Verhalen

Koken voor de geest

Tags: rijswijk
17 oktober, 2017

Aart Knottnerus is kok en begeleider bij afdeling De Rijswijk van HVO-Querido. In de keuken krijgt hij hulp van bewoner Richard. Samen koken ze voor 55 man.

Served, het magazine van horeca groothandel Bidfood (voorheen Deli XL), wijdde een artikel aan de keuken van de Rijswijk. ‘Eten is echt een verbinder,’ stelt Aart in dit tijdschrift. ‘Hier praten bewoners met elkaar en komen ze even tot rust.’

Uitdagingen

Voor Richard is samen koken een nuttige dagbesteding vol uitdagingen op maat. ‘Koken is goed voor de geest,’ vertelt Aart. ‘Het heeft een gezonde werking op Richard. Belangrijk is wel dat hij doelgericht taken krijgt die hij ook kan uitvoeren, zoals het koken van aardappels.’ Het liefst zou Aart met nog meer bewoners in de keuken staan. ‘Sommige bewoners hebben ervaring in de horeca. In deze keuken mogen zij fouten maken en dat gevoel voor de horeca warm houden.’

Eten als verbinder

Rond de klok van drieën beginnen Aart en Richard altijd met koken. De braadslede is hun favoriete kookgereedschap. ‘Je kunt er met gemak in bakken en braden voor grote groepen,’ zegt Aart. Om zes uur komen de bewoners van De Rijswijk binnendruppelen, ook het personeel schuift aan voor een goede hap. Aart: ‘Eten is echt een verbinder. Hier praten bewoners met elkaar en komen ze even tot rust.’

Kijk hier om dit artikel uit Served te lezen.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.