Gezinnen

Muurschilderingen Roggeveen

Er kijkt een jongetje vanaf de muur van De Roggeveen over zee. Het ventje maakt deel uit van een reusachtige muurschildering die op de achterkant van De Roggeveen, aan de Van Diemenstraat aan het ontstaan is.

In opdracht van stadsdeel Westerpark en met medewerking van het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam verrijzen op drie achtereenvolgende gevels taferelen uit het leven en de omgeving van Willem Barentsz, zeeheld pur sang.
De Roggeveen ligt immers in de zeeheldenbuurt. De Roggeveenstraat is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen (1659-1729) die in 1721 naar de Grote Oceaan vertrok en o.a. de Paaseilanden ontdekte. Willem Barents is naar moderne maatstaven een beschaafde zeeheld. Hij was geen piraat die meer zilvervloten thuiskwam noch een vechtlustige admiraal die armada’s naar de kelder joeg of brutaalweg ergens een ketting kapot voer.

barentz-roggeveen-det

Behouden huis

Willem Barentsz (1550-1597) was een ontdekkingsreiziger en cartograaf die drie pogingen deed om langs het noorden van Europa en Azië in Indië te komen. Tijdens zijn laatste reis in 1596-1597, samen met Jacob van Heemskerck, raakte zijn schip in het ijs bekneld en overwinterde hij op Nova Zembla in een uit scheepsdelen gebouwde hut, het Behouden Huys. Je reinste Hollandse mythe.

Barentsz in vol ornaat, het kleine Hollandia en het verre Nova Zembla, schepen, het behouden huis, de wind en de zon, delen van oude zeekaarten, zeehonden en talloze vissen. Ze staan sinds kort allemaal haarfijn op de muren van De Roggeveen.

Er wonen gemiddeld meer dan honderd kinderen in vrouwen- en gezinsopvang De Roggeveen. Daar is vast wel een ontdekkingsreiziger bij.

barentz-roggeveen-17

 

barentz-roggeveen-09

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *