Nieuws

Na een lange zware reis

Rond deze tijd heeft duizendste cliënt van HVO-Querido via Housing First* een woning toegewezen gekregen. Dat is duizend keer een nieuwe kans en een nieuwe toekomst. Misschien is Bernardo wel de duizendste gelukkige, hij heeft in ieder geval zojuist zijn nieuwe woning betrokken in de Hugo de Grootbuurt in Amsterdam Oud-West.

Bernardo Steblaj (1969) wordt geboren in Montenegro in het voormalige Joegoslavië en komt met zijn zusje en ouders in 1972 naar Nederland. Zijn vader werkt bij de NDSM scheepswerf in Amsterdam Noord. ‘Hij begon laag, maar hij eindigde hoog,’ aldus Bernardo. Het gezin woont in de Bijlmermeer en Bernardo bezoekt het Berlage Lyceum in De Pijp.

Rustplek

Hij werkt een tijdje als ontwerper en heeft een bedrijfje als binnenhuisarchitect, maar hij belandt in de criminaliteit. ‘Ontwerpen, dingen maken, daar houd ik van,’ vertelt Bernardo. Hij staat aan het raam in zijn keurig nette en verder nog vrijwel kale kamer. De muren zijn strak en wit. Het vullen, gladstrijken en schilderen heeft hij zelf gedaan. Trots laat hij op zijn telefoon een foto zien van een meer dan royale zitbank die elk moment kan worden geleverd. ‘Hier in huis ga ik nog veel meer doen. Ik ga er echt wat van maken, want ja, je woont er toch hè. Het is mijn woning, mijn eigen rustplek, man!
De kasten ga ik zelf maken en ik ga een verlaagd plafond maken. Samen met Toon, dat is mijn begeleider van Discus [een afdeling van HVO-Querido, red.], ga ik een tafel maken. Hij is een echte knutselaar, net als ik. Maar eerst moet de bank komen, dan kunnen we de tafel daar precies op maat bij maken.

Bernardo Steblaj in zijn nieuwe woning

Eerste plant

Het grappige is dat Toon precies tien jaar jonger is dan ik, we zijn op dezelfde dag jarig. Ik ben super dik tevreden met hem, hij helpt me niet alleen heel goed met mijn financiën, maar hij is bijvoorbeeld ook mee geweest om een tv te kopen. Hij heeft zelfs voor me afgedongen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.
Voor het eerst van mijn leven ga ik nu een plant kopen voor mezelf, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik weet niet precies wat voor eentje, ik denk een grote groene. In mijn vorige woning was alles zwart en wit, hier ga ik een beetje kleur brengen. Want het leven is niet alleen maar zwart en wit.

Familie

Mijn vorige woning ben ik kwijtgeraakt. Vooral omdat ik teveel lawaai maakte. Ik had een moeilijke tijd. Mijn broertje ging dood, en korte tijd later ook mijn vader en daarna mijn moeder. Mijn vader was eigenlijk mijn stiefvader, maar stief vind ik zo’n naar woord. Hij was een goeie man, ik heb veel van hem geleerd.
Mijn moeder is heel lang ziek geweest. Zes jaar heb ik voor haar gezorgd. Wij waren heel close, zij was ook mijn maatje. Ze hield ook van een drankje, we hadden veel lol samen.

Nooit gemist

Ik dronk veel in die tijd, de muziek stond vaak te hard. Een paar keer heb ik de politie die op het lawaai afkwam gevraagd of ze mijn geluidsinstallatie niet mee wilden nemen. Want als ik wat gedronken had zette ik het toch weer hard aan. Maar dat deden ze niet.
Op een gegeven moment ben ik ontruimd. Ik heb altijd netjes de huur betaald, het was de overlast. Het is raar, maar die woning heb ik nooit gemist. In de tien jaar dat ik dar woonde heeft die woning nooit zo gevoeld als deze, waar ik nog geen twee weken woon. Misschien door de slechte herinneringen?

Roulette

Toen ben ik zestien maanden dakloos geweest. Twee maanden heb ik op straat geslapen. Ik was het niet gewend om hulp te vragen, ik wilde het aan niemand vertellen. Ik schaamde me en ik was er tegelijk te trots voor. Ik wilde bij niemand aankloppen. Ik kwam aan eten door het te stelen, nood breekt wet. Ik had echt nooit gedacht dat ik ooit dakloos zou worden.
Kijk, ik ben ooit inbreker geweest, dat is anders. Dat je dan de bajes in kunt gaan, dat weet je, dat heb je verdiend. Dat is niet leuk, maar dat voelt op een bepaalde manier rechtvaardig. Maar dakloos worden en op straat slapen niet, dat voelt als roulette.

Tof

Ik kwam bij het Instroomhuis aan de Zeeburgerdijk terecht. Daar heeft Femke Botter heel veel voor mij gedaan, dat wil ik echt even zeggen, zij is heel tof. Vandaar kwam ik in de Zuiderburgh van het Leger des Heils om op een woning te wachten. Daar heb ik alleen geslapen, verder niks. Als ik daar de hele dag zou moeten rondgangen… Nee, man! Verder was ik trouwens heel goed met de mensen daar, hoor.

Verrassing

Ik heb nu bijna twee weken dit huis. Eerst moest ik een tijdje wachten en toen is het ineens snel gegaan met Housing First. De mensen van de begeleiding van Discus hadden dat heel leuk gedaan, het was voor mij een echte verrassing. We hadden afgesproken in een café, ik wist niet precies waarom ik daar naartoe moest komen. Toen kreeg ik van de barkeepster een envelop en dat bleek mijn huurcontract te zijn!

Verder

Dit huis is echt een zegen. Ik ben er heel blij mee, man! Het voelde meteen goed hier. Met een klein beetje geld kun je er al heel wat van maken. Bij alles denk ik nu eerst aan mijn woning. Als ik een paar euro’s heb, ga ik niet naar de snackbar, dan koop ik kwasten en rollers.
Het was een lange reis, soms was het best wel zwaar. Je bent de hele tijd bezig om te overleven, maar nu heb ik een woning. Nu wil ik ook verder en niet langer stil staan, ik heb al genoeg stil gestaan in mijn leven.
Ik heb hier nu een piepkleine geluidsinstallatie, dat gaat via wifi van mijn telefoon. Die heb ik van mijn oudste dochter gekregen. Ik heb twee dochters en twee kleindochters.

Gezondheid

Je kunt wel teleurgesteld zijn, maar boosheid en agressie, daar schiet je niks mee op. Niet dat ik zelf altijd zo braaf ben geweest hoor, vroeger was ik geen haar beter. Maar ik ben wel altijd behulpzaam geweest, ik heb zelfs een keer mensen uit het water gered aan de Nassaukade.
Hier kan ik ook eindelijk weer aan mijn gezondheid werken. Ik lijdt aan clusterhoofdpijn. Dat kun je onderdrukken met rust, donker, stilte en zuurstof. Deze ziekte kent geen tijd, het kan altijd opkomen. Mensen denken dan dat je chagrijnig bent, maar je kunt er niks aan doen.

Energie

Je komt hier tot jezelf, in je eigen woning vind je rust. En ik houd van mijn rust. Ik laat ook zeker niet iedereen over de vloer komen. Ik heb al een paar buren ontmoet, leuke mensen
Ik kan heel tevreden naar mijn eigen witte muren staren en naar mijn tv, die nog niet eens is aangesloten, en dan besef ik: dit is mijn woning, het is van mij, weet je.
Ik hoop dat dit huis over een tijdje op mijn eigen naam kan komen.
Bijna nergens had ik meer kracht voor en nu zit ik weer vol nieuwe energie. De toekomst zie ik positief, zeker weten man! Housing First werkt echt goed. Ik zeg: op naar de volgende duizend!’

 


* Over Housing First

Housing First is simpel. Geef mensen die dakloos zijn een woning en vraag hen zich te houden aan drie afspraken: veroorzaak geen overlast, betaal je huur en onderhoud contact.
In 2006 is HVO-Querido de eerste organisatie die het Amerikaanse Housing First-model in Nederland in de praktijk brengt. En met succes. Housing First krijgt inmiddels op meerdere plaatsen in de wereld navolging. Een woning is de basis voor herstel.
Dat in november 2018 de duizendste Housing First-woning beschikbaar is gekomen voor HVO-Querido is te danken aan de goede samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Amsterdamse woningcorporaties en zorginstellingen. Daar zijn we trots op, maar we zijn nog trotser op onze cliënten. Zij maken immers het succes van Housing First. Iedere dag weer.

 

Reacties ( 1 )

 • Ingrid says:

  Beste Bernado heb je indrukwekkend levens verhaal gelezen.
  Ik wens je Gods rijke zegen over je leven.
  En dat Gods genezende kracht je volledig zal herstellen. Je clusterhoofdpijn mag verdwijnen en je tot zegen mag zijn voor velen anderen.
  Bijzonder je gave en talenten!!
  Wat de HEMELSE VADER in mijn leven deed kan hij ook voor jouw. Hij houd van jouw.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *