Nieuws

Marijkehuis

Ellen Aurik herinnert zich haar verblijf van 1963 tot 1975 in het voormalige Marijkehuis. Van 1937 tot 1973 heeft HVO een internaat voor schoolgaande kinderen gehad aan de Stadhouderskade 84 in Amsterdam. Deze afdeling werd vanaf 1947 het Prinses Marijkehuis genoemd. In 1973 verhuist men naar Karspel in Duivendrecht. Naar aanleiding van een artikel in onze nieuwsbrief ontvingen we de onderstaande bijdrage.

Ik ben Ellen Aurik en heb in het Prinses Marijke jeugdhuis gewoond vanaf 1963 t/m 1975. Ik las het artikel van de gezusters Wiedeman en vond heel veel gelijkenis. Ook ik ken juffrouw Keereweer, juffrouw Boeree, mijnheer Wijnholds (de directeur) en mijnheer Brulleman (adjunctdirecteur).
Ik heb er een hele fijne tijd gehad, terwijl je altijd om je heen verhalen hoorde van die internaten waar je het zo slecht had. Zodra men hoorde dat je in een kindertehuis zat, hadden ze al medelijden met je. In het begin was er nog geen TV, maar deden we ‘s avonds spelletjes, gingen we een keer in de week naar de cinema en hadden we een knutselavond. Aan je verjaardag werd veel aandacht besteed en zo ook alle andere feestdagen. Met de paas kregen we echte roomboter en de kerst werd altijd heel sfeervol gevierd. We werden gewekt met kerstmuziek en die traditie ben ik altijd voort blijven zetten.
marijkehuis-ellen-aurik-06

DC-8

Natuurlijk was het niet leuk als bijna iedereen in het weekend naar huis ging en jij als enige achterbleef, maar ze waren dan extra lief voor je. Ik heb nu nog steeds contact met mijn lievelingsleidster, Suzie Beck-Hamelink.
We gingen eens per week naar het badhuis bij de Albert Cuyp, waar ik ook op de openbare school zat. Ook ging ik in het begin mee naar de zondagsschool, we kregen een stuiver mee om in het zakje te stoppen.
Op een bepaalde leeftijd kregen we zelfs zakgeld en daar werd iets van ingehouden om op je spaarrekening te zetten, maar dat was geen vetpot, want toen ik na dertien jaar op mezelf ging wonen had ik zeggen en schrijven 350 gulden.
Ik ben ook mee geweest in de DC-8 voor een rondvlucht boven Amsterdam, betaald door een rijke Amerikaan. Ik heb er nog een krantenknipsel van. Ik herinner me ook nog het grote poppenhuis en het keukentje waar de twee zusters over praten, dus dat was er nog steeds in 1963.

Nachtlijk

Wat ik heel erg spijtig vind, is dat het tehuis gesloopt is en ik het nooit aan iemand kan laten zien. Ik kan het me nog zo voor de geest halen en het komt vaak in mijn dromen terug. In het begin waren er meerdere afdelingen. Groep A voor de oudere meisjes, groep B voor onze leeftijd, Groep C voor de jongere jongens en nog een groep oudere jongens op de binnenplaats. Later kregen we een gemengde groep, behalve het slapen bleef gescheiden maar dat was des te spannender, om ‘s nachts naar elkaar toe te sluipen en het nachtlijk, zoals wij de nachtwaakster noemden, te ontlopen en kattenkwaad mee uit te halen.

Wasmerk

Als je heel erg ziek was, was er een ziekenboeg met een paar bedden en die was gelegen naast het kantoor van juffrouw Boeree. We hadden een hele grote linnenkamer en daar lag ons beddengoed, ondergoed en handdoeken. Iedere vrijdag moesten we het onderlaken weghalen en het bovenlaken naar onderen leggen en schoon ondergoed en handdoeken halen. Onze kleren hingen in een hele grote kast op de slaapzaal en alles was gemerkt. Ik had nummer 108 en dat vond ik minder leuk, vooral op school als je je moest uitkleden of je jas aan de kapstok hangen. Ook ik had in het begin thuis een schort aan maar dat werd later afgeschaft.

marijkehuis-ellen-aurik-02

Gestoomd

Naast onze bedden stond een soort schutting waar je wat spulletjes op kon zetten en er waren zo’n vier eigen kamers waarvan het plafond hetzelfde was als die van ons. Die kamers waren voor de 18-jarigen. Die hadden ook een gescheiden wascabine. Om onze voeten te wassen hadden we in het midden van het waslokaal een grote ronde fontein. Het enige dat ik slecht vond, was het eten. Dat werd gestoomd, zoals nu nog steeds gebeurt in tehuizen voor bejaarden of zieken.
Ik moest altijd net zolang aan tafel blijven zitten tot het op was en uiteindelijk gooiden ze mijn vla er ook nog over heen. Ik ben altijd een hele slechte eter geweest en het heeft lang geduurd voor dat het me ging smaken.

Karspel

Ik heb de verhuizing van het Marijkehuis naar Karspel in Duivendrecht nog meegemaakt, toen was ik zo’n jaar of 16. Hier vond ik het niet zo leuk meer, want het waren allemaal gescheiden huizen en het was gemengd en moest een gezinsverband voorstellen. Maar als je naar een ander wilde, moest je aanbellen en het stiekeme van naar de slaapzalen gaan was er niet meer bij. Suzie Hamelink is tot het laatst dat ik er was gebleven. Toen ik 17 jaar was ging ik in het gebouw dat ernaast stond, dat was om te leren een beetje zelfstandig te worden voordat je op je zelf ging wonen. Daar werd Suzie coach van. We kregen 45 gulden in de week om van te eten. Met 18 jaar ben ik samen gaan wonen met mijn vriend.

Hechten
marijkehuis-ellen-aurik-04

Ik weet niet of jullie wat aan dit verhaal hebben, maar toen ik het las van die twee zussen kwam alles weer helemaal bij mij boven, want het is uiteindelijk mijn jeugd geweest. Ik heb ook geprobeerd de nodige mensen te achter halen via internet maar nooit een reactie erop gehad.

Er is een keer een reünie geweest in Amsterdam, maar dat was van een andere lichting, daar kende ik alleen de leidsters van. Het is waar wat de twee zussen zeggen dat je je een houding aanmeet van ‘ik worstel en kom boven.’ Ook kan ik me slecht hechten aan mensen, want je bent altijd weer bang teleurgesteld te worden. Zo hechtte je je aan een lieve leidster of lotgenoot of ze gingen weer weg en dat deed elke keer weer pijn en dat geeft je een bepaalde karaktertrek.

Ellen Aurik

Reacties ( 23 )

 • annie wiedeman says:

  het heeft lang geduurd dat ik het lees,maar via de heer kempen of kemper van stichting Qurido hebben wij enkele reactie,s gehad en ook wel met het zelfde verhaal we hadden het niet zo slecht en natuurlijk mis je wat
  gr:annie wiedeman

 • Marion says:

  Hello Ellen , thank you for postiing your story ! My name is Marion, I live in California now , but in 1962 I also lived in the Marijkehuis . My parents returned from Australia , and after trying to make a go if it , things must have failed for them , so. we ( myself , my brother and my sister ) all were placed in the Marijkehuis . We were there for approximately 6 months . If you would like to connect , it would be very special !!

 • annika van den ouden says:

  ik heb in karspel gewoond in duivendrecht. ene meneer beerends was toen nog directeur. ik zat in karspel 2
  kwam uit een tehuis in amersfoort en in karspel moest ik heel snel volwaasen worden. kan me nog weinignamen herinneren. meneer harry dat weet ik nog lillian hellstone,heidi en carla faverus. maar dan houd t ook op. ben dr toen vanaf getrapt omdat ik weg was gelopen.ik was toen 16

 • Erik van de Laak says:

  Grappig. Ik ben ook een oud bewoner van Marijkehuis op Stadhouderskade. Meeverhuisd naar Karspel in 1973. Van slaapzaal met 10 jongens, naar eigen kamer.
  Eerst in de jongensgroep 2 (?). Later als onderdeel van een experiment samen met ene Jules bij de meisjes ingetrokken. In 1977 op kamers in Amsterdam gaan wonen. Onlangs ook nog foto’s gevonden van die tijd. Tja, namen; Ditte, Joyce, Ruth, Lillian, Jolanda, Anja/Anita(??), Dhr. Wijnands, Dhr.Brul, Netty, Trees en nog heel veel meer. Heel veel herinneringen.
  Ik ben erg benieuwd of er meer mensen zijn die foto’s hebben uit de Karspel tijd.

  • Hans Mekkes says:

   Eric van de Laak ? haha. Jou ken ik zeker nog. 🙂 en jules was volgens mij die roodharige knaap. weet zelf niet meer in welk huisje in karspel zat, maar kan mij ook nog Liesbeth Okma herinneren als leidster. Verder ook nog John Burleson, Henk Boom, en nog wat namen. Heb toch een zeer prettige tijd meegemaakt in Karspel. En ook nog de laatste 1,5-2 jaar in het trainingscentrum gezeten. Het meisje wat nog altijd in mijn herinnering ligt, is een zekere Fietje. Heeft iemand misschien nog contact met haar of wie herinnert haar nog ?

   • Erik van de Laak says:

    Hans,
    Was jij die jongen die veel en kundig met zijn camera in de weer was? Fietje? was dat een heel mooi meisje uit Duivendrecht zelf? Dan heb ik daar nog foto’s van.

    • Hans Mekkes says:

     Hallo Erik. ja, dat klopt ! en was jij niet diegene die ook ooit in Tulpenburg zat ? dan ken ik je heel goed. En dat jij van zweedse afkomst was ? of ik moet mij enorm vergissen. En als jij foto’s hebt van Fietje… heeel graag )) ook de naam Ditte komt me heel erg bekend voor. Mijn adres is gie-werk at hotmail punt com. Schrijf het even zo, omdat hier geen adres gezet mag worden. En zou heel graag eens telefonisch kontakt met je willen hebben.

   • Fietje says:

    Dag Hans, volgens mijn zijn jullie opzoek naar mij.bij toeval kom ik dit tegen ..ik ben ook benieuwd naar jou/jullie en foto’s van toen
    Sophia punt Drayer at kpn mail punt nl

   • sophia drayer says:

    dag hans,
    Volgens mij ben je op zoek naar mij. Ik ben Fietje uit Karspel.
    Ik noem mezelf nu Sophia.Zo heet ik immers en Fietjes was mijn roepnaam
    Ik heb gereageerd op een artiklen op internet die plots voor mij verscheen en zag de oproep over foto’s van jou aan Erik.
    ik hoop dat je dit mailadres nog hebt .
    ik hoor graag van je

    groetjes (Fietjes ) sophia Drayer. Ik heb ook facebook onder de naam Sophia

 • Wiesje Geisterfer says:

  In 1948 zat ik in het Prinses Marijke huis op de Stadhouderskade. Directrice zuster Zichterman, er was een zuster Nauta, en zuster Kereweer, zelf zat ik bij zuster Ossewaarden. Wie kan mij meer vertellen over deze periode? Ik zat op de Albert Cuip school.

  • Herman E van Vuure says:

   Ook ik was daar samen met mijn zus Lenie, en broer Henk vanaf 23 januari 1949. . Of zus Zita en broer André daar ook waren weet ik niet. In 1954 schreef ik mijn verhaal in een schrift – dat was dus vlak nadat ik naar Schagerbrug ben verhuisd – de 27e april 1951 was dat – dus kennelijk 2 jaar en 3 maanden in het PrMarijkehuis gewoond.
   Zusters, schreef ik, waren geheten: Kaper, Sigterman [ Ligterman?] , Schol, Smit, Van der Molen, Melis, Vlaanderen, Kirrewir, Ossewade, Wit, Riensma, Frije, Van der Bruin – helemaal zeker ben ik niet van de spellingen.

 • jan gouw says:

  Dit is een bericht voor Ellen Aurik. Mijn zus Heleen Gouw heeft in dezelfde tijd als jij in het Marijkehuis verbleven en staat voor zover ik het kan beoordelen ook op de tweede foto van deze pagina (gestreepte rood witte trui en met bril).
  Graag zou ik met jou in contact komen, vooral vanwege haar zoon. Email is gouwj01@ziggo.nl

 • Hans Mekkes says:

  Zijn er misschien mensen onder ons die nog foto’s of publicaties hebben van Karspel in Duivendrecht ?
  Er zo weinig over te vinden. 🙁
  Ik hoooop het.
  Stuur het dan ajb naar: gie-werk@live.nl

  Dank Jullie wel !

  • Rob van Empel says:

   Beste Hans, ik ben Rob van Empel en heb rond 1980 in de Karspel gewoond. Heb jij via de oproep nog materiaal gekregen en zou je dit met mij willen delen? Ik hoor graag van Je.

 • rinske vos says:

  grappig dit terug te zien ik heb paar jaar met veel plezier op karspel 6 gewoond ben benieuwd wie ik nog ken hoe het ze is af gegaan

 • Jannie oudhuis says:

  Mijn 5 broertjes en ik hebben ook in het prinses marijkehuis gezeten.toen verhuisde het naar Duivendrecht en ik ben in een ander tehuis geplaatst.mijn broers André Richard Ron Henk en Arie zijn tot jong volwassenen daar gebleven.ellen aurik ken ik nog wel.ook Ingrid en broer Wim andere zus weet ik de naam niet van.ben Jansen en vele anderen.wat leuk om te lezen.jannieoudhuis57@gmail.com

 • Herman Burgers says:

  Ik heb ook daar gezeten, ik weet er bijzonder weinig van, ik weet nog dat mijn moeder zei dat we naar de markt gingen, de Albert Cuyp, in plaats van de markt werd het het Marijkehuis, ik zat nog op de lagere school, en ben geboren in 1952.

 • Patricia Meester says:

  Ik kwam dit tegen toen ik op zoek was naar foto’s van Karspel in Duivendrecht. Ik was 1 van de eerste bewoonsters van Karspel. Weet niet meer welk nummer maar het werd begeleid kamerwonen genoemd. Ik heb fijne herinneringen aan die tijd. Wij hadden toen begeleiders….Jorg, Rob,Peter en een vrouw wiens naam ik kwijt ben. In de andere groepen ken ik nog Harro als begeleider. Namen van inwoners weet ik ook nog maar die willen misschien niet genoemd worden. Mocht iemand weten waar foto’s te vinden zijn, heel graag. Volgens mij bestaat het hele complex niet meer. Ik heb gezocht in Google maps maar nergens te vinden.

 • Arie Oudhuis says:

  Hoi hier een berichtje van Arie Oudhuis. Ik heb ongeveer in dezelfde periode als Ellen Aurik in het Marijke huis als Karspel gewoond samen met met mijn broertje Henk.

  gr. Arie

  • Jaap thomasse says:

   Ik heb ook in Marijke huis gezeten 1965 tot 1967
   Samen met mijn broer Martin en zus alies
   Zat op de Albert cupshool rondvlucht weet ik ook nog wel

 • Rob van Empel says:

  Hallo Allemaal, Ik heet Rob van Empel en heb rond 1980 in de Karspel gewoond. Eerst op een groep met in ieder geval een oudere Surinaamse groepsleidster die Els heette dacht ik. Daarna op begeleid kamerbewoning. Ik kan geen enkele foto van de Karspel vinden. Is er iemand die foto’s en/of ander materiaal heeft en dit wil delen met mij?

 • Wildrik Wigmans says:

  Ook op de Karspel gewoond. Gek, heel veel vergeten, denk 1982~1983. Weet dat ik met Micky, Stefan, Meta, John, Monique daar zat. Op 1 begeleider waren we het meest gesteld dacht ik en dat was René Outmaijer en dan was er ook nog te lieve Reijer. Ben er zelf vanaf gestuurd, redenen ben ik natuurlijk ook vergeten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *