Een passantenpension is een tijdelijke woonplek voor mensen die kortdurend geen woning hebben. Het gaat vooral om mensen die door financiële problemen hun woning zijn kwijtgeraakt, bijvoorbeeld door het verlies van hun baan of een scheiding. In een passantenpension kunnen zij maximaal zes maanden een gemeubileerde kamer huren.
Tijdens deze periode kunnen de gasten in alle rust aan een oplossing voor hun problemen werken. Mensen die dat nodig hebben, krijgen ondersteuning van contactpersonen. De meeste gasten zijn overdag naar hun werk of dagbesteding. De GGD bepaalt of mensen gebruik kunnen maken van het Passantenhotel. Het team van het Passantenhotel bepaalt of de gast kan doorstromen naar een passantenpension.
Buitenhof, kamer op de begane grond met buiten
Passantenpension Buitenhof
Passantenpension Buitenhof biedt plaats aan 84 mensen die om economische redenen dakloos zijn geraakt en op zoek zijn naar zelfstandige woonruimte. Het pension is gevestigd in een voormalig verpleeghuis van Cordaan in Buitenveldert.
De gasten van het passantenpension zijn zelf verantwoordelijk voor hun huishouden. De begeleiding is gericht op het voorbereiden naar zelfstandig wonen. Bij Passantenpension Buitenhof zijn dagelijks contactpersonen aanwezig om gasten te begeleiden bij hun vragen.
Net als in het Passantenhotel Boerhaave zijn gasten zelf verantwoordelijk voor hun vervolgtraject en worden ze op een dienstverlenende manier bejegend.
Passantenpension Buitenhof, pand
Ten behoeve van de gasten is in het pand een kantoor van de afdeling Werk, Participatie en Inkomen (WPI) van de gemeente Amsterdam gevestigd.
Passantenpension Buitenhof is een samenwerkingsproject met De Regenboog Groep die in hetzelfde gebouw 85 mensen tijdelijk onderdak verleent.
In de laagbouw van de aangrenzende locatie vangt HVO-Querido vluchtelingen uit Oekraïne op. Kijk hier voor een artikel over die opvang.
Buitenhof, uitzicht vanaf de tiende verdieping naar het oosten, Europaboulevard en Amstelpark
Van Amstelhof tot Buitenhof
Op 23 januari 1969 wordt de eerste paal geslagen voor het gebouw, een verpleeg- en verzorgingshuis dat aanvankelijk Nieuw Amstelhof heet, aldus De Waarheid, en is bedoeld als vervanging van het oude bejaardenhuis Amstelhof in het centrum, nu H’ART Museum. De bouw gaat twintig miljoen euro kosten, weet De Telegraaf. De werkzaamheden verlopen voorspoedig, op 3 december bereikt men het hoogste punt. Naar verwachting kunnen de bewoners het pand een jaar eerder dan gepland betrekken, aldus De Telegraaf. Dit wordt uiteindelijk januari 1971. Op 16 mei dat jaar is de officiële opening wethouder Kuijpers van sociale zaken, meldt NRC Handelsblad. Het pand maakt inmiddels deel uit van de Stichting Amstelhuizen en wordt bij de ingebruikname omgedoopt tot De Buitenhof. En zo heet het nog altijd.