Nieuws

Minister bezoekt slachtoffers mensenhandel

Tags: ctm
02 april, 2011

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie bracht op 4 april een werkbezoek aan ons Amsterdams Coördinatiepunt tegen Mensenhandel (ACM). In het gevolg van de minister waren ook de wethouders Lodewijk Asscher (Financiën, Jeugdzaken en Project 1012) en Eric van der Burg (Zorg en Welzijn) aanwezig. Behalve een rondleiding bij de opvang van slachtoffers van mensenhandel, stond ook de aanpak van huiselijk geweld op de agenda.

De minister werd ontvangen door Willem van Leeuwen van Comensha en Anita Schaaij van HVO-Querido. Aleid van den Brink van de Blijfgroep presenteerde een film over het Oranje Huis te Alkmaar, waar slachtoffers niet langer op een geheime plek worden opgevangen. Ook het meldpunt eergerelateerd geweld in Amsterdam kwam ter sprake. De zedenpolitie gaf een toelichting op de werkzaamheden en wees op de noodzaak van voldoende geschoold personeel om de stroom van slachtoffers uit Oost-Europa het hoofd te bieden.

Geen gat

Minister Opstelten vroeg wat nu de knelpunten waren, behalve geld. Het leek daarbij vooral te gaan om de landelijke toegankelijkheid van de vrouwenopvang, de bundeling van financieringsstromen en samenwerking tussen centrum- en regiogemeenten. Toen Van den Brink een casus voorlegde uit Almere, grapte de minister dat hij toevallig de burgemeester van Almere net aan de telefoon had gesproken, zij het over een heel andere kwestie, wat iedereen die de krant had gelezen beleefd deed grinniken. Beide wethouders beloofden overigens direct de kwestie met hun collega’s in de provincie te zullen bespreken.

Opstelten zei dat er wat hem betreft geen gat in de opvang mocht zijn. Er mogen geen mensen op straat terecht komen. Volgens hem is dat iets fundamenteels dat iedereen, van welke politieke voorkeur dan ook, zou moeten willen. De minister liet blijken aan deze onderwerpen hoge prioriteit te geven.

Keihard

Minister en wethouders kregen tot slot in klein comité een rondleiding door Heleen Driessen langs de opvang van het ACM en spraken met enkele slachtoffers. Als voorbereiding op deze rondleiding liet Driessen de keiharde, slechts 1:15 minuten durende film My name is Elena zien.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.