Nieuws

HVO-Querido tekent voor klare taal

Vandaag heeft bestuurder Clemens Blaas namens HVO-Querido het Amsterdams Taalakkoord ondertekend, een convenant waarmee organisaties afspreken om laaggeletterdheid aan te pakken. Een mooie ambitie in de Week van de Alfabetisering.

Amsterdam telt ongeveer 150.000 inwoners die niet goed kunnen lezen, schrijven en rekenen. Organisaties hebben dus te maken met mensen die moeite hebben met taal. Dat geldt zowel voor cliënten als medewerkers. Laaggeletterdheid heeft grote impact op het dagelijks leven. Mensen hebben niet alleen moeite met veiligheidsinstructies of bijsluiters van medicijnen, wie niet goed leest heeft bijvoorbeeld ook vaker schulden.

Helder en duidelijk

In het Amsterdams Taalakkoord spreken bedrijven en organisaties onder meer af om medewerkers die behoefte hebben aan taalonderwijs te helpen. Ook wordt gekeken of de uitingen van de organisatie, zoals folders en websites, helder en duidelijk zijn.

Onderkennen en aanpakken

Er was bij de ondertekening in de VU een videoboodschap van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) waarin ze het Amsterdams Taalakkoord prees als een uitstekend initiatief voor alle mensen die mee willen doen in de samenleving, maar voor wie dat niet vanzelf gaat.
Marjolein Moorman, nu wethouder in Amsterdam (Onderwijs, Armoede en Inburgering) en daarvoor universitair hoofddocent communicatiewetenschap, hield een toespraak waarin ze het belang van het onderkennen van het probleem nog eens benadrukte. Het gaat bij laaggeletterdheid in Amsterdam om 18% van de bevolking. En dat is een gemiddelde, in Zuid is het 9%, in Zuidoost maar liefst 31%. Dat kost de samenleving op allerlei niveaus heel veel en daarom is het goed dat steeds meer partijen (Moorman sprak van een voorhoede) laaggeletterdheid willen aanpakken.

Smita James

Poëzie

Tijdens het ondertekenen van het convenant droeg de dichter Smita James voor uit eigen werk. Een fragment uit haar gedicht ‘Soms tel ik mis:’

Af en toe ontwijk ik om te voorkomen
Dobberend in eenzaamheid
herhaal ik wat me ontbreekt
Dan bouw ik ezelsbruggetjes voor de volgende
Want wat maakt eerlijk delen
als je niet snel begrijpend leest …
… Soms verdwaal ik over wegen
die niet onbekend zijn …

Meer weten?

Kijk hier voor meer informatie over het Amsterdams Taakakkoord.

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *