Zorgcoördinator Hishaam Eldewieh over wonen in De August, een nieuw appartementencomplex in de wijk Overhoeks in Amsterdam Noord. Hier wonen sinds kort 25 bewoners van HVO-Querido, zowel jongvolwassenen als volwassenen, gewoon tussen de andere huurders.
Aan de meest zuidelijke rand van Amsterdam Noord is een hele nieuwe woonwijk aan het ontstaan: Overhoeks. In dit kleine stukje van de stad is HVO-Querido goed vertegenwoordigd. Niet alleen hebben wij er aan de Lidostraat een opvang voor ongedocumenteerde mensen, er zijn ook diverse nieuwbouwprojecten waar naast reguliere huurders ook cliënten van onze organisatie wonen.
Serie
Dat begint met De Berend, wat later gevolgd door De Jakoba. De nieuwste loot aan deze stam is De August, een appartementengebouw aan de Docklandsweg dat eind vorig jaar is opgeleverd. Het is een mooi en markant gebouw, alleen al door de vele ronde hoeken in het ontwerp en de afwerking van de plint met groene geglazuurde baksteen.
Een andere blikvanger van De August is de tuin, ontworpen door kunstenaar Kiki van Eijk, met een pergola, bankjes en lampionnen van keramiek.
August
Al deze panden van Ymere zijn genoemd naar mensen die hun sporen als architect of stedenbouwkundige hebben verdiend. Hier gaat het om Georg August Tindal,* die als wethouder van Publieke Werken 1872-1874 een bijdrage levert aan de ontwikkeling van Amsterdam Noord. Ook zit hij in diverse maatschappelijke besturen, zoals die van de Amsterdamsche Vereeniging tot het bouwen van Arbeiderswoningen, die later opgaat in Eigen Haard.
25 bewoners
Van de 175 sociale huurwoningen in De August zijn er 25 gereserveerd voor bewoners van HVO-Querido, vijftien volwassenen in een omslagtraject en tien jongvolwassenen. De laatsten krijgen begeleiding van ons team Eigen Thuis, de volwassenen worden ondersteund door Team Noord.
‘Het gaat goed in Overhoeks,’ vertelt Hishaam. ‘Bij De Jakoba zijn we begonnen met 25 bewoners en daar hebben we er nu nog maar zes van over. De rest is positief uitgestroomd, zij hebben de woning op hun eigen naam gekregen.
Bij De Berend liep het aanvankelijk niet zo goed, maar daar hebben we wel veel van geleerd. We weten nu veel beter dan voorheen hoe je zo’n community living woonconcept vertaalt van het idealistische papier naar de dagelijkse realiteit. In het begin hebben we bijvoorbeeld de rol die buren kunnen spelen wat overschat. Die moet je niet overvragen. De buren van onze bewoners zijn zelf sociale huurders, daar zitten ook kwetsbare mensen tussen.’
De August is op 16 januari officieel geopend door Brahim Abid (voorzitter stadsdeel Noord) en Erik Gerrits (voorzitter directieraad Ymere)
Samenwerking
‘Overhoeks is een postzegel, echt een heel klein stukje stad,’ vervolgt Hishaam. ‘Dat zorgt ervoor dat je alle betrokkenen snel goed leert kennen en weet te vinden. Dat komt de samenwerking, bijvoorbeeld met Ymere, enorm ten goede. We weten wat we aan elkaar hebben. Wij zijn goed benaderbaar, we vertellen wat we doen. Iedereen voelt zich snel gehoord als er zorgen zijn. We zij altijd in gesprek. Er is veel onderling vertrouwen.’
Prettig wonen doe je samen
‘Onder het motto: prettig wonen doe je samen, organiseert Ymere bijenkomsten waarbij alle bewoners samen afspraken maken over het wonen. Dat is heel nuttig. Mensen ontmoeten elkaar, ze vertellen wat ze doen en leren elkaar kennen.
Iedereen weet dat er mensen met een kwetsbaarheid bij De August wonen, maar er zit bij onze bewoners geen sticker van HVO-Querido op de deur. Ze wonen ook niet allemaal bij elkaar, maar verspreid over het hele pand. Gespikkeld noemen we dat.’
Bewoners in beeld
‘Onze volwassen bewoners van De August zijn heel divers. Ze zijn net als andere klanten van HVO-Querido die voor een omslagwoning in aanmerking komen, met dien verstande dat er geen sprake is van een actieve verslaving. Bij de jongvolwassenen gaat het om mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid.
Normaal gesproken wijst ons Bureau Aanmelding & Plaatsing bewoners voor omslagwoningen aan, maar bij de projecten in Overhoeks maken wij met ons team een voorselectie. We willen gewoon een gedegen selectie en een goed beeld van wat hier passend is. Want als één bewoner overlast geeft, heeft dat zijn weerslag op alle bewoners, dat wakkert het stigma op kwetsbaarheid aan.’
Buurtkamer
‘De August is, net als De Berend, De Jakoba en straks De Louise, een community livingproject,’ aldus Hishaam. ‘Dat betekent dat HVO-Querido hier een jaar lang een community builder inzet. Hier is dat Petra de Boer, een collega van Team Noord. Zij is er voor alle bewoners, niet alleen voor mensen met een kwetsbaarheid. Wij staan voor een gelijkwaardige benadering. Zij gaat bijeenkomsten organiseren en allerlei activiteiten opzetten voor, maar vooral met de bewoners. Want we willen bereiken dat bewoners zoveel mogelijk zelf gaan doen. Daarvoor hebben we in het pand de Buurtkamer, een ruimte voor alle bewoners. Samen gaan we kijken hoe we dat verder invullen.’
Spiksplinternieuw
‘Vrijwel al onze bewoners van De August zijn heel erg blij met hun woning. Dat het zo mooi en luxe is doet wat met het gevoel van eigenwaarde van mensen. Daardoor krijg je nog meer het gevoel dat je er mag zijn en dat je weer mee mag doen in onze samenleving. Mensen vinden het ook geweldig dat het spiksplinternieuw is. Jij bent de eerste bewoner! Het lijkt alsof het speciaal voor jou is gebouwd.
Ik heb mensen gesproken die zeiden dat ze nog steeds niet kunnen geloven dat ze hier echt wonen. Voor de meesten is het een enorme sprong vooruit.’
Noord
‘Overhoeks is een wijk in ontwikkeling. Overal wordt geheid en gebouwd, betonmixers rijden af en aan. Maar het gebouw is zo onvoorstelbaar goed geïsoleerd dat het binnen muisstil is.
We missen nog wel dingen en faciliteiten die je in andere buurten wel hebt, zoals winkels en sfeer op straat. Maar dat komt wel.
Wij komen wel mensen tegen die aangeven dat ze echt niet in Amsterdam Noord willen wonen. Heel gek. Noord zit al jaren enorm in de lift, het is gewild en hip, maar toch moeten wij het soms nog “verkopen” aan klanten. Van Overhoeks kun je zeggen dat het eigenlijk meer Amsterdam Centrum is, binnen tien minuten sta je vanaf hier op de Dam.’
Buurt
‘Ik heb hier nog geen not in my backyard-geluiden gehoord. Mensen zijn best wel blij met ons. Mede door ons is het een gevarieerde en gekleurde wijk geworden, echt Amsterdams.
De Van der Pekbuurt, hier vlakbij, wordt momenteel opgeknapt en daarom is een hele verdieping van De August nu gereserveerd voor herhuisvesting. Samen met het Buurtteam zijn we aan het kijken of we deze bewoners goed in beeld kunnen krijgen, want daar zitten wel wat verborgen kwetsbaarheden.’
Tastbaar
‘Het is gewoon fantastisch werk,’ aldus Hishaam tot besluit. ‘Het geeft een enorme kick om zoveel mensen tegelijk aan een woning te kunnen helpen. Een bewoner inhuizen is vaak een beetje de kroon op je werk, de krenten uit de pap. Dat hebben wij hier maar liefst twintig keer in een week gedaan, en dat op zo’n mooie locatie! Ik ben zelf ook Amsterdammer, ik weet wat dat waard is.
Met elkaar een nieuw project opzetten is heel waardevol, daar kan geen teambuilding tegenop. Het is een beetje chaotisch, het is heel levendig en tastbaar en zichtbaar. Je begint met een leeg canvas en dat vul je samen steeds verder in. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij.
Er is belangstelling voor ons werk uit het hele land. De Leergang Gemend Wonen komt elke drie maanden op bezoek.’
Meer op de rol
De August is niet het laatste woonproject van HVO-Querido in Overhoeks. In april dit jaar wordt naar verwachting De Louise opgeleverd. Van de 113 sociale huurwoningen daar, zijn er twintig voor klanten van HVO-Querido.
De bewoners van onze locatie Domselaerstraat verhuizen begin 2026 naar de Brinktoren, met 90 meter en 28 verdiepingen het hoogste gebouw in Overhoeks.
Op stapel staat verder De Margaret (ook wel Blok Q genoemd) bij de Van der Pekbrug. Dat is een gebouw met 105 sociale huurwoningen waar ook bewoners van HVO-Querido gaan wonen.
* Een andere telg uit dit geslacht, jonkheer Henry Tindal, is in 1891 een van de oprichters van de Toevlucht voor Onbehuisden, de voorloper van Hulp voor Onbehuisden (HVO), aan de aan de Zwanenburgerstraat in Amsterdam.