Kennismaken met herstel

Het Herstelbureau van HVO-Querido bestaat bijna een jaar. Nog niet zo heel lang dus, maar er is wel al veel gebeurd. Zo hebben we op een aantal locaties voorlichting gegeven over herstel en de activiteiten van het Herstelbureau. Zowel bewoners en bezoekers als medewerkers reageren enthousiast en er ontstaan allerlei ideeën over hoe mensen aan de slag kunnen met hun eigen herstel.

Een van die manieren is door het meedoen aan de korte cursus ‘Kennismaken met Herstel’. In kleine groepjes komen bewoners of bezoekers van de locaties van HVO-Querido vijf weken achter elkaar gedurende ongeveer anderhalf uur bij elkaar. Iedere week staat er een ander thema centraal, er komt een keer iemand langs om het eigen ervaringsverhaal te vertellen en we kijken samen naar een film over herstel en empowerment.
In de laatste bijeenkomst kijken we natuurlijk ook vooruit: hoe wil je verder? Voor de meeste mensen blijkt dat als ze eenmaal kennis hebben gemaakt met herstel en ervaren hebben dat ook zij een heleboel mogelijkheden hebben, ze op zoek gaan naar meer.
Bijvoorbeeld leren om mee te werken aan voorlichtingen, door het eigen ervaringsverhaal te leren vertellen voor een groep. Of door aan een wat langere cursus of herstelgroep mee te gaan doen. De komende tijd gaan we dan ook met meer groepjes aan de slag: iedere keer weer een avontuur dat steeds weer anders loopt.

Verhuisd
Het Herstelbureau is verhuisd van de Wibautstraat naar de Keizersgracht en heeft nu een eigen kamer in het pand van Scip. Een plek waar cliënten welkom zijn, waar we de plaats en tijd hebben om met elkaar te praten over herstel en empowerment en alles wat daar bij komt kijken. Maar we blijven natuurlijk ook andere locaties bezoeken en activiteiten aanbieden op andere plekken in de organisatie.

Mogelijkheden
Er werken nu twee vrijwilligers mee in het Herstelbureau: Gadier en Sakir. Beiden op hun eigen manier en eigen weg al een tijdje bezig met de eigen ontwikkeling. Leuk om mee samen te werken, leuk ook om met elkaar te praten over welke kanten het allemaal uit zou kunnen met en binnen het Herstelbureau.
Er is plaats voor meer vrijwilligers: wil je meedenken en meepraten? Heb je ervaring in het geven van voorlichting en/of training? Of wil je je ervaringsverhaal vertellen bij verschillende activiteiten? Laat van je horen.
Maar ook voor mensen die meer willen weten over herstel en onze activiteiten: zin om mee te doen aan een korte cursus? Meld je aan. Weet je nog niet wat je precies zou willen? Lom eens langs om te praten over de mogelijkheden.

Karla Nijnens
Keizersgracht 252