Robbie Tatah van werkcafé de Nieuwe Heelmeesters deelt met ons het geheim van zijn onvolprezen worteltaart.
Gastvrijheid, of, zoals hij zelf zegt: hospitality, is het allerbelangrijkste van elke horeca-ervaring, volgens Robbie Tatah. En hij kan het weten, want hij brengt het als deelnemer aan de leerwerkplaats in ons werkcafé de Nieuwe Heelmeesters al jaren met verve in praktijk. Voor gastvrijheid heb je niet alleen een gulle lach nodig, maar ook smaakvolle, lekkere dingen, want de liefde gaat immers ook door de maag.
‘Mensen worden gewoon heel blij van mijn worteltaart,’ vertelt Robbie enthousiast. ‘Heel veel mensen in dit gebouw, van HVO-Querido en ook van perMens, hebben mij al vaak gevraagd hoe ze deze worteltaart zelf kunnen maken. Ik deel het recept graag met iedereen die van lekkere dingen houdt.
Liefde
Koken heb ik vroeger van mijn moeder geleerd. Thuis maak ik voor mezelf ook altijd echt en eerlijk eten, zoals Afrikaanse foufou, dat zijn balletjes van deeg die je in soep of saus doopt. Vullend en heel lekker.
Mijn moeder maakte alleen speciale dagen, zoals verjaardagen, kerst en nieuwjaar haar worteltaart. Zij gebruikte daar de mooiste wortels van Kameroen voor. Het belangrijkste ingrediënt dat mijn moeder erin stopte was liefde.
Gezond
Taart bakken is kunst en elke taart van mij is een schilderij. Het geheim van deze worteltaart is dat de boter is vervangen door olijfolie en dat er minder suiker in zit dan gebruikelijk. Dat maakt het lichter en gezonder.’
Werk
Is het jou ook opgevallen dat we Robbie de laatste tijd minder vaak zien op het Centraal Bureau van HVO-Querido? Dat komt omdat hij op weg is naar een betaalde baan, Daarom werkt hij nu drie dagen per week bij De Prael, een café in het centrum, lekker dichtbij zijn huis in Overhoeks. In de bediening uiteraard, waar hij zijn gastvrijheid goed kwijt kan.
Recept
Ingrediënten
315 gram olijfolie
115 gram lichte basterdsuiker
100 gram kristal suiker
4 eieren
400 gram bloem
8 gram bakpoeder
3 gram baking soda
3 gram kaneelpoeder
8 gram zout
240 gram wortel (geraspt)
2 sinaasappels (sap en geraspte schil)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden;
- Meng de geraspte schil van de sinaasappel met de kristalsuiker en lichte basterdsuiker;
- Klop de olijfolie op met het suikermengsel tot de suiker goed is opgelost;
- Voeg een-voor-een de eieren toe;
- Mix 2 tot 3 minuten op middelhoge snelheid;
- Maak de kanten van de mengkom schoon met een pannenlikker;
- Voeg het sap van de sinaasappel toe in een dunne straal en mix tot het sap is opgenomen;
- Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneelpoeder en zout toe en meng ongeveer 1 minuut;
- Meng tot slot met een spatel de wortel er doorheen.
Stort het mengsel in een met bakpapier beklede bakvorm en bak ongeveer 30 minuten tot de worteltaart net gaar is. Laat afkoelen op een rooster en smullen maar!