Nieuws

Join the Army of Love

Het allerbelangrijkste is liefde schreef de apostel Paulus al in de eerste eeuw van onze jaartelling in zijn beroemde brief aan de Korintiërs. Love is all you need, zongen Lennon en McCartney hem in de jaren zestig na. En nu hebben we bij HVO-Querido een collega die bij wijze van actiegroep een heus liefdesleger heeft opgericht: the Army of Love.

Het kan zomaar gebeuren dat je op een station of in een park in Amsterdam een dansende pandabeer tegenkomt die iets aardigs tegen je zegt of je een briefje geeft met een grappige, positieve boodschap. De beer is weliswaar niet echt, wees gerust, het is een collega in een berenpak, maar de boodschap is er niet minder echt om.
Deze ondernemende collega, een persoonlijk begeleider, wenst vooralsnog anoniem te blijven, want het gaat niet om de persoon maar om de boodschap.

Toekomst

‘Ik wil graag een bijdrage leveren, de wereld een beetje mooier maken. Ik liep al een tijdje met het idee in mijn hoofd om iets simpels op te zetten om mensen blij te maken. Als je lief bent voor jezelf, straal je dat ook uit naar anderen. En als mensen blij zijn, brengen ze dat over op anderen, zo ontstaat een golf van geluk. Daarom heb ik Join the Army of Love opgericht, ik nodig iedereen uit om de liefde te verspreiden.
Juist de spanning tussen ‘leger’ en ‘liefde’ vind ik leuk. Ik doe dit er tussendoor, als ik een paar uur tijd heb. Tot nu toe is het een eenmanszaak, maar wie weet wat de toekomst brengt. Ik ben al verder dan ik had durven dromen, maar misschien kan ik ooit wel lezingen gaan houden, motivational speaker worden. Hoe groot het wordt of hoe klein het blijft, ik ga er in ieder geval gewoon mee door.

Mensen blij maken

Ik heb al op Station Zuid gestaan in mijn pandapak en in het Vondelpark en binnenkort ga ik naar het Centraal Station. Dat is best spannend, je voelt je niet alleen behoorlijk bekeken, dat is gewoon zo. Op stations zijn mensen nogal in zichzelf gekeerd, gesloten, driekwart zit op zijn telefoon. Vaak moet ik een stukje met mensen meelopen om aandacht en contact te krijgen. De meesten reageren heel leuk. Een enkeling is bang dat ik ze iets probeer te verkopen, dat er ergens een addertje onder het gras zit. Sommigen durven daarom mijn briefje niet aan te pakken. Veel mensen vragen waar ik van ben, want blijkbaar doe je zoiets niet uit jezelf. En natuurlijk willen ze weten waarom ik het doe. Het is gewoon voor de lol.
Behalve mensen aanspreken, plak ik ook postertjes met positieve teksten op in de stad.

Woorden trekken aan

Als ik iemand een kaartje geef dan schiet hij of zij vaak even in de lach. En dat moment, daar gaat het om. Mensen worden even opgepept, het is vaak net wat ze nodig hadden. Als je open staat voor positieve dingen, dan komen die naar je toe.
Het leven is mooi. Vandaag is een goede dag. Wees lief voor jezelf. Zo sta ik er in. Woorden trekken aan, als je altijd boos doet, dan keert dat zich tegen je. Je mag heus wel eens even uitrazen als dat oplucht. Maar doe het niet te veel of te vaak. Schelden maakt je ziek.
Waarom zou je bijvoorbeeld kleding dragen met een doodskop en een scheldwoord erop als er ook zoveel vrolijke dingen te krijgen zijn?

Panda

De panda als mijn verschijningsvorm, daar heb ik uiteraard over nagedacht. De teddybeer heb ik ook overwogen, maar een panda is een echt dier dat door iedereen lief en schattig wordt gevonden, een dier dat iedereen zou willen knuffelen. De panda is ook inclusief. ‘Be like a panda,’ heb ik eens ergens gelezen, ‘he’s black, he’s white, he’s Asian and he’s chubby.’ Dat vind ik belangrijk, we zijn allemaal mensen, we moeten er samen iets van maken.

Bekrachtigen

Deels kan ik dit gedachtegoed ook in mijn werk kwijt. Ik ga niet in mijn pandapak naar kantoor of op huisbezoek, maar in onze benadering kijken wij immers ook juist naar dingen die onze cliënten goed kunnen en naar wat zij belangrijk vinden. Het is mooi dat je als begeleider een stukje van die puzzel mag uitmaken, dat je als hulpverlener iemand kan bekrachtigen.’

Kijk hier voor de Facebookpagina Join the Army of Love.

 

Reacties ( 1 )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *