropvang, langzaam weer terug. Hoewel het soms nog wel even aanpassen is aan de kinderziektes die er nog zijn, zoals een internetaansluiting op de kamers van cliënten en de deurbel die nog niet goed functioneert. Maar iedereen, medewerkers en bewoners zijn allemaal diktevreden met de nieuwe situatie.

poeldijk-10-constructie

Aansturing

Lenie Schipper heeft als projectleider de verhuizing sinds september 2010 aangestuurd. Om de verhuizing in goede banen te leiden waren er 8 projectgroepen gestart (communicatie, inkoop, verhuizing en schoonmaak, logistiek, techniek, veiligheid, ICT, in- en uitstroom). Wekelijks was er een trekkersoverleg met de afgevaardigden van de diverse projectgroepen, waarin de zaken werden besproken en afgestemd.
Lenie kijkt tevreden terug op de afgelopen periode, hoewel er in het begin wel wat zaken over het hoofd waren gezien, zoals het opstellen van een Programma van Eisen voor het gebouw. Dat hebben we opgepakt met de stuurgroep (met opdrachtgever Anita van Schaaij, Cyriel van Reest (financien), Paul Toes (facilitaire dienst) en Veronie Willemars (projectmanager) en René Emmen (van Royal Haskoning).
We hebben gaandeweg het project meer structuur ingebracht, dat we nu voor andere projecten kunnen gebruiken. Verder zijn we ook binnen het budget gebleven, er is zelfs geld over. Iedereen heeft, naast zijn/haar normale werkzaamheden, keihard gewerkt om de verhuizing tot een succes te maken en dat is gelukt. Petje af voor ieder die hieraan heeft bijgedragen.

De officiële opening van het nieuwe pand is gepland voor november en zal worden verricht door burgemeester Van der Laan.

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *