Jongeren

Jongeren op weg naar zelfstandigheid

Het was een bijzonder gezelschap rond de tafel bij lunchlokaal de Pits van Spirit: jongeren, hulpverleners van Spirit en HVO-Querido en wethouder Simone Kukenheim, die in Amsterdam over jeugdzaken gaat.

Kukenheim was naar de Pits gekomen om naar de jongeren en hun hulpverleners uit het veld te luisteren. Na een welkomstwoord van Elgithe Bos, directeur gespecialiseerde jeugdhulp van Spirit, deelden drie jongeren openhartig hun verhaal. Dat waren niet louter stoere praatjes, zij durfden zich kwetsbaar op te stellen en vertelden over schulden, werkeloosheid en problemen thuis, maar ook over kansen en hun toekomstperspectief.

Overgang van 18- naar 18+

De wethouder wilde graag weten wat er goed gaat, maar ook op welk moment in hun leven bepaalde zaken misschien beter zouden kunnen worden geregeld. Zowel de jongeren als de professionals droegen hiervoor suggesties voor verbeteringen aan.
Met name de overgang van 18- naar 18+ zorgt in de praktijk voor complicaties in de financiering en continuïteit van de begeleiding. De overgang van de Jeugdwet naar de Wet maatschappelijke opvang blijkt van hulpverleners nog altijd veel energie te vergen. Daarom zijn Spirit en HVO-Querido samen de pilot 16-23 gestart, met als doel dat de jongeren niets merken van deze overgang.

Kansen

Een van de dingen die jongeren nodig hebben als ze achttien worden, is geld. Er zijn gelukkig volop kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren. ‘De mogelijkheden zijn eindeloos,’ aldus een van de jongeren, die na werkervaring te hebben opgedaan bij de Pits, een baan heeft gevonden in de kleinmetaal, een sector waarin veel werk is.
‘De mogelijkheden zijn er,’ aldus Clemens Post, de drijvende kracht achter de Pits (en die we bij HVO-Querido nog kennen als voormalig teammanager van de Veste), ‘het gaat erom dat we de opstap naar scholing of werk heel goed begeleiden.’

Deskundig

Managers en beleidsmedewerkers van de betrokken organisaties en de gemeente waren er ook, zij zaten in de buitenring. Namens HVO-Querido was stafmedewerker Marc Onnen als deskundige aanwezig. Aan tafel met de jongeren en de wethouder zat persoonlijk begeleider Francis van der Wateren van ons Ambulant team jongeren.

Over de Pits

De Pits biedt stageplaatsen en leerwerkplekken aan jongeren die soms net dat beetje meer zorg en aandacht nodig hebben. Jongeren leren er onder begeleiding het horecavak en doen werknemersvaardigheden op.
Kijk hier voor meer informatie over de Pits.

Reacties ( 2 )

  • sijmen kaj cornelis bommezij says:

    ik ben drugsverslaafd(ketamine) en ik wordt dagelijks opiaten gevoerd door mijn ouders, ik mag het huis niet verlaten of bezoek ontvangen, ik voel mij niet veilig, mijn ouders bedreigen mij met opsluiting in een psychiatrische inrichting, ik heb alles geprobeerd om de beste zoon te zijn, toch wordt ik dagelijks psychisch mishandeld, ik zie mijzelf niet zelfstandig uit deze situatie komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *