Jongeren

Magie aan de Alexanderkade

Merlin Weggelaar (1993) woont in een voormalige kazerne aan de Alexanderkade, in de gelijknamige voorziening voor jongeren van HVO-Querido. Hij vertelt over zijn achtergrond, zijn beperking en vooral over zijn plannen voor de toekomst.

Merlin werd geboren in Slotervaart en verhuisde op zijn elfde jaar naar Amsterdam Zuidoost. ‘Mijn ouders dachten dat het daar beter was,’ aldus Merlin, ‘en het bleek ook een hele vriendelijke buurt te zijn. Wij woonden een beetje aan de rand, het was er heerlijk rustig. Erg rustig, er gebeurt daar namelijk helemaal niks. Nooit.’
Merlin vertelt dat hij een gewone jeugd heeft gehad in een normaal gezin. ‘Normaal is een gek woord, maar zo is het. Mijn moeder werkt al heel lang bij een bank, mijn vader zit al heel lang in het onderwijs als docent informatica.
Wij waren dan ook een van de eersten met internet, dial-up natuurlijk, het begon met 28k8. Het gekras van zo’n modem vind ik nog altijd een mooi geluid.
Ik heb op de zevende Montessorischool gezeten aan de Nachtwachtlaan, toen een jaartje op het Spinoza Lyceum en daarna op het Altra College.

Merlin Weggelaar

Merlin Weggelaar

Werk

Ik woon nu twee jaar bij HVO-Querido, eerst in een satellietwoning bij Amerbos in Noord en nu hier. Hier bevalt het me wel. Noord was toch best ver, het was al een rotklus om in het centrum te komen. Ik werkte toen als runner bij een sushirestaurant.
Ik wil gewoon wat geld voor mezelf hebben, dan kan ik domme dingen kopen.
Sinds kort werk ik bij Deliveroo, maaltijden bezorgen op de fiets, dat is me aangeraden door iemand die hier ook woont. Ik ben al bijna twintig kilo afgevallen. Iedereen kan fietsen. Je hoeft alleen een fiets en een telefoon te hebben.
Werken geeft voldoening. Eigenlijk ben ik een heel zorgzaam type, ik wil iets doen voor mijn medemens. Ik heb geen oordeel over mensen.
Nu mijn school weer begint, ga ik wel iets minder werken.’

Magic

Merlin haalt een fraai houten, met ijzer beslagen kistje tevoorschijn, dat er niet alleen uitziet als een kleine schatkist, maar dat ook blijkt te zijn, het zit namelijk tot de rand toe vol met kaarten van een spel. ‘Ik heb een interessante hobby,’ vertelt Merlin, ‘Magic the Gathering, een fantasykaartspel. Je speelt het met vrienden, het is echt geweldig, heel rustgevend. Je kunt er superveel lol mee hebben. Magic is niet agressief, je ruilt kaarten tijdens het spel, maar die ben je niet voorgoed kwijt. Na het spel krijg je die gewoon weer terug. In een spel heb je twintig levens, als het op nul komt, heb je verloren. Je moet goed nadenken en strategisch handelen, sterke en solide kaarten spelen, het is een inzichtspel, je moet de volle potentie kunnen inzien. Iedereen die het spel speelt, is er gelijk helemaal verslaafd aan.
Er worden ook wedstrijden in gehouden, je kunt er Nederlands kampioen in worden of zelfs wereldkampioen. Maar de wedstrijdspelers zijn geen leuke mensen. Ik heb wel eens meegedaan aan een toernooi, daar zit iedereen alleen maar te stressen.

merlin-1700-04

Avalon

Niet voor niets heet ik Merlin, zoals de tovenaar van koning Arthur. Mijn tweede naam is bovendien Morgan, ook een magiër uit die legende. Sinds ik als klein kind een keer in het Archeon ben geweest, ben ik gek op fantasy, ik was meteen helemaal verkocht. Ik was toen dol op computerspelletjes met een fantasythema. Harry Potter vond ik vroeger geweldig. Ik heb zelfs een tijdje gedacht dat ik Harry Potter was. Liep ik de hele dag met mijn toverhoed door het huis toverspreuken te gillen.

merlin-1700-03Ajax

Op zijn kamer hangen diverse sjaaltjes van Ajax en shirts van de club met de laatste drie hoofdsponsors. Topstuk is een ingelijst voetbalshirt in kleuterformaat. ‘Ik ga al heel wat jaartjes met mijn vader naar Ajax,’ aldus Merlin, met een tatoeage van het Ajaxlogo inclusief drie gouden kampioenssterren op zijn linker bovenarm. ‘Wij hebben een seizoenskaart, vak 413. Mijn pa en ik zijn rustige supporters. Je hebt ook mensen in de Arena voor wie het voetbal bijzaak is, die zoeken de roes. Er zijn nu veel boze en gefrustreerde mensen bij Ajax, ik verwacht er dit jaar qua resultaat niet zoveel van. Maar ik ga wel altijd.

Een geboren docent

Dit seizoen zal ik één wedstrijd missen, namelijk tegen Utrecht, want dan ga ik met vrienden naar het observatorium in Dwingeloo. Sterren en planeten zijn een andere hobby van mij. Ik wil scheikundedocent worden op een middelbare school, dat ligt mij en daar is bovendien een groot tekort aan, dus als ik klaar ben zit ik goed. Ik doe nu eerst een opleiding tot onderwijsassistent en daarna ga ik door naar het HBO.
Vroeger wilde ik psycholoog worden. Ik kon namelijk al vroeg goed luisteren en adviezen geven. Ik heb ooit eens een NLP-cursus gedaan, dat staat voor neurolinguïstisch programmeren, en dat heeft me wel geholpen om meer inzicht in mezelf te krijgen.
Nu weet ik precies wat ik wil, mijn doel in het leven is informatie overbrengen. Mensen zeggen regelmatig tegen mij “jij bent een geboren docent.” Ik leg op elk moment graag uit hoe algebra werkt of hoe je de Binas gebruikt. Ik ben natuurlijk wel een bètaman. Taal is echt afschuwelijk, daar zit geen structuur en logica in, dat is een en al uitzondering, daar kan ik niet tegen. Ik zou zeggen, maak één taal voor de hele wereld en houd het daarbij.
Ik zit nu op ROC West en wil graag naar het ROC Zuid. Ik was gewend aan weinig leerlingen om me heen, op het op het Altra College zaten er misschien 150, die kende je bij wijze van spreken allemaal. School is geen plek voor slimme mensen, daar ben ik inmiddels wel achter. Als ik een jaartje als onderwijsassistent heb gewerkt, ga ik meteen verder studeren.

merlin-1700-02

Sociaal

Er wonen hier op de Alexanderkade best wel wat mensen met een naar verleden, die het ook niet verder weten en die het bijvoorbeeld zoeken in een of andere verslaving. Ik heb helemaal geen naar verleden, ik ben alleen maar autistisch.
Iedereen heeft hier een persoonlijk begeleider. Daar moet je een klik mee hebben, dat is belangrijk. Bij gesprekken met je begeleider gaat het over hoe ik me voel, hoe het met mijn kamer gaat, dat soort dingen.
Ik heb hier de beste kamer vind ik en kan mezelf hier rustig verder ontwikkelen.
Bewoners klagen makkelijk, maar je moet vooral zelf verstandige keuzes maken. Het is hier geen verzorgingshuis. Door mijn opleiding heb ik meer begrip gekregen voor de beperkingen van de begeleiding. Ze mogen bijvoorbeeld geen zaken forceren.
Ik weet niet precies hoe lang ik hier nog blijf, ik ben in afwachting tot er een woning vrijkomt. Dat kan binnen een paar weken zijn, maar het kan ook langer duren.

Niet normaal

Ik heb veel spullen, ook bij mijn ouders liggen nog veel dingen waar ik aan gehecht ben, zoals kinderspeelgoed. Ik had bijvoorbeeld een graafmachientje dat balletjes op een karretje legde, die balletje rolden door een rekje en kwamen weer bij de graafmachine, een soort perpetuum mobile, ik kon er uren naar kijken. Mijn ouders vonden het allang best, want daar werd ik rustig van. Ik was namelijk nogal druk. Vier verschillende psychologen of psychiaters hebben op mijn vierde plechtig verklaard dat ik ADHD had, maar op mijn elfde bleek ik een autist te zijn met een IQ van 128. Dat is even schrikken, je bent dus niet normaal.
De enige die er echt last van heeft, ben ik zelf, en vroeger mijn ouders dan. Voor de rest van de wereld verstop ik het, ik pas me aan aan de maatschappelijke norm. Soms kan ik erg nadenken en malen over kleine dingen, dat kan vervelend zijn. Maar ik kan er ook om lachen. Ik kijk bijvoorbeeld naar de serie Rick and Morty, dat is autisme tot de max, echt heel grappig. Ik kijk ook naar Breaking Bad, vanwege de scheikunde.
Bij andere mensen kan ik autisme vrij goed herkennen. Ik let op gedrag dat lijkt op mijn gedrag. Ik zie het aan iemands ogen. Laats kwam ik nog iemand tegen en het eerste woord dat uit zijn mond kwam was een ongebruikelijk en deftig woord. Toen wist ik het.’

merlin-1700-05

 

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *