Nieuws

Mijn stad

In de rubriek ‘Mijn stad’ toont een cliënt of een medewerker van HVO-Querido zijn of haar favoriete plek in Amsterdam. Deze keer Ingrid Grootveld (Den Haag, 1961), coördinator AWBZ-keten bij ons Bureau Aanmelding & Plaatsing aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

Waar staan we en waarom hier?

Het Centraal Station is misschien beetje een cliché, maar dit is echt een plek vol herinneringen. Op mijn 17e ben ik in Amsterdam gaan wonen. Mijn ouders zijn vaak verhuisd en Amsterdam was de stad waar ik mij vestigde en thuis voelde. Ik rijd geen auto dus doe alles met de trein en openbaar vervoer. Waar kun je dan beter zijn dan op het CS, waar alles samenkomt. Niet alleen is mijn huidige werkplek vlakbij, ooit werkte ik in Purmerend als maatschappelijk werkster in de jeugdzorg en nam dan de bus hiervandaan. Later werkte ik op de Geldersekade bij het Adviesburo Kinderbeschermings Konflikten (nu AKJ) en reed ik met de trein het hele land door op bezoek bij instellingen waar jongeren verbleven. Nu is dit is de plek waar ik elke dag aankom vanuit Haarlem, waar ik inmiddels 18 jaar woon. Het is in Haarlem fijn wonen, maar elke keer weer gaat mijn hart sneller kloppen als ik Amsterdam binnenrijd. Vroeger was mijn favoriete plek aan de achterzijde bij de pont, waar ik graag aan het water zat te fantaseren hoe het er 300 jaar geleden uit zou hebben gezien. Het is jammer dat je niet meer weids kunt uitkijken over het IJ. Ik ben benieuwd hoe het er uitziet als de Noord-Zuidlijn klaar is.

Wat deed je als je dit werk niet deed?

Als ik opnieuw een carrière zou kiezen dan zou ik het onderwijs in gaan. Ik houd ervan om te vertellen en kennis over te dragen. Ik ben ook supervisor en heb op de HVA supervisie gegeven aan maatschappelijk werkstudenten, dat vond ik erg leuk om te doen. Zo heb ik een uitlaatklep voor mijn betweterigheid, zullen we maar zeggen.

Wat denk je dat collega’s van je vinden?

Een serieus type, kritisch en soms nogal bijdehand, maar ook wel warm en meelevend.

Wat doe je in je vrije tijd?

Op het moment niet zoveel, ik werk tijdelijk fulltime en naast een gezin met twee pubermeiden kom ik niet aan meer toe dan een beetje voor de buis hangen en me af en toe naar de sportschool slepen. Ik lees veel en houd van lekker eten en gezellig met vrienden zijn.

Welke cd/boek/film moet iedereen horen/lezen/zien?

Het mooiste boek dat ik de laatste jaren heb gelezen, is Het Leven van Pi, over een jongen die schipbreuk leidt en in een bootje tezamen met een tijger overleeft. Het is een prachtig verhaal over overleven, creatief zijn en moed hebben. De verfilming draait nu in de bioscoop. Ang Lee, de Chinese regisseur, heeft het volgens mij schitterend verfilmd, aan de trailer te zien.

Waar erger jij je aan?

Ik probeer me nergens aan te ergeren, dat is zo negatief. Ik kan me wel over van alles opwinden, maar dat is anders, positiever, want dat zegt iets over betrokken zijn bij je werk of je omgeving. Ik wind me op over mensen die niet willen leren, geen nieuwe kennis meer willen verwerven, uit desinteresse of gelatenheid. Verder verwonder ik mij  regelmatig over de onwetendheid in de organisatie over de werkzaamheden van het BA&P. Ik merk dat er allerlei aannames zijn over wat ons werk zou moeten zijn en dat die aannames soms leiden tot ontevredenheid. Ik zie het als een gezamenlijke taak om elkaar te informeren over wat we doen en waarom en elkaar vragen te stellen in plaats van conclusies te trekken. De medewerkers van BA&P zijn zeer betrokken bij hun werk, staan altijd klaar om uitleg te geven en weten heel veel van HVO-Querido, wet- en regelgeving en diverse hulpverleningsprocessen. En we denken altijd mee als je erom vraagt.
Je niet ergeren lukt niet altijd: ik erger me toch momenteel groen en geel aan de overheid. Ik zie best dat er bezuinigd moet en kan worden, maar als je een beleid uitdraagt waarbij mensen geen verblijfszorg meer vergoed krijgen, moet je natuurlijk niet de thuiszorg wegbezuinigen.

Wat is jouw grote droom?

Ik ben niet zo’n dromer, maar ik heb wel een wens. Er zijn veel ontwikkelingen gaande bij HVO-Querido, ik zie BA&P als een partner in die veranderingsprocessen. Ik wens dat wij door de medewerkers van alle afdelingen als zodanig worden gezien en dat we met elkaar werken aan een deskundige, flexibele en betrokken organisatie, zodat we de zorg kunnen blijven bieden die de cliënt vraagt.
Verder wens ik dat mijn dierbaren gezond en gelukkig blijven en voor mezelf, als ik een oud wijf ben, een huisje aan zee.

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *