Nieuws

Kinderen op avontuur bij De Tour

De afdeling De Tour van HVO-Querido in Amsterdam Nieuw-West is niet alleen een centrum waar je terecht kunt om mensen te ontmoeten en voor uiteenlopende activiteiten, De Tour is sinds kort ook een zogeheten Kinderzwerfboekstation.

Op 3 oktober begint in ons land de Kinderboekenweek. De dag zelf is uitgeroepen tot Nationale Kinderzwerfboekdag. Kinderzwerfboeken zijn van alle kinderen. Als kind neem je het boek mee naar huis en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. Je vindt ze op school, in de wachtkamer, op de kinderboerderij, in de trein of in een Kinderzwerfboekstation, zoals De Tour. Een gesprek over dit initiatief met de ‘stationschef,’ Sabrina Rizzuni.

Mini-bieb

‘Als participatiecoach van HVO-Querido DOET! heb ik vorig jaar een opleiding tot kindercoach gevolgd,’ vertelt Rizzuni, ‘en zo ben ik in contact gekomen met het Nationaal Fonds Kinderhulp. Het Kinderzwerfboek is daar een klein onderdeel van. Het idee erachter sprak mij meteen enorm aan.
Bij De Tour komen best wat moeders met kleine kinderen over de vloer. Die hebben we met kinderboeken nu nog meer te bieden. Toevallig hadden we net Toon bij ons aan het werk, hij is heel praktisch en handig en met de deelnemers hier heeft hij een heel mooi boekenkastje gemaakt en geschilderd. Mini-bieb De Tour heet ons station.

Sabrina Rizunni bij het Kinderzwerfboekstation van de Tour

Verwondering

Het is ons doel om kinderboeken op een hele laagdrempelige manier aan te bieden zonder poespas. Het kost geen geld, je hoeft geen lid te worden, je hebt geen pasje nodig. Goed leren lezen is natuurlijk heel belangrijk, maar daar doen de scholen al veel aan, daar gaat het ons niet in de eerste plaats om. Wij willen graag dat kinderen hier lekker onbevangen hun eigen boek kunnen komen halen. Een boek waarmee ze zelf op avontuur kunnen gaan. Een boek waarin ze kunnen verdwijnen in het verhaal en dat hun verwondering prikkelt.

Cadeautje

Het zijn allemaal mooie, spannende en kleurige boeken. Kinderen mogen het boek mee naar huis nemen en houden, ze mogen het ook terugbrengen of ergens anders verder laten zwerven. Je pakt een boek, je leest het en je geeft het door, dat is het idee. Kinderen moeten vooral het gevoel krijgen dat ze een cadeautje mogen uitkiezen.
We willen ook tenminste eens per maand een voorleesochtend gaan organiseren. Dan kunnen de moeders een kopje koffie drinken en met elkaar praten, terwijl ze even geen omkijken naar hun kinderen hebben, want die lezen wij voor.

Toon, Sabrina en Hennie

Boeken inzamelen

Als station krijg je een starterspakket van twee dozen met boeken. Buurtbewoners kunnen ook kinderboeken die ze over hebben bij ons komen brengen. Frisse, aantrekkelijke boeken, daar zijn wij heel blij mee. Als het boek de moeite waard is, komt het in onze kast. Het liefst hebben we een beetje recente boeken die aansluiten bij deze tijd. Ik heb hier wel eens Pinkeltje voorgelezen, maar dan haken de meeste kinderen snel af, dat zegt ze niets meer. Maar je hebt natuurlijk ook tijdloze boeken.’

Mooie herinneringen

Sabrina Rizunni runt het Kinderzwerfboekstation samen met Hennie, een deelneemster bij De Tour. Dat is niet toevallig, Hennie heeft vroeger in een bibliotheek gewerkt. Ze weet er niet alleen veel van, ze houdt ook van boeken, ze leest nog altijd graag. Tegenwoordig leest ze liever thrillers dan kinderboeken en dan met name van David Baldacci en Alex Kava. ‘Het gaat mij vooral om de plot,’ stelt Hennie. Als kind waren Wipneus en Pim haar favorieten. ‘Daar had ik thuis een hele rij van, mooie boekjes waren dat, daar heb ik goede herinneringen aan,’ aldus Hennie.
‘Als wij bij De Tour een paar kinderen ook mooie herinneringen kunnen meegeven,’ besluit Sabrina, ‘dan is ons Kinderzwerfboekstation wat mij betreft geslaagd.’

Over Kinderzwerfboeken

Er zijn inmiddels al 2500 Kinderzwerfboekstations in Nederland.
Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *