Naar Radhadesh

Eugene en Henry, twee aan Hare Krishna toegewijde bewoners van de Rijswijk, zijn samen met Nikki en Hind, persoonlijk begeleiders van die voorziening, naar de grote tempel van de Hare Krishna in België geweest.

Een verslag van Nikki Kops en Hind Belyamani – Henry kwam met het voorstel omdat hij daar lang geleden wel vaker kwam en er op den duur graag permanent wil gaan wonen. Eugene was nog een beetje sceptisch, maar was wel nieuwsgierig en ging graag mee.
Om 10:00 uur begon de reis richting Durbuy in de Belgische Ardennen. Onderweg hebben we lekker geluncht en vijf uur later kwamen we aan bij het kasteel van Petite Somme waarin Radhadesh is gevestigd. Een superlieve en vrolijke toegewijde gaf ons een uitgebreide rondleiding en vertelde over de geschiedenis en de leefregels van Hare Krishna.

In het bos

Het kasteel staat midden in het bos van Durbuy en in het kasteel is er een vleugel voor de alleenstaande mannen en een vleugel voor de alleenstaande vrouwen. Mocht een van hen willen trouwen, dan moeten ze het kasteel uit en kunnen zij in de buurt een huis kopen of huren. Verder hebben ze naast het kasteel een boetiek voor souvenirs en een bakker waar vers brood en koekjes worden gebakken door een van de Hare Krishna leden. Er is ook een restaurant op het terrein dat natuurlijk helemaal veganistisch is.

Gastenverblijf

Je kunt er blijven overnachten in een speciaal guesthouse, ook als niet-toegewijde.  Henry en Eugene zijn daar blijven slapen en Henry heeft zelfs van 5:30 tot 9:00 uur mee gedaan met een dienst.
De volgende dag hebben we de heren inclusief nieuwe T-shirts en heilige kralenkettingen van Tulasihout weer opgehaald om naar Amsterdam terug te keren waar we rond 17:00 uur aankwamen. We waren bek af.

Wonen

‘Ik vond de tempel het mooist en heel overweldigend,’ aldus Eugene. Henry blijft bij zijn voornemen: ‘Ik vond alles mooi en het was leuk om na zo’n lange tijd weer terug te komen, ik wil daar wonen.’