Het Instroomhuis aan de Zeeburgerdijk is de centrale toegang tot de maatschappelijke opvang in Amsterdam. Het Instroomhuis is er voor dak- en thuisloze cliënten die hulp nodig hebben bij het verkrijgen van een uitkering, zorg en onderdak. Met de GGD en DWI zijn de volgende afspraken gemaakt.
- Dak- en thuisloze Amsterdammers melden zich bij de Jan van Galenstraat 323, ingang B, 1056 CH Amsterdam.
- DWI en de GGD doen hier op afspraak een eerste toetsing op basis van regiobinding en OGGZ.
- De cliënten die na deze eerste toetsing rechthebbend blijken, krijgen toegang tot het spreekuur van het Instroomhuis.
Duurzame oplossing
Het Instroomhuis doet een intake waarbij we samen met de cliënt kijken welke hulpverlening er nodig is om tot een duurzame oplossing te komen. De intake maakt de mogelijkheden en beperkingen inzichtelijk. Op basis daarvan stelt het Instroomhuis een trajectplan op en schakelt de benodigde hulpverlening in. Hierbij werken we samen met verschillende organisaties. Het doel is dat dak- en thuislozen niet meer op straat hoeven te leven, maar dagbesteding en een inkomen hebben en passende zorg krijgen.
Traject
Het Instroomhuis zorgt ervoor dat alle aangemelde daklozen in een traject terechtkomen. Dit biedt overzicht en vergroot de kans op een structurele oplossing. Daarnaast kan de gemeente precies zien hoeveel vraag er is naar opvang. Het is in bepaalde gevallen mogelijk om tijdelijk (maximaal zes weken) te verblijven in het Instroomhuis.
Samenwerking
Het Instroomhuis is bedoeld voor dak- en thuislozen vanaf 23 jaar die in de afgelopen twee jaar in de regio Amsterdam hebben verbleven en die nog geen trajectplan hebben. In het Instroomhuis werken het Leger des Heils, HVO-Querido, Werk en inkomen, de GGD en JellinekMentrum nauw samen.