Nieuws

Volg je hart

Met haar achtergrond en opleidingen is ze misschien niet de meest voor de hand liggende kandidaat om hulpverlener te worden, maar toch is dat precies wat Kim Petit heeft gedaan. Deze student aan de universiteit van het leven volgde haar hart en werkt sinds deze zomer full time als persoonlijk begeleider bij HVO-Querido.

Kim Petit (1981) is geboren en getogen in Maastricht en is naar eigen zeggen nog altijd een echte ‘Mestreechse.’ Hoewel ze alweer 17 jaar in Amsterdam woont, komt ze regelmatig in haar geboortestad. Zowel om familie en vrienden te bezoeken, als vanwege haar betrokkenheid bij een galerie voor startende kunstenaars en theatermakers in Maastricht.

Voor jullie zorgen

‘Ik zat op de Vrije School in Maastricht, een van de eerste in Limburg. Dat was een beetje een geitenwollensokkenomgeving, maar er werd wel goed naar het kind zelf gekeken. Ik ben altijd heel energiek geweest, ik wilde heel veel verschillende dingen worden. Ik heb op hoog niveau gevolleybald. Toneelspelen, schilderen, in het algemeen lagen kunstzinnige dingen mij goed. Toch zat de zorg er ook al vroeg in, want ik heb altijd tegen mijn ouders gezegd: later ga ik voor jullie zorgen.

Verbinden

Met onder andere de Toneelacademie in Maastricht heb ik voorstellingen gemaakt met asielzoekers en participanten van het Leger des Heils. Ik ben lang als vrijwilliger verbonden geweest aan het Leger des Heils en later in Amsterdam aan de Regenbooggroep. Dus de doelgroep van HVO-Querido kende ik al een klein beetje. Daarnaast heeft het genot van de mens mijn warme belangstelling, ik ben enorm van de wijn en de spijs. Om plezier en creativiteit te verbinden ben ik twee jaar in Parijs geweest om alles over wijn te leren. Terug in Maastricht ben ik gevraagd voor de opzet van het Kruisherenhotel, heel leuk, ik houd van hard werken. In mijn optiek is horecawerk trouwens ook een soort zorg.

Van ver komen

Toen ik 25 jaar was, heb ik een zwaar ongeluk gehad. Mijn leven hing aan een zijden draadje, ik heb wel vijf jaar moeten revalideren. Uiteindelijk kreeg ik de sleutel van een eigen plekje in Amsterdam. Mijn leven kreeg stap voor stap weer kleur en ik geloofde in een toekomst. Dus Housing First, de sleutel krijgen voor de volgende fase in je bestaan, daar weet ik alles van, sterker nog, dat is mijn eigen leven. Ik weet wat het is om van ver te komen. Dagblad De Limburger heeft daar nog een stuk over geschreven toen ik mijn eerste IronMan deed, Van kasplantje tot Iron Lady.

Kim Petit, foto Roos Trommelen

Nieuwsgierig

Met allerlei verschillende soorten mensen omgaan gaat me goed af. Ik heb altijd intens geleefd en veel geleerd van mensen uit alle lagen van de samenleving. Ik heb gestudeerd aan de universiteit van het leven. Het zit ook in mijn persoonlijkheid, ik ben best extravert, voor de duvel niet bang en daarbij super nieuwsgierig, ik wil altijd precies weten hoe het zit met mensen en wat ze beweegt. Onze cliënten zijn mooie mensen met hun eigen verhaal, met een beetje hulp kunnen ze heel ver komen.

Klaar

Bij een Amsterdams hotel was ik bezig om een kunstafdeling op te zetten. Maar ineens voelde ik: dit is niet meer mijn ding, niet mijn wereld. Ik was er helemaal klaar mee. Ik kwam bij een loopbaancoach terecht, schoorvoetend, want na alle revalidatie ben ik allergisch voor therapie. Zij, Hanneke Derksen, adviseerde me om tijdelijk met alles te stoppen en mijn levensverhaal op papier te zetten. Daarin bleken zorg en creativiteit de leidraad te zijn. Niet voor niets zijn de dingen die je als vrijwilliger doet vaak de dingen die je leuk vindt en waar je ook goed in bent. Soms is het goed om je koers te wijzigen, om je hart te volgen en daar je baan van te maken. Het lijkt een cliché, maar daarom niet minder waar.

Verkocht

Gelukkig is er veel vraag naar werk in de zorg en is er ook veel keuze in. Eerst heb ik organisaties in de GGZ en de revalidatie geprobeerd, maar toen ik op een koffiedate bij HVO-Querido kwam, was ik meteen verkocht. Als Amsterdammer en vrijwilliger bij de Regenbooggroep kende ik HVO-Querido al, maar ik was aangenaam verrast dat ze ook openstaan voor zij-instromers, voor mensen die uit een hele andere hoek komen en hun ervaringen meebrengen, juist ook als ze al wat ouder zijn.
Ik krijg nu de kans om bij HVO-Querido allerlei opleidingen en cursussen te volgen, zo blijf je leren en groeien.

Kim met Andrew, een van de mensen die door haar worden begeleid

Op mijn plek

Voor mij vallen de stukjes van de puzzel precies in elkaar. Het lijkt of ik hier echt op mijn plek ben, of ik al mijn ervaring en alles wat ik tot nu toe heb geleerd hier kan samenvoegen. En ik vind het ook heerlijk dat ik kan blijven leren. Mijn levenspad en levensdoel komen hier samen, ik hoor hier. Nu doe ik iets wat ik echt leuk vind.
Want ik ben ook heel erg van het organiseren, van het plannen en van het dingen samen doen en verbinden. Dat komt als begeleider goed van pas. Als je zelf enthousiast bent, kun je mensen meetrekken. Mijn basishouding met cliënten is: we doen het gewoon, we gaan het samen regelen. En als dat dan lukt, als ik een cliënt zover heb gekregen om iets te doen wat ie zonder mij misschien niet zou doen, gaan sporten schilderen of muziek maken bijvoorbeeld, dan is dat super tof, dat is een succesmomentje.

Blijven bewegen

Nu heb ik een nieuwe basis, een vaste plek waar ik zelf helemaal achter sta. Tegelijk voelt het heel licht. Ik kan blijven fladderen als een vlinder, zoals ik al deed. Ik heb wel verantwoordelijkheden gekregen, maar ook veel vrijheid, ik kan blijven bewegen. Er is in dit werk heel veel mogelijk, zolang je maar open en transparant bent en vertelt wat je aan het doen bent. Je wordt daarbij heel goed gesteund door ervaren collega’s van wie je veel kunt leren.
De organisatie is kleurrijk en positief en heel breed. Je kunt er gewoon jezelf blijven. Het is wel intens en soms confronterend werk, je leert ook jezelf ongelooflijk goed kennen.
Vanuit mijn eigen gevoel is het belangrijk om iets voor de samenleving te doen, om er te zijn voor elkaar. We zijn allemaal gelijk en we hebben elkaar nodig.

Aanrader

Ik zou iedereen willen aanraden: kom naar een van de koffiedates van HVO-Querido. Ze organiseren die eens in de zoveel tijd en kondigen dat overal aan. Je kunt wel van alles lezen over het werk, de organisatie en de klanten, maar als je het in het echt hoort van echte professionals, dat werkt zoveel beter, dan voel je meteen of dit werk ook iets voor jou is.’

Kijk hier om je aan te melden voor de volgende koffiedate.
Op onze site Samen voor thuis vind je alle vacatures en alle informatie over jouw carrièremogelijkheden bij HVO-Querido.

 

 

Reacties ( 2 )

  • Ineke Fluitsma says:

    Heel geloofwaardig “levenspad” met een goed vervolg in de juiste richting ….Zo komt t als een natuurlijke weg over en hopelijk zullen velen daarmee geholpen zijn!

  • Louis Berkhout says:

    Maak er wat van Kim! Het gaat lukken met jou en je cliënten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *