De Eendracht

Adres:
Jacob van Wassenaar Obdamstraat 15, 1057 JP Amsterdam
T: (020) 468 46 87

Woonvoorziening De Eendracht biedt in de Admiralenbuurt in Amsterdam West langdurig verblijf aan 32 bewoners die door de gevolgen van hun psychiatrische kwetsbaarheid ernstige beperkingen ondervinden bij het wonen. Het gaat daarbij om zaken als sociale vaardigheden, zelfverzorging, verzorging van de eigen kamer en vooral om prettig wonen.

De begeleiding is gericht op praktische woonondersteuning, dagstructuur, geborgenheid, gezelligheid, saamhorigheid en het stimuleren van zelfredzaamheid. De sfeer is huiselijk. Iedereen heeft een eigen zit- annex slaapkamer met douche en wc. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes.

De Eendracht, tuinhuisje

Twee culturen

De Eendracht is een samenwerking tussen twee culturen: psychiatrie en maatschappelijke opvang. Een uitwisseling van kennis en vaardigheden. En ook een uitwisseling van ervaringen in het werken met chronisch psychiatrische patiënten.
Van bewoners wordt verwacht dat ze kunnen en willen leven en werken in groepsverband. Ook moeten cliënten zich kunnen en willen houden aan afspraken rond medicatie en de huisregels. Bewoners zijn bereid en in staat tot het uitvoeren van huishoudelijke taken en beschikken over enige mate van zelfstandigheid met betrekking tot persoonlijke hygiëne.

De Eendracht, achterzijde pand

Historie

De Eendracht, door Willem van de Velde

De Eendracht, door Willem van de Velde

De bewoners van De Eendracht woonden voorheen in De Batjan. De Eendracht is genoemd naar het gelijknamige vlaggenschip van admiraal Jacob van Wassenaar Obdam, de straat waar de woonvoorziening is gelegen.

Het pand aan de Jacob van Wassenaar Obdamstraat is al geruime tijd in gebruik bij HVO-Querido. Op 15 december 1989 slaat de heer G.H. van Es, destijds directeur van de gemeentelijke dienst Maatschappelijke en Gezondheidszorg, de eerste paal voor het complex met 27 zogeheten pensionwoningen, dat onder de vlag komt van de Veste. In de eerste week van februari 1991 wordt het pand opgeleverd en de officiële opening is op 21 maart van dat jaar. De voorziening wordt lange tijd kortweg WOB genoemd, waar zowel de lange straatnaam in te herkennen is, als een afkorting voor wonen onder begeleiding.

 

 

 

 

Contactpersoon

teammanager
Sandra Stormbroek