Mariska gaat haar droom achterna met Stichting OneHeartMalawi

Mariska Pijnenborg (31) is participatiecoach bij HVO-Querido. Op 2 juni zit ze in het vliegtuig op weg naar Malawi om daar haar droom na te jagen. Ze zet daar samen met haar vriend een trainingscentrum voor jongeren op. Daarvoor zijn nog wel flink wat donaties nodig.

Als kind had Mariska al een fascinatie voor Afrika. Dat begon toen ze als meisje van negen jaar het lied Speeltuin van Marco Borsato hoorde. “Ik zag de armoede en de oorlog. Elders op de wereld is het niet zoals het in Nederland. Vanaf toen heb ik altijd het idee gehad dat ik wilde helpen en iets wilde doen”, zegt Mariska.

Mariska wilde erg graag naar Afrika. Dat was haar droom. Ze kon in het kader van haar pre-master bedrijfskunde zes weken naar Afrika voor een ICT-project waar ze vrijwilligerswerk voor deed. “Op mijn 22e deed ik mijn eerste echte Afrika ervaring op maar toen zat ik in een omheinde gemeenschap”, vertelt Mariska.

“Na mijn studie ben ik in Malawi opnieuw vrijwilligerswerk gaan doen. Via een organisatie kon ik daar in een gastgezin verblijven. Zo kon ik het lokale leven meemaken. Dat was mijn droom. Toen ben ik extreem verliefd geworden op het land, de projecten, de mensen, het weer en de muziek, eigenlijk alles.”

Mariska kwam terug in Nederland en ging op zoek naar een baan. Ze wilde het liefst terug naar Malawi. Ze werd er country coordinator; bij een organisatie koppelde ze geschikte projecten aan vrijwilligers. Ze regelde ook hun huisvesting. Helaas gooide Ebola roet in het eten. Haar baan stopte. In die tijd leerde ze wel haar vriend kennen. Hij is Malawiaan.

In 2015 keerde Mariska terug naar Nederland. Ze vloog op en neer om hem te zien. In 2016 gingen ze samen in Nederland wonen en vorig jaar kregen zij een zoon. De droom om daar iets te betekenen bleef. De broer van Mariska zag dat zijn zus begeesterd was van Afrika en kwam met het idee om een stichting op te richten om haar doelen te verwezenlijken. Stichting OneHeartMalawi werd een feit. Voor deze stichting is Mariska op zoek naar donaties.

Veel projecten in Malawi richten zich op basisscholen en weeshuizen, vooral op jonge kinderen. Projecten gericht op jongeren zijn er niet of nauwelijks. Slechts 3% van de jongeren uit Malawi kan studeren. Je wordt daarvoor geselecteerd. Het is geen keuze. Er is daar geen MBO en HBO. Voor 97% van de jongeren is er niets. Mariska: “Wij willen een trainingscentrum opzetten waar jongeren een vak kunnen leren waardoor ze meer baanzekerheid krijgen. We beginnen met naai- en laslessen. Ze worden getraind door lokale mensen. Vandaaruit kijken we naar kapper- en meubelmakersopleidingen.”

“We hebben geld nodig om dat op te kunnen zetten. Daar zijn we nu mee bezig.” Het land waarop de school komt te staan, is inmiddels in het bezit van de stichting. “Voor de bouw van het centrum zijn we op zoek naar fondsen, 1500 euro van de 7900 die nodig zijn, is al binnen. Wat erg fijn is, is dat we maandelijkse donaties krijgen. Zo weet je wat er binnen komt en kunnen we vooruit plannen”, zegt Mariska.

De slogan van de stichting luidt: ‘Mensen in Malawi leven op basis van kansen, niet op basis van keuzes’. Dat is anders dan in Nederland. De vriend van Mariska kreeg de kans om te gaan studeren dus hij ging dat ook doen. Wij in Nederland kunnen kiezen wat we willen doen. “Ik werk hier bij een centrum en ga er daar een opstarten. Er is heel veel wat ik meeneem van hier wat ik daar kan toepassen. Zoals het participatietraject en wat mensen willen. In mijn rol van participatiecoach moet ik goed luisteren naar wat mensen willen en dat is daar precies hetzelfde. Daar is dat nog wel veel lastiger omdat mensen niet gewend zijn om te zeggen wat ze willen. Daar doe je wat je aangeboden krijgt. Wij willen keuzevrijheid gaan bieden.”

“Mijn vriend weet hoe het leven daar is. Hij heeft veel contacten en hij kent de cultuur. Omdat wij daar samen heen gaan, hopen wij dat mensen erop vertrouwen dat hun donaties goed terechtkomen”, besluit Mariska.

Wil jij Mariska helpen om stichting OneHeartMalawi tot een succes te maken? Doneer dan op www.oneheartmalawi.com. Je krijgt een garantie dat 100% van jouw bijdrage wordt besteed aan de projecten. Overige kosten zoals transactie-, reis- en verblijfskosten en het onderhouden van de stichting en website worden allemaal door Mariska en de andere oprichters zelf betaald.

Sinds oktober 2018 is Mariska participatiecoach bij Centrum Robert Koch, een dagbestedingscentrum, waar de mogelijkheid is tot ontmoeting, activiteiten (o.a. sport en schilderen) en arbeidsmatige dagbesteding (o.a. werken bij de receptie en de bar), een veilige plek voor mensen met een psychiatrische en/of psychosociale achtergrond. Ze begeleidt cliënten bij hun doelen en wensen rondom dagbesteding. Mariska is verantwoordelijk voor de caseload op het centrum en monitort o.a. of de activiteiten op het centrum nog wel aansluiten bij de vraag van de cliënten. Daarnaast moet Centrum Robert Koch zichtbaar zijn in de buurt. Mariska zorgt daarvoor via zogenaamde wijktafels waar ze vertelt wat HVO-Querido doet. “Een cliënt zei ooit tegen mij: ‘Ik ben ‘te goed’ voor een kliniek maar niet goed genoeg om mee te kunnen in de maatschappij, dit centrum is voor mij de perfecte tussenweg, een veilige haven waar ik me thuis voel’. Dat vond ik zo mooi gezegd en ik ben blij dat ik daaraan bij heb kunnen dragen.” Mariska vindt het moeilijk om haar werk in Nederland te verlaten. “Ik heb echt nog nooit zo’n leuke baan gehad. Ik loop nu rond met een dubbel gevoel; ik besef dat ik dit moet loslaten.”