Nieuws

Nieuw: Herstelbureau

Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid worden binnen steeds meer organisaties in ons land als een leidend principe gezien. Maar wat is dat nou? Karla Nijnens, projectleider van het Herstelbureau van HVO-Querido, aan het woord over herstel en meer.

Herstel is een begrip dat zijn oorsprong vindt in de cliëntenbeweging. Recovery, het Amerikaanse woord, betekent letterlijk vertaald herstel. Maar dan niet in de betekenis van beter worden, zoals het herstellen van een griep. Hier gaat het om je leven (weer) in eigen hand gaan nemen, eigen keuzes maken, kijken naar alles wat je wel kunt.

Ook bij HVO-Querido is men druk bezig de nadruk steeds meer te leggen op wat mensen wel kunnen, op de eigen kracht van cliënten, bewoners, bezoekers. Een van de manieren waarop hier aan gewerkt wordt is door de opzet van een Herstelbureau: een plek waar cliënten met elkaar in gesprek kunnen, waar ze cursussen kunnen volgen en misschien wel kunnen leren om zelf cursussen te gaan geven. Een plek van waaruit voorlichting gegeven gaat worden, aan cliënten, aan medewerkers, aan mensen in de omgeving van cliënten. Waar cliënten dan ook kunnen leren om voorlichting te geven. Alles door stapsgewijs mee te gaan doen, in het eigen tempo.

Verhalen zijn belangrijk in herstelprocessen. Aan elkaar vertellen wat je hebt meegemaakt en waar je steun aan hebt gehad. Aan elkaar vertellen waar je het moeilijk mee hebt en hoe je daar mee omgaat. Vertellen aan elkaar en luisteren naar elkaar. Misschien ideeën opdoen over hoe je iets anders aan kunt pakken. Met elkaar en van elkaar nieuwe dingen leren.

Om dit Herstelbureau vorm te geven en een plaats binnen de organisatie, ben ik, Karla Nijnens, sinds 1 februari aangesteld als projectleider. Ik heb zelf een lange geschiedenis in de psychiatrie en werk al vele jaren als ervaringsdeskundige. De laatste twee jaar heb ik bij het Trimbos Instituut in Utrecht gewerkt, als coördinator van het HEE-team. HEE staat voor herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid. Het team, bestaand enkel uit ervaringsdeskundigen, geeft door het hele land cursussen over herstel en herstelondersteuning en adviseert bij veel organisaties. Ik heb dus veel ervaring in het ondersteunen van herstelprocessen, het geven van cursussen en het motiveren van medewerkers om de kracht en de mogelijkheden van cliënten te zien.
Het Herstelbureau van HVO-Querido staat nog helemaal aan het begin van vast een mooie ontwikkeling. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in om samen met cliënten aan de slag te gaan.

Wat gaan we zo al doen?
Op dit moment lopen er op DAC Linnaeushof twee cursussen Herstellen Doe Je Zelf. Eind mei ronden de eerste 15 deelnemers de cursus af. Misschien wil er uit deze groep wel iemand gaan leren om zelf dit soort cursussen te gaan begeleiden? En we gaan kijken wat er als vervolg aangeboden kan worden, waar hebben mensen behoefte aan?
We gaan ook andere cursussen geven en activiteiten ontwikkelen die aansluiten bij wat mensen zoeken. We gaan voorlichting geven over herstel en mensen die dat leuk vinden kunnen hier aan mee gaan doen.

Er werken al een paar ervaringsdeskundigen binnen HVO-Querido. Het plan is ontstaan om regelmatig bij elkaar te komen en te praten over waar ieder tegenaan loopt, wat er goed gaat, wat leuk is en wat minder leuk is. Om van elkaar te leren en elkaar tot steun te zijn. En er komen vast nog veel meer ideeën.

Reacties ( 3 )

  • farida roest says:

    Goedemiddag mevrouw graag zou ik informatie willen van ervaringsdeskundigheid bij de safatiestraat in Amsterdam t.o. amstelhotel ik ben beperkt in mijn tijd door mijn handicap maar zou zo graag iets willen leren waar ik wijzer van wordt op het moment zit ik bij de Waterheuvel en wil graag iets in combinatie willen doen of alleen ervaringsdeskundige worden het lijkt me een grote uitdaging ivm de gemeente weet ik niet precies hoe het gaat groetjes farida

  • roest says:

    Ivm gezondheidsklachten en mijn anthousiastme voor de waterheuvel blijf ik
    Veel success en groetjes mevr roest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *