Nieuws

Koken als wereldtaal

Zeven dagen per week koken voor ruim dertig mensen is geen kleine opgave. Toch wordt deze taak iedere dag volbracht op de Wilhelminastraat.

Een artikel van persoonlijk begeleider Paul Voetelink – Sinds de opening van de Wilhelminastraat Haarlem wordt er gekookt in de redelijk professionele keuken. Er zijn heel wat koks de revue gepasseerd, met allerlei verschillende ideeën over het menu. Kok van het eerste uur, Figo, staat nog regelmatig maaltijden te bereiden.

‘Het is mijn vak en mijn hobby,’ zegt de uit Madeira, Portugal afkomstige kok. ‘Ik woonde bij het Leger des Heils en later hier op de Wilhelminastraat. Nu heb een mijn eigen plek via de RIBW K/AM, in Schalkwijk. Ik zat in de opvang, maar ik ben nooit mezelf kwijtgeraakt.’
Jarenlang heb ik over de hele wereld gereisd en gewerkt, ook in landen waar ze geen Portugees, Engels of Nederlands spreken. Met het koken maak je toch vrij makkelijk contact met mensen, iedereen houdt van lekker eten. Koken is mijn taal, mijn gerechten zijn mijn handtekening.’

Smakelijk

‘Het is iedere dag een kunst om iets te verzinnen. De variatie loopt van patat tot pastagerechten en alles daartussenin. We houden daarbij ook rekening met de islamitische bewoners, dus wordt er halal gekookt. Maar je kunt niet iedere dag kip maken,’ vertelt hij. ‘En je kan het niet iedereen naar de zin maken, toch hoor ik weinig klachten over het eten.’

Dat blijkt wel, als we ‘s avonds rondkijken in de eetzaal. Men zit smakelijk te eten, sommigen scheppen (er is meer dan genoeg) voor een tweede keer op.
Trots haalt Figo het dessert uit de koelkast. Kwarktaart, met een vanille- en een aardbeienlaag en een bodem van chocoladekoek.
‘Het oog wil ook wat,’ grapt hij, terwijl hij naar de versiering op de grote taart wijst.

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *